Ďalšie ocenenie nesmiernej kvality. Bellingham sa stal víťazom trofeje Golden Boy 2023

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Ďalšie ocenenie nesmiernej kvality. Bellingham sa stal víťazom trofeje Golden Boy 2023

Bellingham si obohatí kabinet individuálnych ocenení.
Bellingham si obohatí kabinet individuálnych ocenení.Profimedia
Jude Bellingham (20) potvrdil všeobecné očakávania a získal ocenenie Golden Boy 2023. Stalo sa tak po vynikajúcom roku, v ktorom sa etabloval ako jeden z najlepších mladých futbalistov na svete. Cenu si oficiálne prevezme 4. decembra na ceremoniáli v Turíne.

Hviezdnymi výkonmi v dresoch Anglicka, Borussie Dortmund a Realu Madrid zatienil Bellingham stredopoliara Bayernu Mníchov Jamala Musialu a obrancu Barcelony Alejandra Baldého. Cena, ktorú založili talianske noviny Tuttosport, sa udeľuje najlepšiemu hráčovi do 21 rokov v Európe v priebehu kalendárneho roka. Medzi predchádzajúcich víťazov patria aj mená ako Erling Haaland, Kylian Mbappé, Lionel Messi či držiteľ minuloročnej trofeje trofeje Gavi.

V piatok boli vyhlásené aj ďalšie kategórie - športový riaditeľ Arsenalu Edu Gaspar vyhral cenu pre najlepšieho európskeho manažéra a Tony Bloom z Brightonu bol vyhlásený za najlepšieho prezidenta klubu.

Bellingham od júnového prestupu do Realu potvrdzuje, že je vo vynikajúcej forme. Bývalý hráč Birminghamu City strelil v tejto sezóne 10 presných zásahov v 11 zápasoch La Ligy. Tréner Carlo Ancelotti povedal, že bol prekvapený gólovou formou Bellinghama a že momentálne je to práve on, kto je v zápasoch rozdielovým faktorom.

Futbalista je kľúčovou súčasťou anglického kádra Garetha Southgatea odvtedy, čo jeho vynikajúce výkony na MS 2022 v Katare pomohli mužstvu dostať sa do štvrťfinále. Angličan zmeškal víťazstvo Realu 5:1 nad Valenciou pre zranenie ľavého ramena a pred kvalifikačnými zápasmi EURO 2024 proti Malte a Severnému Macedónsku neposilnil anglický tím.

Ďalšími kandidátmi na užšom zozname Golden Boy 2023 boli Xavi Simons z Lipska, stredopoliar PSG Warren Zaïre-Emery, Levi Colwill z Chelsea či Evan Ferguson z Brightonu.