Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Tour de France bez dvoch najväčších hviezd? Vingegaard a Van Aert bojujú s časom

Dvom z najväčších hviezd aktuálneho cyklistického pelotónu hrozí, že sa na Tour de France nepredstavia.
Dvom z najväčších hviezd aktuálneho cyklistického pelotónu hrozí, že sa na Tour de France nepredstavia.Profimedia
Dve z najväčších hviezd súčasného pelotónu Jonas Vingegaard (27) a Wout van Aert (29) bojujú s časom o to, aby sa mohli 29. júna postaviť na štart Tour de France. Cyklisti stajne Visma-Lease a Bike sa snažia dostať späť do čo najlepšej formy po nepríjemných zraneniach zo začiatku sezóny a podľa vyjadrení ich trénerov pre zahraničné médiá sú šance oboch približne päťdesiat na päťdesiat.

Dán Vingegaard, ktorý vyhral najslávnejšie preteky na svete v predchádzajúcich dvoch rokoch, si začiatkom apríla pri nehode v Baskicku zlomil kľúčnu kosť a niekoľko rebier, pričom utrpel aj pneumotorax a pomliaždeniny pľúc. K tréningu sa vrátil začiatkom mája. O dva roky starší Van Aert mal ťažký pád koncom marca počas flámskej klasiky. Úradujúci vicemajster sveta si pri nehode zlomil kľúčnu kosť, hrudnú kosť a niekoľko rebier a pomliaždil si pľúca.

Zatiaľ čo Vingegaard zatiaľ nenastúpil na žiadne preteky, Van Aert síce vzdal účasť na Giro d'Italia, kde mal štartovať prvýkrát v kariére, ale koncom mája sa zúčastnil na etapových pretekoch Okolo Nórska. V posledných dňoch obaja trénovali vo francúzskom lyžiarskom stredisku Tignes, kde by sa k nim mali postupne pripojiť aj ďalší jazdci holandského tímu, o ktorých sa uvažuje na Tour. Vedenie však ešte nerozhodlo o konečnej zostave.

"Z môjho pohľadu je to 50 na 50, či Jonas na Tour pôjde alebo nie," povedal jeho tréner Tim Heemskerk pre dánsky denník BT. "Bolo zásadné, aby absolvoval ten program tu v Tignes. Prvý týždeň v nadmorskej výške slúžil na adaptáciu a regeneráci."

"Teraz má za sebou týždeň tvrdého tréningu a čaká ho ďalší takýto. Bude dôležité, ako zareaguje jeho telo, či to všetko zvládne. Práve tieto dni sú pre rozhodnutie najdôležitejšie. Dôležité je aj to, aby cítil, že je čoraz lepšie pripravený," dodal Heemskerk.

Veľmi podobne je to aj s Van Aertom, ktorý pôvodne plánoval vynechať Tour a sústrediť sa na olympijské hry v Paríži. Aj v jeho prípade sa tím rozhodne podľa toho, ako bude reagovať na náročnú vysokohorskú prípravu.

"Chceme mať na štarte oboch, ale v ich najlepšej forme. Všetko budeme hodnotiť podľa silových a tepových údajov, ale aj podľa ich pocitov. Stále sú ďaleko od toho, akí by mohli byť dobrí, keby nebolo zranení, ale nechceme sa na to pozerať príliš negatívne. Odhadujem, že šance každého z nich na štart na Tour sú niekde tesne nad 50 percentami," povedal pre Het Nieuwsblad belgický tréner Mathieu Heijboer.

Je zrejmé, že aj vzhľadom na mená, ktorých sa to týka, bude vedenie stajne čakať čo najdlhšie. "Rozhodnutie urobíme naozaj na poslednú chvíľu. Neexistuje žiadne ultimátum," zdôraznil Heijboer.

A hneď zmietol zo stola úvahy o tom, že by si Vingegaard mohol ísť iba po etapový vavrín, ak by nebol stopercentne pripravený. "Pre niekoho, kto je dvojnásobným víťazom Tour, by bolo dosť ťažké takto uvažovať," uzavrel.