FIFA potvrdila automatickú kvalifikáciu troch hostiteľov na MS 2026

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

FIFA potvrdila automatickú kvalifikáciu troch hostiteľov na MS 2026

Organizátori MS získali potrebnú istotu.
Organizátori MS získali potrebnú istotu.Profimedia
Mužská reprezentácia USA sa spolu s Mexikom a Kanadou automaticky kvalifikuje na majstrovstvá sveta 2026. Spomínané tri krajiny získali právo usporiadať majstrovstvá sveta v rámci spoločnej severoamerickej kandidatúry.

FIFA v minulosti udeľovala hostiteľským krajinám privilégium hrať na šampionáte bez absolvovania obvyklých kvalifikačných turnajov, hoci toto je prvýkrát, čo ho udelila trom hostiteľom. Turnaj sa má v roku 2026 rozšíriť z 32 na 48 tímov. Ďalšie tri miestenky získajú krajiny CONCACAF prostredníctvom kvalifikácie.

Federácia v utorok vydala vyhlásenie, v ktorom sa uvádza: "Rada FIFA potvrdila, že v súlade s dlhoročnou tradíciou, aby na majstrovstvách sveta vo futbale súťažili všetci hostitelia, sa organizátori majstrovstiev sveta vo futbale 2026, teda Kanada, Mexiko a USA, automaticky kvalifikujú do záverečného kola súťaže, pričom ich miesta sa preto odpočítajú od celkového pridelenia šiestich miest pre CONCACAF."

Zatiaľ čo USA a Mexiko majú tendenciu kvalifikovať sa na väčšinu majstrovstiev sveta, pre Kanadu, ktorej mužský národný tím prerušil 36-ročné suchoty medzi účasťami na MS, to bola dobrá správa, keď sa kvalifikoval do Kataru v roku 2022. Krajina prehrala všetky tri zápasy skupinovej fázy.

Rada FIFA tiež určila časový harmonogram kandidatúry na právo usporiadať majstrovstvá sveta v roku 2030 s tým, že rozhodnutie prijme na budúci rok. Zasadnutie bude oddelené od toho, na ktorom sa vyberie hostiteľ turnaja žien v roku 2027.

Potvrdené sú tri ponuky na usporiadanie MS 2030: spoločná juhoamerická, v ktorej figurujú Uruguaj, Argentína, Paraguaj a Čile, takisto spoločná kandidatúra Španielska a Portugalska, Ukrajiny a ponuka Maroka.