Najdlhšia etapa na Tirreno - Adriatico s finálnym stúpaním pre Rogliča, Sagan zaostal

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Najdlhšia etapa na Tirreno - Adriatico s finálnym stúpaním pre Rogliča, Sagan zaostal
Aktualizované
Primož Roglič sa teší z triumfu vo štvrtej etape, v pozadí druhý Julian Alaphilippe.
Primož Roglič sa teší z triumfu vo štvrtej etape, v pozadí druhý Julian Alaphilippe.
Profimedia
Štvrtá etapa na cyklistických pretekoch Tirreno - Adriatico mala zvlnený profil. Na trase dlhej 218 kilometrov z Greccia do Tortoreta zvíťazil v záverečnom stúpaní Primož Roglič (33) z Jumbo-Visma. Slovák Peter Sagan (33) stratil kontakt s favoritmi 30 kilometrov pred cieľom.

Už po niekoľkých minútach etapy sa sformoval denný únik, ktorý tvorila pätica Davide Bais (Eolo-Kometa), Filippo Magli (Green Project-Bardiani CSF-Faizanè), Mads Würtz Schmidt (Israel-PremierTech), Valerio Conti (Team Corratec) a Lucas Eriksson (Tudor). Bais bol členom úniku aj v stredu. 

Pelotón sa nikam neponáhľal, vedúcej skupine nechal náskok, ktorý sa zvyšoval a dosiahol svoje maximum na úrovni šesť a pol minúty približne 45 kilometrov po štarte. Od daného momentu klesal. 

Peter Sagan bol súčasťou hlavného balíka, ktorý pohltil päticu unikajúcich cyklistov 60 kilometrov pred cieľom. Iniciatívne boli predovšetkým celky Jumbo-Visma, Jayco-AlUla a Ineos Grenadiers. Favoritov chcel trochu poštekliť Mikkel Honoré (EF Education-EasyPost), ktorý si krátkym úletom vybojoval triumf na jedinej šprintérskej prémii. 

Vzápätí sa prišlo do finálneho mesta, ktorým bolo Tortoreto. Išli sa tri okruhy, pričom v prvých dvoch k ničomu vážnejšiemu neprišlo, ak si odmyslíme mini-atak Juliana Alaphilippa. Peter Sagan začal zaostávať približne tridsať kilometrov pred koncom.

Pred záverečným kopcom si najlepšie pozície hľadali Alpecin, Cofidis, TotalEnergies či Jumbo-Visma, ktorá si chystala pôdu pre Wouta van Aerta a Primoža Rogliča. O triumf nemohli po vzájomnom kontakte a páde dva kilometre pred cieľovou páskou bojovať Thomas PidcockMathieu van der Poel.

Bol to práve Slovinec Roglič, ktorému zostalo najviac síl a aj vďaka taktike svojho tímu si uchmatol etapový vavrín pred Julianom Alaphilippom a Adamom Yatesom. Tridsaťtriročný pretekár si vyčkal na svoju chvíľu a zaútočil približne 200 metrov pred koncom.

Zmena nastala aj na čele priebežného poradia. Taliana Filippa Gannu z Ineosu vystriedal v modrom drese Nemec Lennard Kämna z Bory.

Sagan finišoval na 84. mieste s takmer 10-minútovou stratou, v celkovom poradí mu patrí jedna pozícia smerom nadol. 

Výsledky 4. etapy Tirreno - Adriatico (Greccio - Tortoreto, 218 km):

1. Primož Roglič (Slo./Jumbo-Visma) 05:00:04 hod

2. Julian Alaphilippe (Fra./Soudal Quick-Step) +00:00 s

3. Adam Yates (V. Brit./UAE Team Emirates)

4. Wilco Kelderman (Hol./Jumbo-Visma)

5. Tao Geoghegan Hart (V. Brit./INEOS Grenadiers)

6. Enric Mas (Špa./Movistar Team) + všetci rovnaký čas ako víťaz

...84. Peter SAGAN (SR/TotalEnergies) + 09:58 min

Priebežné poradie po 4. etape:

1. Lennard Kämna (Nem./Bora-hansgrohe) 15:38:46 hod

2. Primož Roglič +6 s

3. Joao Almeida (Por./UAE Team Emirates) +8 s

...85. Peter SAGAN +11:09 min