Štartuje 78. ročník Vuelty: Jumbo Visma útočí na hetrik, preteky bez Slovákov

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Štartuje 78. ročník Vuelty: Jumbo Visma útočí na hetrik, preteky bez Slovákov
Vuelta napíše už svoju 78. kapitolu.
Vuelta napíše už svoju 78. kapitolu.Profimedia
Vuelta, ktorej 78. ročník sa začne v sobotu v Barcelone, bude mať tento rok zvláštny náboj. Jumbo Visma môže skompletizovať víťazný hetrik z Grand Tours, čo sa doteraz žiadnemu tímu nepodarilo. O červený dres budú za Jumbo bojovať slovinský víťaz Giro d'Italia Primož Roglič (33) aj dánsky šampión Tour de France Jonas Vingegaard (26). Titul bude obhajovať Belgičan Remco Evenepoel (23). Slovensko svoje želiezka v ohni nemá.

Na cyklistov čaká viac ako 3 150 kilometrov a trasa, ktorá zahŕňa aj obávané vrcholy Tourmalet a Angliru, vedie aj cez Andorru a Francúzsko. Z 21 etáp je sedem horských, šesť kopcovitých a šesť rovinatých. Trojtýždňové podujatie odštartuje tímová časovka, pričom jazdci absolvujú aj jednu individuálnu. Víťaz bude korunovaný v nedeľu 17. septembra v Madride.

Vingegaard a trojnásobný víťaz Vuelty Roglič spolu naposledy pretekali na rovnakých pretekoch na minuloročnej Tour, do ktorej obaja nastúpili ako lídri tímov. "Hlavným cieľom je mať v Madride víťaza v červenom drese," povedal športový riaditeľ Jumbo Marc Reef. "Roglič si po Gire oddýchol a absolvoval skvelú vysokohorskú prípravu, z ktorej išiel rovno na Tour do Burgosu. Vingegaard si dal po Tour pauzu a potom začal opäť trénovať. Cíti sa výborne," dodal šéf holandskej stajne.

Evenepoel si bude chcieť na Vuelte vynahradiť sklamanie z Gira, kde musel odstúpiť z celkového poradia pre koronavírus. Potom skončil tretí na pretekoch Okolo Švajčiarska, vyhral jednorazovku Clásica de San Sebastián a získal titul v časovke na majstrovstvách sveta v Glasgowe.

"Ak sa pozriete na profily etáp a štartovú listinu, každému je jasné, že tento rok bude naozaj ťažké vyhrať. Napriek tomu si verím a mám veľkú motiváciu. Môžem sa spoľahnúť na silný tím, v príprave išlo všetko hladko," povedal 23-ročný líder stajne Soudal-Quick Step Evenepoel.

Remco Evenepoel je jedným z najväčších favoritov.
Remco Evenepoel je jedným z najväčších favoritov.Profimedia

Jedným z hlavných Evenepoelových pomocníkov v kopcoch by mal byť Čech Jan Hirt, ktorý na Vuelte štartoval štyrikrát. Jeho najlepším výsledkom je 28. miesto z minulého roka. Vyššie skončili len Leopold König, ktorý vďaka deviatemu miestu v roku 2013 drží české maximum, Tomáš Konečný a Roman Kreuziger.

Do konečného poradia bude chcieť prehovoriť aj tridsaťsedemročný Brit Geraint Thomas z tímu Ineos, ktorý na Gire skončil druhý za Rogličom. Enric Mas, Mikel Landa a mladý Juan Ayuso sú najväčšími domácimi nádejami. Bez šance na úspech nie sú ani Američan Sepp Kuss, Francúz Romain Bardet, Kolumbijčan Egan Bernal a Portugalčan Joao Almeida.