FIFA si vo štvrtok zvolí predsedu, Infantino opäť nemá protikandidáta

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

FIFA si vo štvrtok zvolí predsedu, Infantino opäť nemá protikandidáta

Šéf FIFA obháji svoje kreslo.
Šéf FIFA obháji svoje kreslo.Profimedia
Vo štvrtok sa v rwandskom hlavnom meste Kigali uskutoční 73. kongres Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA), na ktorom sa bude voliť jej prezident. Očakáva sa, že hlasovanie bude len formalitou, keďže jediným kandidátom je rovnako ako pred štyrmi rokmi súčasný šéf Gianni Infantino. Päťdesiatdvaročný funkcionár sa uchádza o tretie a posledné funkčné obdobie, keďže organizáciu vedie od februára 2016.

Na čele FIFA vtedy nahradil Seppa Blattera, ktorý odstúpil v dôsledku rozsiahleho korupčného škandálu. Vo voľbách porazil štyroch súperov a o tri roky neskôr, rovnako ako teraz, vyzývateľa nemal. 

Nie všetky národné asociácie sa ho však chystajú podporiť. Rozhodli sa tak napríklad Švédsko, Dánsko a Nórsko, ale aj Nemecko, ako deň pred voľbami prezradil médiám Bernd Neuendorf, prezident národného zväzu DFB.

"V posledných týždňoch sme od FIFA nedostali žiadne alebo len nedostatočné odpovede na naše otázky. FIFA by mala byť vo vzťahu k národným federáciám otvorenejšia a transparentnejšia," povedal Neuendorf. "Federácia by mala vo vlastnom záujme vysvetliť, prečo prijala určité rozhodnutia a kto sa na nich podieľal. V poslednom čase sa tak nedeje," dodal.

"Myslíme si, že (Infantino) mrhá príležitosťou. Musí začať realizovať zmeny, pre ktoré ho zvolili do funkcie," citovali médiá šéfku nórskeho futbalu Lise Klavenessovú.

Vyštudovaný právnik, ktorý má švajčiarske aj talianske občianstvo, okrem iného viedol FIFA pri presadzovaní rozšírenia počtu účastníkov majstrovstiev sveta z 32 na 48 od roku 2026. Na utorkovom zasadnutí v Kigali FIFA rozhodla, že na turnaji sa odohrá 104 zápasov, čo je o 40 viac ako na poslednom šampionáte v Katare. Infantino tiež chcel, aby sa majstrovstvá sveta konali každé dva roky. Nabitý kalendár je jedným z bodov kritiky, ktorej FIFA čelí najmä zo strany európskych asociácií.