El Clásico, derby o Manchester či štart Vlhovej. Víkend športovo opäť púta

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

El Clásico, derby o Manchester či štart Vlhovej. Víkend športovo opäť púta

Petra Vlhová vstupuje do novej sezóny s veľkými očakávaniami.
Petra Vlhová vstupuje do novej sezóny s veľkými očakávaniami.Profimedia
Október má pred sebou posledný víkend, ale ani ten nebude ochudobnený o zaujímavé športové podujatia či bitky. Tie najlepšie, ako tradične, vyberáme v našich Víkendových tipoch Flashscore Správ. Tentoraz nazrieme do Španielska, Anglicka, ale postavíme sa aj na lyže.

Obrovský slalom v Söldene s Petrou Vlhovou (sobota, 10:00 & 13:00)

Sezóna zimných športov sa pomaly začína rozbiehať. Sedemmesačné čakanie je na konci a spolu s ním aj návrat najlepších lyžiarok a lyžiarov na svahy. Zatiaľ čo minulý rok nepriaznivé podmienky nedovolili ženám štart ročníka tradične v Söldene, teraz by to mala byť iná káva.

Slovenka Petra Vlhová vstupuje do podujatia v rakúskom stredisku opatrne. Nemá veľké očakávania, v októbri ju výrazne zbrzdila choroba - za posledné tri týždne bola na lyžiach iba v troch prípadoch. Počas úvodného víkendu nebude favoritkou na triumf, ale prekvapiť môže - najmä ak sa počas obrovského slalomu bude viac bojovať s nástrahami počasia ako s technickými časťami trate.

Najväčšia favoritka? Meno Mikaela Shiffrinová nemôže prekvapiť zainteresovaného diváka. Američanka má tento rok zálusk na triumf číslo 100 vo Svetovom pohári, minulú jeseň sa však rozbiehala iba veľmi pomaly. Na druhej strane to bola ona, ktorá v Söldene 2021 stála na najvyššom stupienku.

Čítajte tiež: Sölden a Vlhová? Posledné roky sa jej v Rakúsku darilo

Barcelona - Real Madrid (sobota, 16:15)

Prvé El Clásico v sezóne sa po štvrtý raz v rade odohrá koncom októbra. Barcelona hostí vôbec premiérovo svojho odvekého rivala nie na Camp Nou, ale v dočasnom azyle - na Olympijskom štadióne Montjuic. Real Madrid však na tejto pôde nemá pozitívnu bilanciu. V 13 zápasoch, ktoré tam odohral, vyhral len päťkrát, dvakrát remizoval a šesťkrát odišiel porazený. Barce sa tam mimoriadne darí, keď úspešne zvládla všetkých sedem svojich vystúpení vo svojom dočasnom domove s impozantným skóre 19:3.

Posledné vzájomné vystúpenia.
Posledné vzájomné vystúpenia.Flashscore

Opačné je to v historickej vzájomnej bilancii v rámci ligy. Misky váh sú na strane "bieleho baletu" (77-35-74), Barcelona sa môže pochváliť víťazstvom 2:1 z minulej sezóny, ktorým urobila rozhodujúci krok k 27. ligovému titulu. Prvému od sezóny 2018/2019. Ak sa im podarí zopakovať posledný triumf, dostanú sa v tabuľke pred Real. Katalánci sú stále v lige nezdolaní (7-3-0). V týždni sa naladili výhrou v Lige majstrov so Šachtarom (2:1). V La Lige predtým s Bilbaom 1:0. Rozhodol 17-ročný odchovanec Marc Guiu. Bilancia domácich duelov? Päť zápasov a päť trojbodových zápisov, z toho štyri s čistým kontom. 

Aktuálna tabuľka La Ligy.
Aktuálna tabuľka La Ligy.Flashscore

Carlo Ancelotti nechal v utorok v milionárskej súťaži oddychovať niektorých kľúčových hráčov, ale napriek tomu jeho zverenci zdolali Bragu 2:1. V prebiehajúcej sezóne prehrali, naprieč všetkými súťažami, iba jeden zápas. V predchádzajúcom kole iba remizovali na pôde Sevilly 1:1. "Los Blancos" majú na Barcu v poslednom čase dobré spomienky, keď z predchádzajúcich šiestich vzájomných stretnutí vonku prehrali len raz (3-2-1), vrátane aprílovej výhry 4:0 v semifinálovej odvete Copa del Rey.

Manchester United - Manchester City (nedeľa, 16:30)

V netradičnom nedeľňajšom hernom čase o 16:30 sa stretnú rivali z Manchestru. Historicky to bude už 190. vzájomný súťažný zápas, v bilancii majú naďalej navrch hráči United (78 výher) pred City (59 triumfov), 53-krát sa tímy rozchádzali za nerozhodného výsledku.

Naposledy sa tešili "Citizens", keď tretieho júna dvihli nad hlavu FA Cup. Vo finále udreli bleskovo zásahom odchádzajúceho İlkaya Gündoğana, do prestávky vyrovnal z penalty Bruno Fernandes. Gündoğan to však zase zobral do svojich rúk, udrel aj po zmene strán (zhodne po pase od Kevina De Bruyneho) a udržal nádej na treble.

Keď hral United naposledy doma, vyhral.
Keď hral United naposledy doma, vyhral.Flashscore

Favoritom budú hostia, ktorí sú pred víkendom v Premier League na druhom mieste, avšak po piatkovej predohrávke strácajú na prvý Tottenham už päť bodov (samozrejme, majú súboj k dobru). United sa, naopak, pomaly dostávajú z najhoršieho, keď na prelome septembra a októbra doma prehrali s Crystal Palace i Galatasarayom. Obdobnú krízu si prežili aj zverenci Pepa Guardiolu - tí vypadli z Ligového pohára a v dlhodobej súťaži nastačili na Wolves s Arsenalom.

Na jednej strane nebude k dispozícii Shaw, Malacia, Diallo, dlhodobo potrestaný Sancho a otázny je štart Casemira. Na opačnom konci ihriska je mimo naďalej De Bruyne, k nemu sa pridá Akanji pre červenú kartu.

Tabuľka Premier League po piatkovej predohrávke.
Tabuľka Premier League po piatkovej predohrávke.Flashscore