Po úniku vyletel na kopec ako prvý, v 14. etape Vuelty triumf Evenepoela

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Po úniku vyletel na kopec ako prvý, v 14. etape Vuelty triumf Evenepoela
Evenepoel si napravil chuť.
Evenepoel si napravil chuť.Profimedia
Belgický cyklista Remco Evenepoel (23) zvíťazil v sobotňajšej 14. etape 78. ročníka Vuelta a Espana. Jazdec stajne Soudal–Quick-Step sa presadil z úniku a na vrchol kopca Puerto de Belagua prišiel po 156,5 km v čase 4:13:38 h. Druhý skončil s viac ako minútovou stratou Francúz Romain Bardet (23). Tretí bol Lennert Van Eetvelt (22) so stratou 6:33 minúty. Na čele celkového poradia sa udržal Američan Sepp Kuss (28).

V sobotu čakala na pelotón ďalšia ťažká etapa, počas ktorej museli cyklisti zvládnuť 4600 výškových metrov s tromi horskými prémiami. Podľa očakávania sa na dlhej rovine pred Col Hourcére (11,1 km, 8,8%) bojovalo o to, kto sa dostane dopredu.

Veľkú snahu prejavil obhajca trofeje a jeden z favoritov na celkové víťazstvo Evenepoel, ktorý mal v piatok čierny deň, keď v celkovom poradí klesol z tretieho až na 19. miesto. 

Po hodine pretekania sa vytvoril 24-členný únik aj s belgickým jazdcom tímu Soudal-QuickStep. Z pelotónu vypadli pred nájazdom na Col Hourcére viacerí šprintéri. Na kopci bol prvý Evenepoel, ktorý získal 15 bodov v boji o dres pre najlepšieho vrchára. Belgičan s Francúzom Romainom Bardetom (DSM-Firmenich) sa tesne pod vrcholom osamostatnili a v zjazde získali 45-sekundový náskok pred zvyškom úniku.

Dvojica spolupracovala a počas stúpania na ďalší kopec Puerto de Larrau (14,9 km, 8 %) svoj náskok ešte zvýšila. Za nimi sa zvyšok úniku rozpadol, tretí bol Austrálčan Michael Storer (Groupama-FDJ). Bardet nerobil Evenepoelovi na vrchole druhého kopca problémy a Belgičan sa tak vrátil do bodkovaného dresu, ktorý už na týchto pretekoch obliekal.

Storer mal manko viac ako dvoch minút, skupina favoritov strácala takmer šesť. Krátke stúpanie tretej kategórie Puerto de Laza (3,4 km, 6,3%) zvládla vedúca dvojica podľa plánov, Evenepoel získal ďalšie tri body a spolu s Bardetom smerovali na cieľový kopec Puerto de Belagua (9,5 km, 6,3%). Za nimi Austrálčana dostihli Jonathan Castroviejo (Ineos Grenadiers) a Lennert Van Eetvelt (Lotto-Dstny).

Belgičan bol naspäť vo forme z predchádzajúcich dvoch týždňov a potvrdzoval, že piatok bol len ojedinelým výpadkom. Evenepoel štyri kilometre pred finišom zvýšil tempo a nakoniec vyhral o 1:12 minúty pred Bardetom.

Skupina favoritov prišla do cieľa pohromade a v celkovom poradí sa nič nezmenilo. Kuss má náskok 1:37 minúty pred tímovým kolegom Primožom Rogličom zo Slovinska. Tretia priečka patrí Dánovi Jonasovi Vingegaardovi, rovnako z Jumbo-Visma, ktorý stráca ďalších sedem sekúnd. V nedeľu je na programe kopcovitá 15. etapa z Pamplony do Lekunberri dlhá 159 km.