Dominancia jedného tímu, Jumbo-Visma opanovalo 13. etapu Vuelty

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Dominancia jedného tímu, Jumbo-Visma opanovalo 13. etapu Vuelty
Vingegaard ťažil z tímovej práce.
Vingegaard ťažil z tímovej práce.AFP
Totálnym triumfom Jumbo-Visma sa skončila piatková 13. etapa 78. ročníka Vuelta a Espana. Na legendárnom kopci Col du Tourmalet zvíťazil Jonas Vingegaard (26) pred "červeným" Seppom Kussom (28) a pódium doplnil ich kolega Primož Roglič (23). V celkovom poradí si priečky vymenili, vedie Američan pred Slovincom a Dánom.

Jumbo malo pred posledným stúpaním vo vedúcej skupine až päť pretekárov a tímovú réžiu zvládlo dokonalo. Na Tourmalete zaútočil ako prvý osem kilometrov pred cieľom Vingegaard a prišiel si po triumf, kilometer pred páskou sa odtrhol Kuss a po ňom od zbytku konkurentov aj Roglič. Ten stráca v celkovom poradí na lídra Kussa 1:37 minúty, tretí Vingegaard o sedem viac.

Štvrtý Juan Ayuso zo SAE Team Emirates má manko už 2:37 a ďalší pretekári viac ako tri minúty. Jumbo tak má veľkú šancu vyhrať všetky tri Grand Tours sezóny. Na Gire triumfoval Roglič, Tour vyhral druhýkrát po sebe Vingegaard.

V piatok čakala na pelotón síce kratšia (134,7 km), no kráľovská horská etapa, počas ktorej museli cyklisti zvládnuť takmer 4 300 výškových metrov. Hneď po štarte prišlo stúpanie na Puerto de Portalet (3. kat., 4,4 km, 5,4%) a tak sa okamžite útočilo. Na kopci bol prvý Romain Bardet (DSM-Firmenich), ktorý sa následne spustil do takmer 30 km dlhého klesania.

Pár km pred vrcholom druhého kopca Col d'Aubisque (16,6 km, 7%) prišla prekvapivá správa, že tempu vedúcej skupiny nestačí obhajca trofeje a jeden z favoritov na celkové víťazstvo Remco Evenepoel. Jeho tím Soudal-QuickStep tak vytvoril malú skupinku, aby pomohol svojmu lídrovi i Almeidovi.

To okamžite využili pretekári Jumbo-Visma, ktorí začali spolupracovať s Bahrajnom, a snažili sa čo najviac ujsť spoločnému súperovi. Medzitým sa odtrhol Michael Storer (Groupama-FDJ) a Aubisque zdolal ako prvý. Tým si výrazne polepšil vo vrchárskej súťaži. Skupina favoritov išla 40 sekúnd za ním, Evenepoel strácal takmer dve minúty.

V zjazde sa potvrdila taktika Jumba a Bahrajnu, keď zaútočili ich lídri a roztrhali vedúcu skupinu. Pod ďalší ťažký kopec Col de Spandelles (1. kat., 10,4 km, 8,2%) prišla nakoniec 21-členná skupina. Ťažké rozhodovanie mali riaditelia FDJ, pretože Storer mal skvelé nohy a znovu útočil, kým Martinez sa trápil a zaostával.

Čierny deň mal Evenepoel, ktorý sa prepadol na vyše päť minút, Almeida sa pozviechal a išiel asi minútu za lídrami. Na prémii bol prvý Storer a virtuálne sa dostal na čelo vrchárskej súťaže.

Po dlhšom zjazde a krátkej rovinke bol na rade hlavný chod piatkového programu. Slávny Tourmalet dlhý 18,8 km a s priemerným sklonom 7,4% bol zároveň najvyšší bod tohtoročnej Vuelty (2115 m). Na zjazde sa do skupiny ešte dokázal vrátiť Martinez, Almeida z nej definitívne vypadol.

Na kopci diktovali tempo cyklisti Jumba, ktorí mali početnú prevahu. Obrovské penzum práce pre nich odviedli Gesink s Keldermanom, ktorí trojicu svojich favoritov previedli celou etapou až na métu 8 km pred cieľom. Vtedy zaútočil Vingegaard a otvoril sa mu priestor, keďže Mas, Ayuso, Landa ani Uijtdebroeks nedokázali zareagovať.

Jumbo rozohralo skvelé predstavenie, ak by aj niekto z konkurentov, ktorí už zostali bez domestikov, dostihol Dána, ihneď by zaútočili Roglič alebo Kuss. Päť km pred páskou to skúsil zobrať na seba Mas, no Kussovi netrvalo ani päť sekúnd a zavesil sa mu na chrbát.

Roglič išiel na konci skupiny a nemusel šliapnuť ani raz naviac. Na posledných dvoch km prišli ešte nástupy Ayusa a Uijtdebroeksa, no Jumbo im nedalo žiadny priestor. Kuss navyše v záverečnom kilometri doslova odletel od skupiny, i keď ho skoro zablokoval divák, a prišiel si po druhé miesto za Vingegaardom. Roglič skončil tretí a podčiarkol dokonalý deň holandského tímu.

V sobotu je na programe ďalšia ťažká 14. etapa z Sauveterre-de-Béarn do Larra-Belagua dlhá 156,2 km s troma horskými prémiami a 4600 výškovými metrami.