Flashscore Focus: Ja na brata, brat proti mne. Keď súrodenci hrajú za odlišné krajiny

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Flashscore Focus: Ja na brata, brat proti mne. Keď súrodenci hrajú za odlišné krajiny

Bratia sa môžu stretnúť aj ako súperi na ihrisku počas zápasov reprezentácie.
Bratia sa môžu stretnúť aj ako súperi na ihrisku počas zápasov reprezentácie.Profimedia/Flashscore
Pri príležitosti Afrického pohára národov sa často objavuje téma pôvodu jednotlivých hráčov. Rieši sa, či sa narodili v krajinách, ktorých dres na turnaji reprezentujú, alebo inde. Ak sa nenarodili v Afrike, diskutuje sa o tom, ako blízko majú k svojej krajine pôvodu.

Nie je nezvyčajné, že mnohí z nich predtým obliekali dres inej krajiny, najmä v mládežníckych kategóriách a reprezentovali krajiny, v ktorých sa narodili alebo vyrastali. V prípade niektorých rodín je však situácia ešte zložitejšia - jeden z potomkov hrá za svoj "nový" národ, druhý za krajinu pôvodu, krajinu svojich rodičov. Pozrime sa na slávnych futbalových bratov, ktorí však na medzinárodnej scéne reprezentujú iné farby. V mnohých prípadoch ide o africko-európsku "kombináciu".

Kevin Prince a Jérôme Boateng: Bratský súboj na majstrovstvách sveta

Azda najslávnejšími bratmi, ktorí sa kedy stretli v drese rôznych národných tímov, sú Kevin-Prince a Jérôme Boateng. Obaja sa narodili v Berlíne, obaja mali rovnakého, ghanského otca, ale rozdielne matky (v oboch prípadoch nemecké). Za Nemecko hrali v mládežníckych reprezentáciách, ale v kategórii dospelých sa o rok a pol starší Kevin-Prince rozhodol reprezentovať krajinu svojho otca.

V drese Ghany si pripísal 15 vystúpení. Tesne po svojich 21. narodeninách už Jérôme debutoval za seniorskú reprezentáciu Nemecka. Za "Die Mannschaft" si pripísal celkovo 76 štartov, okrem iného vyhral majstrovstvá sveta 2014, kde sa Nemci v základnej skupine stretli s Ghanou (zápas sa skončil 2:2). Obaja bratia Boatengovci nastupovali v základných zostavách svojich tímov.

Kevin-Prince a Jérôme majú ešte staršieho brata Georgea. Všetci traja sú odchovancami Herthy Berlín. George sa však do profesionálneho futbalu nedostal.

Kevin-Prince a Jérôme Boateng proti sebe hrali aj v nemeckej Bundeslige.
Kevin-Prince a Jérôme Boateng proti sebe hrali aj v nemeckej Bundeslige.Profimedia

Iñaki a Nico Williamsovci: Baskovia s ghanskými koreňmi

Iñaki Williams sa narodil ghanským rodičom v Bilbau v Baskicku na severe Španielska. Väčšinu detstva strávil v neďalekej Osasune, kde sa k rodine pripojil jeho brat Nico. Obaja sa následne stali súčasťou futbalovej akadémie Athletic Bilbao, klubu, ktorý je známy tým, že zaň môžu hrať len Baskovia alebo futbalisti narodení v tomto regióne.

Iñaki a Nico teraz hrajú spolu za A-tím Bilbaa v La Lige. Obaja prešli mládežníckymi reprezentáciami rodného Španielska, dokonca sa prepracovali až do hlavného mužstva. Starší Iñaki však nastúpil len raz a neskôr sa rozhodol reprezentovať krajinu svojich rodičov. Nico bol prvýkrát povolaný do "La Roja" ako dvadsaťročný v roku 2022.

Rodina Pogbovcov: traja bratia, tri posty, dva národné tímy

Paul Pogba, majster sveta s Francúzskom z roku 2018, dlhoročná dôležitá opora stredu poľa Juventusu a Manchestru United, sa narodil v roku 1993 v Lagny-sur-Marne neďaleko Paríža. Obaja jeho rodičia pochádzajú z Guiney a do Francúzska prišli s ďalšími dvoma synmi, dvojičkami Florentinom a Mathiasom, ktorí sa narodili ešte v Konakry, hlavnom meste západoafrickej krajiny.

Florentin a Mathias tiež hrali futbal na profesionálnej úrovni a obaja reprezentovali Guineu. Stopér Florentin odohral za ňu 31 zápasov, zatiaľ čo útočník Mathias päť medzinárodných duelov. Florentin Pogba strávil najväčšiu časť svojej kariéry v drese francúzskeho Saint-Étienne, hral aj za ďalšie francúzske kluby Sedan a Sochaux. Krátko pôsobil tiež v Spojených štátoch amerických či Indii. Mathias Pogba pôsobil najmä v nižších anglických ligách, v druhej škótskej a v prvej holandskej - Sparte Rotterdam.

Florentin a Paul Pogba proti sebe nastúpili v sezóne 2016/2017 vo vyraďovacej fáze Európskej ligy. Paulov Manchester United vyradil Florentinov Saint-Étienne a neskôr celú súťaž vyhral.
Florentin a Paul Pogba proti sebe nastúpili v sezóne 2016/2017 vo vyraďovacej fáze Európskej ligy. Paulov Manchester United vyradil Florentinov Saint-Étienne a neskôr celú súťaž vyhral.Profimedia

Zouma: stredoafrický rod stopérov

Priezvisko Zouma je známe najmä vďaka Kurtovi Zoumovi, stopérovi anglického West Hamu a 11-násobnému francúzskemu reprezentantovi. Narodil sa v Lyone, rovnako ako jeho dvaja bratia, starší Lionel a mladší Yoan. Ich rodičia emigrovali do Francúzska zo Stredoafrickej republiky. Všetci traja bratia sú strední obrancovia. Okrem Kurta sa aj Lionel dostal do národného tímu - nie však francúzskeho, reprezentoval (hoci len raz) svoju krajinu pôvodu, Stredoafrickú republiku.

Lionel strávil väčšinu svojej kariéry vo francúzskom Sochaux, za ktoré hral v Ligue 1. Potom prestúpil do Grécka či Ománu. Yoan hrá v nižších anglických ligách.

Súboj bratov Xhakovcov na Eure

Taulant a Granit Xhakovci a ich mladší brat Agon sa narodili vo Švajčiarsku, kam ich rodičia, kosovskí Albánci, emigrovali začiatkom 90. rokov. Starší Taulant reprezentoval Švajčiarsko vo všetkých mládežníckych výberoch, ale v kategórii dospelých si vybral Albánsko. De facto celú svoju kariéru pôsobil v rodnom Bazileji.

Tam začínal aj Granit, potom zamieril do Borussie Mönchengladbach, sedem sezón strávil v Arsenale a teraz háji farby Bayeru Leverkusen. Agon, najmladší z trojice bratov, je tiež futbalista, ale nedosiahol profesionálnu úroveň.

Granit a Taulant Xhaka sa stretli aj v Lige majstrov.
Granit a Taulant Xhaka sa stretli aj v Lige majstrov.Profimedia

Thiago Alcantara a Rafinha: reprezentovať Španielsko, Brazíliu alebo Taliansko?

Ďalším známym bratským duom je Thiago Alcantara, v súčasnosti stredopoliar Liverpool FC, dlhoročný hráč Bayernu Mníchov, Barcelony a reprezentant Španielska, a Rafinha, brazílsky stredopoliar, ktorý sa najviac preslávil v Barcelone alebo Paríži Saint-Germain. Ich otcom je Mazinho, majster sveta s Brazíliou z roku 1994, a ich matka Valéria je bývalá brazílska volejbalistka.

Thiago sa narodil v Taliansku, kde Mazinho hral za Lecce a Fiorentinu. Po jeho prestupe do brazílskeho Palmeirasu sa k rodine pridal jeho brat Rafael Alcantara, prezývaný Rafinha. Čoskoro sa však pre Mazinhov ďalší angažmán (vo Valencii, potom v Celte Vigo a Elche) rodina presťahovala do Španielska. Thiago aj Rafinha tam strávili väčšinu detstva. Nakoniec ich oboch futbalovo vychovala akadémia FC Barcelona, slávna La Masia.

Keďže Thiago je rodený Brazílčan, narodil sa v Taliansku a vyrastal v Španielsku, mohol si vybrať, ktorú z troch krajín bude reprezentovať. Nakoniec si vybral Španielsko. Rafinha, ktorý sa narodil v brazílskom Sao Paule, najprv hral za Španielsko v nižších mládežníckych kategóriách, ale potom prestúpil do dresu "kanárikov". Jeho najväčšou motiváciou na zmenu bola možnosť reprezentovať domáci tím na olympijských hrách 2016 v Riu de Janeiro, čo sa mu vyplatilo - Brazílčania získali zlatú medailu.