Flashscore Focus: Uhorková prihrávka čokoládovou nohou alebo futbal na tanieri

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Flashscore Focus: Uhorková prihrávka čokoládovou nohou alebo futbal na tanieri

Futbal a jedlo majú spoločné prieniky.
Futbal a jedlo majú spoločné prieniky.Flashscore / generované automaticky
Vianoce sú sviatkami pohody, mieru, pokoja… a pochopiteľne aj jedla. Pre mnoho národov sú tieto sviatky aj obdobím, keď sa okrem obžerstva pri rodinných stoloch konzumentom dostáva aj veľká porcia futbalu. V decembri je futbalové menu v mnohých súťažiach po celom svete veľmi bohaté. Aké to je, keď sa futbal dostane na tanier alebo skôr keď sa jedlo dostane z taniera do futbalu? Vianočný Flashscore Focus sa zameriava na termíny, ktoré sa z gastronómie preniesli aj do futbalu.

Banán alebo rožok

Zatočený center do vápna sa v nemčine nazýva Bananenflanke, v angličtine je banana kick výrazom pre zakrútenú strelu (najčastejšie z priameho kopu). Český futbalový slang obsahuje pre zahnutý center termín rožok, v maďarčine tak (kifli) nazývajú zatočenú strelu.

Zemiak

Vo francúzštine je zemiak (patate) označením pre krásnu ranu z diaľky. Poriadnymi "zemiakmi," ktoré navyše skončili v bráne, často robil radosť tamojším fanúšikom napríklad Paul Pogba.

Pokiaľ by ste ale použili slovo zemiak v Nórsku (potet), hovorili by ste o všestrannom hráčovi, ktorý zvládne nastúpiť na akejkoľvek pozícii. Rovnako ako sa zemiak hodí ku každému jedlu, univerzálny hráč - "zemiak" - dokáže zahrať kdekoľvek na ihrisku.

Kaviár

Z Francúzska ako gastronomického stredu sveta pochádza aj výraz pre nádhernú a umnú prihrávku (väčšinou prienikovú a za obranu), ktorou asistent ponúkne gólovú šancu svojmu spoluhráčovi ako na zlatom podnose. Medzi futbalistov, ktorí podávali dávky "kaviáru" vrchovato, patrí Lionel Messi. Pre krásnu gólovú prihrávku sa používa chutný termín aj v poľštine - prihrávajúci servíruje strelcovi sušienku (ciasteczko).

Kroketa

Ako kroketa (croqueta) sa v španielčine označuje kľučka, keď si hráč rýchlo prehodí loptu z jednej nohy na druhú a prešmykne sa okolo protihráča. Jedným z najväčších majstrov šéfkuchárov, ktorý pripravoval krokety ako z michelinskej reštaurácie, bol Andrés Iniesta.

Muškátový oriešok

Prestrčenie lopty súperovi medzi jeho nohami je jeden z najobľúbenejších okamihov, ktorých sa hráč na ihrisku môže dočkať. Avšak v koži "obete," ktorej lopta medzi nohami prešla, sa jedná o potupu. Pre tento populárny moment existuje v mnohých jazykoch nespočetné množstvo pomenovaní.

Veľmi známym termínom je anglický nutmeg (muškátový oriešok). V jamajskej angličtine sa hovorí šalát (salad), v rakúskej nemčine malá uhorka (Gurkerl), vo svahilčine (ktorou sa hovorí v Tanzánii, Keni, Rwande a Ugande) sa tento okamih pripisuje znášaniu vajec (okubiika eggi).

Uhorková prihrávka

"Uhorková terminológia" sa dostáva do nemčiny aj v prípade jednoduchého pasu, ktorý minie adresáta. Takáto nepodarená prihrávka sa nazýva uhorková (Gurkenpass).

Kevin de Bruyne pravdepodobne práve reaguje na jeden takýto Gurkenpass.
Kevin de Bruyne pravdepodobne práve reaguje na jeden takýto Gurkenpass.Profimedia

Čokoládová noha

Keď futbalista kope svojou slabšou nohou, mnohokrát pri tom vyzerá trochu neisto, krehko. Z toho vychádza termín v holandčine, v ktorej sa kop menej preferovanou nohou označuje ako kop čokoládovou nohou (chocoladebeen). Pre Arjena Robbena, skvelého ľavonohého hráča, bola jeho čokoládovou nohou pravačka.

Prajeme vám príjemné sviatky plné futbalu v spoločnosti Flashscore. Dobrú chuť!