Prvé voľno na TdF. Vingegaard sa teší do Álp, Sagan chce byť v šprintoch

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Prvé voľno na TdF. Vingegaard sa teší do Álp, Sagan chce byť v šprintoch

Slovenský cyklista očakáva ťažký týždeň.
Slovenský cyklista očakáva ťažký týždeň.TASR
Kanadský cyklista Michael Woods (36) v 9. etape Tour de France zaknihoval najväčší úspech svojej doterajšej kariéry. Jazdec tímu Izrael-Premier Tech predviedol najviac síl počas náročného stúpania na spiacu sopku Puy de Dôme. Následne sa všetky oči upierali na súboj o žltý dres, ktorý chcel získať späť Slovinec Tadej Pogačar (UAE Team Emirates).

Obhajca prvenstva a priebežný líder celkového poradia Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), jeho atak kontroloval, no Pogačar dokázal pred prvým dňom voľna ukrojiť z manka cenných 8 sekúnd. Slovinec jazdil väčšinu pretekov v pelotóne, ktorý dovolil úniku odskočiť na viac ako 16 minút. Bolo preto jasné, že boj o žltý dres zvedú hlavní favoriti v záverečnom 13,3 kilometra dlhom stúpaní s priemerným sklonom 7,7 percenta.

Pogačar bol najsilnejším jazdcom v spomínanom úseku trate, keď jeho priemerná rýchlosť dosahovala 23,7 km/h, čo bolo výrazne viac, ako u víťaza Woodsa (19,8 km/h). Jazdec tímu UAE Team Emirates zaútočil 1,5 kilometra pred cieľom na najstrmšom stúpaní. Vingegaard síce zaostával, no nespanikáril a z 25 sekundového náskoku stratil osem.

"Nie je to víťazstvo, ale je to malá výhra, preto som šťastný. Trochu som sa obával, keďže všetci hovorili o tom, aké je to ťažké stúpanie, ale v skutočnosti sa mi nezdalo až také strmé. Musím povedať, že som si to naozaj užil," vravel slovinský cyklista.

Dán priznal Pogačarovu prevahu, ale trval na tom, že profil alpských etáp, ktoré ešte len prídu, lepšie vyhovuje jeho štýlu: "Nechceli sme ísť na etapu a ťahať, pretože podľa môjho názoru mi nevyhovovala. Bolo by príjemnejšie získať čas na Tadeja, ale prišiel som na Tour s vedomím, že prvý týždeň mi vyhovuje menej ako to, čo príde. Byť v žltom drese ma uspokojuje a teším sa, že sa dostanem do Álp. Sú to etapy, ktoré mi vyhovujú oveľa viac."

Na vrchol Puy de Dôme sa Tour vrátila po 35 rokoch, ako prvý ho zdolal Woods. "Vyhrať etapu na Tour de France bol môj najvyšší cieľ a cítil som, že sa okno zatvára. Mám 36 rokov, tento rok oslávim 37, už nebudem mladší," povedal v cieli. 

Peter Sagan (TotalEnergies) prišiel do cieľa so stratou takmer polhodiny, no potrebný limit v náročnej etape dodržal. Stále verí, že sa dokáže presadiť v dojazdoch, ktoré mu sedia: "Je dobré, že som prišiel do prvého voľného dňa. Bolo veľmi teplo, ale dalo sa to zvládnuť. Mám byť v šprintoch, zatiaľ sa mi to nepodarilo. Stále však nie je koniec. Uvidíme, ako sa budú vyvíjať okolnosti. Druhý týždeň bude veľmi ťažký," vysvetlil Slovák.