Prvý hromadný dojazd na TdF si vzal Philipsen. Sagan mimo TOP 10

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Prvý hromadný dojazd na TdF si vzal Philipsen. Sagan mimo TOP 10

Aktualizované
Jasper Philipsen bol v pondelok najrýchlejší.
Jasper Philipsen bol v pondelok najrýchlejší.Profimedia
Belgický cyklista Jasper Philipsen (25) vyhral pondelkovú 3. etapu 110. ročníka Tour de France. Jazdec stajne Alpecin-Deceuninck sa presadil v hromadnom špurte a cieľ 193,5 km dlhej trasy z baskického mesta Amorebieta-Etxano do francúzskeho Bayonne preťal v čase 4:43:15.

Druhý finišoval Nemec Phil Bauhaus (Bahrajn-Victorious) a tretí skončil Austrálčan Caleb Ewan (Lotto Dstny). Slovák Peter Sagan (TotalEnergies) obsadil 19. miesto.

V pondelok dostali prvýkrát šancu šprintéri, na pelotón síce čakali štyri menšie stúpania, ale všetky už v prvej časti etapy. Šprintérskym tímom navyše zahralo do kariet aj to, že sa po štarte nikto príliš nehrnul do úniku a nakoniec odišli iba dvaja. Líder súťaže vrchárov Neilson Powless (EF Education) a s ním Laurent Pichon (Arkéa-Samsic).

Prvý menovaný si na štyroch horských prémiách, troch tretej a jednej štvrtej kategórie, pozbieral sedem bodov a poistil si vedenie v súťaži. Na rýchlostnej prémii bol prvý Pichon, z pelotónu víťaz 2. etapy Victor Lafay (Cofidis), Sagan získal za 13. miesto tri body.

Po poslednom kopci 91,5 km pred cieľom Powless zvesil nohy a vpredu pokračoval už len Pichon. Jeho pokus sa skončil asi 45 km pred páskou. Potom sa už na čele sformovali šprintérske tímy a etapa, ktorá sa išla vo "výletnom" tempe, smerovala k predpokladanému hromadnému dojazdu.

V ňom neudržali "vláčik" pretekári Soudalu-QuickStep, Mathieu van der Poel vyviezol na čelo a rozbehol tímového kolegu Philipsena a ten si pozíciu postrážil až do cieľa, ktorý preťal pred Bauhausom a Ewanom. Sagan sa pohyboval na čele, no na poslednom kilometri stratil pozíciu a o etapový triumf nakoniec nebojoval.

Philipsenovo víťazstvo musela potvrdiť ešte jury, keďže pri svojom špurte mierne vybočil a zmaril tak šance Wouta van Aerta (Jumbo-Visma).

"Rozhodcovia ma trochu zneistili. Na Tour je to vždy vypäté. My sme mali v závere dobrý šprintérsky vlak, Mathieu ma skvele rozbehol a som šťastný, že som vyhral. Ten záver so šikanou bol dosť problémový," povedal v cieli víťaz.

Na čele celkového poradia sa nič nezmenilo. Žltý dres si udržal Brit Adam Yates (SAE Team Emirates) so šesťsekundovým náskokom pred tímovým kolegom Tadejom Pogačarom a svojím dvojčaťom Simonom (Jayco AlUla). Zelený dres si udržal Lafay, no Philipsen má už na konte rovnako 80 bodov. Sagan je s 15 na 27. mieste.

V utorok je na programe rovinatá etapa z Daxu do Nogara dlhá 181,8 km a iba s jedným menším stúpaním najnižšej 4. kategórie. Šancu tak opäť dostanú šprintéri.

Výsledky 3. etapy (Amorebieta-Etxano - Bayonne, 193,5 km):

1. Jasper Philipsen (Belg./Alpecin-Deceuninck) 4:43:15,

2. Phil Bauhaus (Nem./Bahrajn-Victorious),

3. Caleb Ewan (Aus./Lotto Dstny),

4. Fabio Jakobsen (Hol./Soudal-QuickStep), 5. Wout van Aert (Belg./Jumbo-Visma)

...

19. Peter SAGAN (SR/TotalEnergies) všetci rovnaký čas

Celkové poradie:

1. Adam Yates (V.Brit./SAE Team Emirates) 13:52:33,

2. Tadej Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) +6 s,

3. Simon Yates (V.Brit./Jayco AlUla) rovnaký čas,

4. Victor Lafay (Fr./Cofidis) +12, 5. van Aert +16, 6. Jonas Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) +17, 7. Michael Woods (Kan./Izrael-Premier Tech) +22, 8. Jai Hindley (Nem./Bora-Hansgrohe), 9. Caros Rodriguez (Šp./Ineos Grenadiers), 10. Mattias Skjelmose (Dán./Lidl-Trek) obaja rovnaký čas,

...

128. SAGAN +29:34

Bodovacia súťaž:

1. Lafay 80 bodov, 2. Philipsen 80, 3. van Aert 52,

...

27. SAGAN 15

Súťaž vrchárov:

1. Neilson Powless (USA/EF Education-EasyPost) 18 bodov, 2. Pogačar 7, 3. Vingegaard 4