Dramatický záver na Miláno - San Remo pre van der Poela, Sagan vo finiši zaostal

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Dramatický záver na Miláno - San Remo pre van der Poela, Sagan vo finiši zaostal
Aktualizované
Mathieu van der Poel bol v závere najlepší po fyzickej i taktickej stránke.
Mathieu van der Poel bol v závere najlepší po fyzickej i taktickej stránke.
Profimedia
V poradí 114. ročník cyklistických pretekov Miláno - San Remo ovládol Holanďan Mathieu van der Poel (28). Slovák Peter Sagan (33) sa do bitky o triumf na úvodnej jarnej klasike nezapojil a skončil na 44. mieste s takmer minútovým mankom.

Na pretekárov čakalo nekonečných 294 kilometrov z Milána do San Rema, štartovalo sa krátko po 10:15. Úvodné pasáže ponúkli formovanie úniku. Doň sa nakoniec dostalo deväť mužov: Alessandro Tonelli, Samuele Zoccarato (obaja Green Project-Bardiani-CSF-Faizané), Alexandre Balmer, Jan Maas (obaja Jayco AIUIa), Mirco Maestri, Samuele Rivi (obaja Eolo Kometa), Alois Charrin (Tudor Pro Cycling), Negasi Haylu Abreha (Q36.5) a Aleksandr Riabushenko (Astana Qazaqstan).

Pelotón si nenechal vedúcu skupinu ujsť na viac ako tri a pol minúty - aj to bolo prakticky hneď na začiatku jarnej klasiky. Náskok kmital na rozpätí 150 a 180 sekúnd počas nasledujúcich troch hodín. Peter Sagan (TotalEnergies) nemal najmenší problém s nastoleným tempom a držal sa prevažne v prvej polovici hlavného balíka.

V ňom sme mohli evidovať až osem víťazov prechádzajúcich ročníkov. Boli nimi Matej Mohorič (Bahrain Victorious) – 2022, Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) – 2021, Wout van Aert (Jumbo-Visma) – 2020, Julian Alaphilippe (Soudal-QuickStep) – 2019, Michal Kwiatkowski (Ineos Grenadiers) – 2017, Arnaud Démare (Groupama-FDJ) – 2016, John Degenkolb (DSM) – 2015 a Mark Cavendish (Astana Qazaqstan) – 2009.

Zhruba v polovici došlo pri stúpaní na Passo del Turchino k prvému pádu, odniesol si to práve Julian Alaphilippe, ktorý musel meniť bicykel. Rovnako dopadol aj Saganov kolega Maciej Bodnar, ktorý preteky nakoniec nedokončil. Najväčšie tímy kontrolovali náskok úniku a postupne ho sťahovali.

Vedúca skupina sa postupne začala scvrkávať, úplne dostihnutá bola 27 kilometrov pred cieľovou páskou. Z pelotónu sa začali vytrácať šprintéri na čele s Markom Cavendishom či Fernandom Gaviriom. Tempo sa zvyšovalo, balík sa zmenšoval, naďalej bol ale početný. TotalEnergies pripravovalo pôdu pre Petra Sagana.

To ale bolo zbytočné, keďže všetkým vytrel zrak pri záverečnom stúpaní na Poggio di Sanremo Mathieu van der Poel. Holanďan sa odtrhol s trojicou Filippo Ganna, Tadej Pogačar a Wout van Aert, ale bol to on, kto mal v posledných úsekoch najviac síl a finišoval osamotený. Druhý skončil s odstupom 15 sekúnd Ganna, tretí van Aert. Peter Sagan sa umiestnil na 44. mieste s mankom 58 sekúnd. 

Výsledky Miláno - San Remo 2023:

1. Mathieu van der Poel (Hol./Alpecin-Deceuninck) 06:25:23 hod,

2. Filippo Ganna (Tal./INEOS Grenadiers) +15 s,

3. Wout van Aert (Bel./Jumbo-Visma) +15,

4. Tadej Pogačar (Slo./UAE Team Emirates) +15, 5. Søren Kragh Andersen (Dán./Alpecin-Deceuninck) +26

...44. Peter SAGAN (SR/TotalEnergies) +58