Ďalšia prvotriedna senzácia, Japonsko otočilo zápas a porazilo Nemecko

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Ďalšia prvotriedna senzácia, Japonsko otočilo zápas a porazilo Nemecko

Aktualizované
Ďalšia prvotriedna senzácia, Japonsko otočilo zápas a porazilo Nemecko
Ďalšia prvotriedna senzácia, Japonsko otočilo zápas a porazilo NemeckoStatsperform
Japonsko vyhralo prvý zápas skupiny E proti favorizovanému Nemecku a postaralo sa o ďalšiu prvotriednu senzáciu na MS v Katare.

Nemecko - Japonsko 1:2 (1:0)

Góly: 33. Gündogan (pen.) - 75. Doan, 83. Asano

Nemecko: Neuer - Süle, Rüdiger, Schlotterbeck, Raum - Kimmich, Gündoğan (67. Goretzka) - Müller (67. Hofmann), Musiala (79. Götze), Gnabry (89. Moukoko) - Havertz

Japonsko: Gonda - Sakai (74. Minamino), Jošida, Itakura, Nagatomo (57. Mitoma) - Endo, Tanaka - Ito, Kamada, Kubo (46. Tomijasu) - Maeda (58. Asano)

Japonsko sa favorita vôbec nezľaklo a snažilo sa hrať s Nemeckom vyrovnanú partiu. Už v 8. minúte dostal loptu do siete Daizen Maeda, ktorý bol po centri sprava za obranu na konci rýchleho brejku. Jeho zásah neplatil pre ofsajdové postavenie.

Antonio Rüdiger hlavičkoval center Joshua Kimmicha z rohového kopu tesne vedľa bránky Gondu, chýbali iba centimetre. Japonský gólman prvýkrát zasahoval pri prudkej rane Kimmicha spred šestnástky, zakončenie do rohu dokázal vyraziť.

Nemci pridávali a dostávali sa do ďalších možností. Ilkay Gündogan strieľal najskôr priamo do Gondu, vzápätí zvnútra pokutového územia jeho pokus v poslednej chvíli zablokoval Jošida.

Po polhodine hry spravili japonskí hráči chybu, zabudli v šestnástke Davida Rauma. V snahe zabrániť najhoršiemu ho podrazil Gonda. Nariadený pokutový kop s prehľadom premenil strelou do stredu Gündogan - 1:0.

Štatistiky zápasu.
Štatistiky zápasu.StatsPerform

Po góle zavrelo Nemecko svojho súpera v šestnástke, kde bol prehustený priestor, a tak to favorit skúšal tesne spoza vápna. Vyslal niekoľko zaujímavých striel, všetky smerovali buď tesne vedľa, alebo s nimi Gonda nemal väčší problém.

Napriek tomu nemecká mašina fungovala výborne, hrala dominantne. Japonsko sa v prvom polčase doslova iba bránilo. Po dobrých úvodných desiatich minútach si outsider nevypracoval doslova nič. Kai Havertz dostal loptu do siete v nadstavenom čase, tento zásah pre ofsajd neplatil.

Nemecko začalo dominantne aj druhý polčas. Hneď v jeho úvode strieľal z pravej strany pokutového územia do žrde z vonkajšej strany Serge GnabryNeuspel ani Jamal Musiala, po výbornej individuálnej aktivite vystrelil nad.

Skvele hral predovšetkým Gündogan. V 60. minúte opečiatkoval žrď svätyne Gondu. Japonský brankár čaroval o desať minút neskôr, keď dvakrát neuveriteľne chytil šance Hofmana po strele zblízka a hlavičku Gnabryho k žrdi. Boli to naozaj neskutočné zákroky.

Nemci nie a nie rozhodnúť. Mohli za to pykať. Neuer vytiahol na čiare vynikajúci zákrok, ale loptu vyrazil pred seba. Hiroki Sakai zázračne prestrelil prázdnu bránku. Nakoniec favorit predsa len potrestaný bol.

Mapa prihrávok Enda proti Nemecku.
Mapa prihrávok Enda proti Nemecku.StatsPerform/Profimedia

Takumi Minamimo svojim prvým dotykom po príchode na ihrisko ešte nechal vyniknúť Neuera, k dorážke sa dostal Ritsu Doan a ten odkrytú časť bránky trafil - 1:1. Obrovský šok pre štvornásobných majstrov sveta, ktorí sa zahrávali s osudom.

Aby toho nebolo málo, tak Schlotterbeck podcenil nákop Jošidu za svoj chrbát, ušiel mu Takuma Asano a tento najaktívnejší Japonec rezolútne spred Neuera zakončil pod brvno - 1:2. Hrôzostrašné bránenie obrancu Borussie Dortmund.

Japonsko záver zvládlo, prvýkrát v histórii porazilo Nemecko a postaralo sa o ďalšiu prvotriednu senzáciu svetového šampionátu, čím napodonilo Saudskú Arábiu a jej výhru nad Argentínou. Duel mal podobný priebeh. Favorit viedol, mal viac z hry, ale zahodil množstvo šancí a v druhom polčase za to pykal.

Futbal napísal ďalší neuveriteľný príbeh.