Exdiabol Dúbravka, mladík Suslov, stena Škriniar. TOP 11 najcennejších Slovákov vo futbale

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Exdiabol Dúbravka, mladík Suslov, stena Škriniar. TOP 11 najcennejších Slovákov vo futbale

Škriniar s kapitánskou páskou nielen v slovenskej reprezentácii, ale aj v klube.
Škriniar s kapitánskou páskou nielen v slovenskej reprezentácii, ale aj v klube.Profimedia
Slovenskú reprezentáciu čaká v roku 2023 kvalifikačný cyklus v boji o EURO 2024. Po dlhých rokoch budú zverenci nového trénera Francesca Calzonu (54) bojovať bez Mareka Hamšíka (35). Práve muži v našom rebríčku najcennejších futbalových Slovákov podľa portálu transfermarkt.com by mali prebrať vodcovskú taktovku po legendárnom "Marekiarovi".

9. miesto - 3 milióny eur:

Tomáš Suslov

Začíname najmladším hráčom v celom rebríčku. Dvadsaťročný ofenzívny hráč, ktorý vie zahrať ako na pravom krídle, tak aj z centrálnych pozícií, sa za ostatné tri sezóny stal pevnou súčasťou zostavy prvého tímu holandského Groningenu.

V Eredivisie dal za ten čas štyri góly a prihral na desať, veští sa mu veľká budúcnosť. Najcennejší dres obliekol zatiaľ sedemkrát, na debutový zásah v ňom čaká. Groningen si služby Tomáša Suslova poistil zmluvou do júna 2026. Otázne je, čo by klub urobil v prípade záujmu celkov z najlepších líg sveta.

Denis Vavro

Uplynulý rok priniesol definitívny návrat Denisa Vavra do Kodane. Do nej sa sťahoval v auguste 2017, len aby o dve sezóny neskôr skúsil šťastie v talianskom Laziu. Tam sa neprepracoval do základnej zostavy, preto nasledovalo hosťovanie v španielskej Huesce a v januári 2022 aj dobre známom hlavnom meste Dánska. Dočasné pôsobenie sa 6. júla zmenilo na prestup a Vavro nemohol urobiť lepšie.

V súčasnom ročníku Superligaen odohral 15 stretnutí, ďalšie štyri pridal v Lige majstrov, kde bránil mená ako Erling Haaland, Kevin De Bruyne alebo Jude Bellingham. Zdá sa, že 26-ročný slovenský stopér znovu našiel potrebnú sebaistotu.

Albert Rusnák

Jediný Slovák v rebríčku, ktorý nepôsobí v Európe. V januári 2017 si to namieril do americkej MLS, v Salt Lake strávil päť sezón. Vypracoval sa tam na jednu z osobností súťaže aj vďaka bilancii 43 gólov a 29 asistencií v 170 dueloch.

Pred minulým ročníkom vymenil klub, zamieril do Seattlu, kde by mal pôsobiť minimálne do konca decembra 2023. Individuálne sa 28-ročnému útočnému futbalistovi oproti pôsobeniu v Salt Lake nedarilo, keď dal "len" tri góly. Na druhej strane sa s tímom stal víťazom Ligy majstrov CONCACAF.

Jeho trhová cena za dvanásť mesiacov stúpla o 500-tisíc eur. V reprezentácii sa naposledy predstavil 13. júna 2022 proti Kazachstanu, zaznamenal vtedy asistenciu. 

8. miesto - 3,5 milióna eur:

Marek Rodák

Ktovie, akú hodnotu by mal, ak by po vychytaní postupu z Championship nebol posadený na lavičku náhradníkov vo Fulhame. V jeho prípade môžeme tvrdiť, že je to už zabehnutá klasika. Rodák z Košíc pôsobí v londýnskom tíme od januára 2013, teda celé desaťročie. Prešiel si hosťovaniami v nižších ligách za Farbrorough, Welling United, Accrington, ale aj v Championship za Rotterdam

Ročník 2018/2019 bol preňho prelomový, následne sa stal jednotkou Fulhamu v druhej najvyššej súťaži. Po vybojovaní postupu do Premier League v nej v sezóne 2020/2021 odohral len dva duely. V ostatnom ročníku pomohol k opätovnému návratu medzi elitu ako jasný líder medzi tromi žrďami, aby od augusta strávil v najlepšej lige sveta 180 minút. Aj to je jeden z dôvodov, prečo pred dvadsaťšesťročným Rodákom dostáva v reprezentácii prednosť Martin Dúbravka.

5. miesto - 4 milióny eur:

Martin Dúbravka

Od leta je "červeným diablom" z Old Trafford. Respektíve bol. Prvého januára 2023 ukončil Newcastle United Dúbravkovo hosťovanie v Manchestri United a stiahol si ho späť. Špekuluje sa o účasti vo výmene do Leicestru City, "straky" by chceli získať Jamesa Maddisona.

Martin Dúbravka je vôbec prvým Slovákom, ktorý nastúpil do zápasu za Manchester United. Odchytal dve stretnutia - obe v Ligovom pohári, obe víťazne. V prípravnom meraní síl s Cádizom mal na sebe kapitánsku pásku. Odchovanec Žiliny oslávi 15. januára 34 rokov.

Patrik Hrošovský

Jeden z najmenej docenených slovenských reprezentantov posledného desaťročia. Dlho v tieni Stanislava Lobotku, ale aj ofenzívnejších kolegov zo záložnej formácie - Mareka Hamšíka či Ondreja Dudu. Patrik Hrošovský pôsobí od augusta 2019 v Genku, v najvyššej belgickej súťaži si pripísal 90 štartov s bilanciou 10+7. 

Na očiach nie je tento rok viac pre absenicu Genku v európskych súťažiach. A možno v ňom po júni ani pôsobiť nebude. Súčasný kontrakt, ktorý podpísal pri svojom príchode, mu vyprší o šesť mesiacov. Na druhej strane Belgičania disponujú opciou na predĺženie.

Ondrej Duda

Čas letí ako voda. Ondrej Duda pôsobí v nemeckej Bundeslige od júla 2016. Štyri roky strávil v Herthe Berlín, po polročnom hosťovaní v Norwichi si to namieril v septembri 2020 natrvalo do Kolína

V skupinovej fáze Európskej konferenčnej ligy si pripísal dva góly, tie Nemcom k postupu nepomohli. Slovensko reprezentoval v 52 prípadoch - viac majú z aktívnych hráčov na konte len jednotka nášho zoznamu, stálice Juraj Kucka a bývalý spoluhráč z Berlína - Peter Pekarík. Duda je od uplynulej jesene zároveň jedným z akcionárov druholigového FC Košice.

4. miesto - 4,5 milióna eur: 

Martin Valjent

Slovenský fanúšik sa pri nomináciách a zápasových výberoch trénerov často pýta: kde je Martin Valjent? Ak je Patrik Hrošovský nedocenený, rodák z Dubnice nad Váhom je prehliadaný. Pred mesiacom sfúkol z torty 27 narodeninových sviečok.

Výborných 85 zápasov v La Lige, ďalších 62 v La Lige2 a 137 v talianskej Serii B. Obrovské skúsenosti stopéra, ktorý meria 187 centimetrov, stačili zatiaľ len na deväť meraní síl v A-tíme Slovenska - tri z nich prišli v jesennej Lige národov.

Stopér Mallorcy má platný kontrakt do júna 2025, výkonmi pomáha udržať sa tímu vo vodách stredu tabuľky. Čo si preňho futbalový osud pripravil ďalej?

3. miesto - 12,5 milióna eur:

Dávid Hancko

Po roku sa Dávid Hancko znovu sťahoval a urobil dobre. Po tom, čo hosťoval v Sparte Praha, ktorá ho nakoniec od Fiorentiny v júli 2021 kúpila za 2,5 milióna eur, ho Česi predali 22. augusta 2022 do Feyenoordu za šesť miliónov eur. Kým predošlé Vianoce bola jeho trhová hodnota odhadovaná na štyri milióny eur, teraz sa suma viac ako strojnásobila.

Dvadsaťpäťročný stopér, ktorý vie alternovať aj na ľavom kraji obrany, strelil za Rotterdam dva góly v základnej skupine Európskej ligy. Tie výrazne napomohli Holanďanom k prvému miestu a priamemu postupu do osemfinále play-off. Ak bude takto rodák z Prievidze pokračovať, tak sa jeho cena nielen navýši, ale začnú po ňom pokukovať aj väčšie celky.

2. miesto - 30 miliónov eur:

Stanislav Lobotka

Mnohými odpisovaný stredopoliar nabral za ostatný rok druhý dych. Zapracoval na sebe, vydobyl si opätovnú pozíciu v základnej zostave Neapolu a podľa posledných informácií mal s klubom podpísať novú zmluvu do 2027. Španielske média hlásili, že záujem o Slováka má aj Real Madrid.

Zdá sa ale, že Stanislav Lobotka zostane na Apeninskom polostrove. Zostáva dúfať, že mu forma z prvej polovice ročníka vydrží aj v druhej, keď Slovensko začne kvalifikačnú cestu na majstrovstvá Euópy. Dvadsaťosemročný bývalý hráč Trenčína, Ajaxu, Nordsjaellandu či Celty Vigo je spojkou reprezentácie medzi defenzívnou a ofenzívnou časťou poľa. 

1. miesto - 60 miliónov eur: 

Milan Škriniar

Líder rebríčka nemôže nikoho prekvapiť. Už šesť rokov patrí Milan Škriniar k oporám Interu Miláno v talianskej Serii A. Nastúpil v nej do 225 meraní síl (z toho predtým ešte 38 v drese Sampdorie), ďalších 29 pridal v Lige majstrov. Kapitán Interu pri absencii Samira Handanoviča a slovenskej reprezentácie po odchode Mareka Hamšíka bude mať 11. februára ešte len 28 rokov. 

O odchovanca Žiliny majú dlhé roky záujem najväčšie svetové kluby. Paríž St. Germain, Manchester United, Chelsea, Barcelona a ďalší. Portál transfermarkt.com uvádza, že najlepší futbalista Slovenska za rok 2022 má väčšiu trhovú cenu ako David Alaba, Virgil van Dijk, či rovnakú ako Éder Militao. A najlepšia správa pre záujemcov o služby Škriniara? V lete 2023 sa mu v Miláne končí zmluva.