Dánsko má silu ísť ďaleko, ale vyžrebovanie skupiny je neúprosné

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Dánsko má silu ísť ďaleko, ale vyžrebovanie skupiny je neúprosné

Dánsko má silu ísť ďaleko, ale vyžrebovanie skupiny je neúprosné
Dánsko má silu ísť ďaleko, ale vyžrebovanie skupiny je neúprosnéProfimedia
Dánsky národný tím urobil v posledných rokoch veľké pokroky. Semifinále európskeho šampionátu 2020, prvé miesto v kvalifikačnej skupine na nadchádzajúce MS a skvelé výkony v Lige národov spôsobili, že škandinávsky tím je na desiatom mieste svetového rebríčka FIFA.

Tréner Kasper Hjulmand a jeho tím mali pred júnom 2022 bilanciu z posledného obdobia devätnásť výhier, tri remízy a šesť prehier. Vrátane nerozhodného výsledku z riadneho hracieho času v semifinále posledných majstrovstiev Európy proti Anglicku.

Pod aktuálnym trénerom si národný tím našiel systém, v ktorom hrá efektívne a rovnako tak atraktívne pre oko fanúšika s držaním lopty a rýchlymi prechodmi do útoku. V závislosti od súperov operuje Hjulmand s dvomi hernými variantmi. V septembri proti Francúzsku ale prekvapivo presedlal na rozostavenie 4-2-3-1.

V kádri je veľa mladých hráčov, no skúsené pevné jadro tvoria brankár Kasper Schmeichel, obranca Simon Kjær a záložník Christian Eriksen. Pred štartom MS v Katare vládne v Dánsku veľký optimizmus. Toto je tím, ktorý môže poraziť aj tých najlepších.

Silné stránky

Dánska reprezentatácia sa ešte viac utužila po zástave srdca Christiana Eriksena na minuloročnom európskom šampionáte a vďaka tímovému duchu sa dostalo až do semifinále, kde vypadlo po predĺžení s Anglickom.

Národný tím je dobre zohraný a v poslednom období aj veľmi úspešný. Práve harmónia a výborná forma sú silnými stránkami Dánov a mali by im dodať na turnaji dostatok sebavedomia. Zvyšujú im ho dve výhry nad Francúzskom z nedávneho obdobia.

Slabé stránky

Slabinou môže byť fakt, že viacero hráčov nedostáva v tejto sezóne dostatok herného priestoru. Na čele tohto zoznamu sú Thomas Delaney, Kasper Dolberg či Mikkel Damsgaard. Kvarteto Andreas Cornelius, Jonas Wind, Christian Nørgaard a Andreas Christensen zas muselo prekonať zdravotné problémy, aby stihlo MS v Katare. Znamená to, že podľa všetkého nebudú v najlepšej forme.

Ideálna zostava

4-3-3

Schmeichel - Kristensen, Kjær, Andersen, Mæhle - Delaney, Højbjerg, Eriksen - Lindstrøm, Dolberg, Olsen

3-4-3

Schmeichel - Christensen, Kjær, Andersen - Kristensen, Delaney, Højbjerg, Mæhle - Olsen, Dolberg, Eriksen

Vybrať ideálnu základnú zostavu môže byť náročné, keďže Hjulmand strieda rozostavenia 4-3-3 a 3-4-3. Miesto v bráne má isté dlhoročná opora Kasper Schmeichel, ktorý v lete vymenil Leicester City za Nice. Kapitán Kjær sa po zranení zotavil a je srdcom tímu. Ak bude hrať Dánsko na troch stopérov, vedľa neho sa predstavia Joachim Andersen z Crystal Palace a Andreas Christensen, ktorý sa dal po zranení v drese Barcelony do poriadku.

Joakim Mæhle sa usadil na ľavej strane. Či už v štvorčlennej obrane, alebo na pozícii halfbeka. Rasmus Kristensen a Daniel Wass sa pobijú o pozíciu vpravo. Christiana Eriksena, Pierra-Emila Højbjerga a Thomasa Delaneyho málokto vytlačí zo stredu poľa. Ak bude hrať Hjulmand v systéme 4-3-3, určite nastúpia spolu.

Andreas Skov Olsen a Jesper Lindstrøm hrajú prím vo svojich kluboch, krídelné pozície by mali byť ich. Kasper Dolberg síce v Seville neodohral veľa, no Cornelius a Wind pre zdravotné problémy ešte menej. Karty v zostave určite zamiešajú Yussuf Poulsen a Martin Braithwaite.

Predpoveď

Dáni by mali byť s Francúzskom jasným postupujúcim zo skupiny. Navyše ukázali, že vedia poraziť aj majstrov sveta, takže nie je vylúčené ani prvé miesto.

Ak by sa ale Dánsko umiestnilo na druhej priečke, s najväčšou pravdepodobnosťou narazí na Argentínu, čo by mohla byť konečná. V opačnom prípade, teda po víťazstve v skupine, je reálne minimálne štvrťfinále majstrovstviev sveta.