Cieľ Alpine v 2023? Brať pódiá a zmenšiť odstup od dominátorskej trojice

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Cieľ Alpine v 2023? Brať pódiá a zmenšiť odstup od dominátorskej trojice

Otmar Szafnauer predstavuje Alpine pre rok 2023.
Otmar Szafnauer predstavuje Alpine pre rok 2023.Reuters
Tím Alpine, ktorý vlastní Renault, predstavil vo štvrtok svoj monopost Formuly 1 A523 s francúzskou zostavou Esteban Ocon (26) a Pierre Gasly (27). Cieľom v novej sezóne je získavať pódiá, skončiť minimálne na štvrtom mieste v Pohári konštruktérov a zmenšiť odstup od prvej trojky v podobe Red Bullu, Ferrari a Mercedesu.

Alpine sa po celosezónnom boji s McLarenom podarilo v roku 2022 zabezpečiť si celkové štvrté miesto. Priepastný 342-bodový rozdiel medzi nimi a tretím Mercedesom ale nenechal žiadne ilúzie o úlohe, ktorá ich čaká.

"Odstup od tretieho miesta bol veľký, musíme túto medzeru zmenšiť. Aby sme tak mohli urobiť, musíme sa vyvíjať rýchlejším tempom ako ktorýkoľvek iný tím F1. O to sa snažíme," povedal šéf tímu Otmar Szafnauer po odhalení vozidla v bývalej novinovej tlačiarni v londýnskych Docklands.

Výkonný riaditeľ Renaultu Luca de Meo uviedol, že záväzok francúzskej automobilky je dlhodobý. Je zároveň optimistický, pokiaľ ide o trajektóriu, vďaka ktorej sa Alpine posunul z piatej priečky v 2021 na štvrtú v 2022.

"Možno nám Esteban a Pierre prinesú niekoľko pódií," dodal Szafnauer v nádeji. Obaja jazdci už veľkú cenu vyhrali a prvýkrát si vyskúšali nové auto, ktoré minulý pondelok debutovalo v rámci súkromnej 100-kilometrovej testovej jazdy na Silverstone.

Ocon je v tíme štvrtý rok. Gasly prišiel z AlphaTauri, ktorý vlastní Red Bull, ako náhrada za odchádzajúceho dvojnásobného majstra sveta Fernanda Alonsa. Španiel bude pôsobiť v Aston Martine.

Austrálčan Jack Doohan, syn motocyklového velikána Micka, bude oficiálnym rezervným jazdcom stajne a rovnako bude pretekať vo Formule 2. Vozidlo, ktoré je pokračovateľom svojho predchodcu, bude počas prvých troch pretekov v Bahrajne, Saudskej Arábii a Austrálii jazdiť v ružovej farbe a potom sa vráti k modrým farbám Alpine.

Sezóna s 23 pretekmi sa začne na okruhu Sakhir 5. marca, pričom predsezónne testy sa tam uskutočnia budúci týždeň.