Flashscore Focus: Zidane, Beckham a Panenka - inovátori, ktorí rozšírili futbalový slovník

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Flashscore Focus: Zidane, Beckham a Panenka - inovátori, ktorí rozšírili futbalový slovník

Meno Panenka pozná celý futbalový svet.
Meno Panenka pozná celý futbalový svet.Profimedia
Futbal hrajú alebo aspoň sledujú doslova miliardy ľudí na celom svete. Najviac sa nám na ňom určite páčia krásne kľučky, dych vyrážajúce triky a fantastické góly. Viacero druhov futbalových parádičiek bolo pomenovaných podľa ich tvorcov. Tentoraz sa Flashscore Správy zamerali na niekoľko z týchto futbalových inovátorov.

Panenka

Zoznam hráčov a ich ikonických kúskov nemôže začať nikým iným ako Antonínom Panenkom. "Panenka" je špecifický štýl zahrávania pokutového kopu, pri ktorom strelec len jemne podkopne loptu, ktorá oblúkom preletí za bránkovú čiaru, zatiaľ čo brankár už letí vzduchom k tyči, kam sa rozhodol skočiť. Jeho "vynálezca" ho použil v penaltovom rozstrele vo finále majstrovstiev Európy v roku 1976, o to trúfalejšie to bolo.

Aj vďaka Panenkovmu zásahu Československo porazilo Spolkovú republiku Nemecko a stalo sa majstrom Európy. Odvtedy si "Panenku" vyskúšalo mnoho hráčov, tento kop je málokde známy pod iným termínom. Paradoxne, v krajine svojho pôvodu, Českej republike, sa častejšie nazýva "vršovický dloubák" - podľa pražskej štvrte Vršovice, kde sídli Panenkov domovský klub Bohemians a kde sám autor svoj kop vymyslel a trénoval.

Okrem jeho legendárneho štýlu kopu je po ňom pomenovaný aj futbalový časopis. Časopis Panenka vyšiel prvýkrát v Španielsku v roku 2011.

Cruijffova otočka

Johan Cruijff je futbalový inovátor v pravom zmysle slova. Okrem svojich schopností na ihrisku obohatil moderný futbal aj ako tréner a futbalový metodik. Svoje meno dal - okrem množstva iných vecí (ako napríklad Johan Cruijff Arena klubu Ajax Amsterdam) - aj prihrávke, pri ktorej hráč naznačí, že bude hrať na jednu stranu, ale pritom potiahne loptu za svoju stojacu nohu opačným smerom.

Johan Cruijff tento pomerne jednoduchý, ale veľmi účinný manéver prvýkrát predviedol v drese Holandska v zápase proti Švédsku na majstrovstvách sveta 1974.

Zidanovka alebo Maradonovka?

Hráč zastaví loptu jednou nohou, otočí sa chrbtom k útočiacemu hráčovi, aby si loptu pokryl, druhou nohou ju stiahne, dokončí obrat a pokračuje v pohybe. Obrancu už však má za sebou a loptu stále pri nohách.

Tento efektný a účinný trik sa nazýva niekoľkými spôsobmi: "tristošesťdesiatka", vo francúzštine "roulette", ale je známy aj ako "Maradonova otočka" alebo "Zidanovka". Práve títo dvaja futbaloví matadori tento trik preslávili najviac.

Papináda

Francúz Jean-Pierre Papin strelil počas svojej kariéry viac ako 300 gólov. Jeho čaro nespočívalo ani tak v počte strelených zásahov, ako v spôsobe, akým mnohé z nich dosiahol. Jeho silnou stránkou bolo brilantne trafiť loptu z voleja, často priamo zo vzduchu. Veľa gólov strelil aj "nožničkami", čo je ďalší slangový výraz pre špecifický štýl kopu cez hlavu, v páde zo vzduchu, ktorý sa v angličtine prirovnáva napríklad k jazde na bicykli (bicycle kick), v nemčine sa nazýva typicky nemeckou zloženinou Fallrückziehen (kop v páde dozadu), po poľsky przewrótka ("prevrátka"), po nórsky brassespark (brazílsky kop) a podobne.

Každopádne podľa Papina často počujeme najmä o tých góloch, ktoré boli dosiahnuté tvrdou a presnou strelou z diaľky z voleja - tzv. papinády.

Cuauhteminha

Trik mexického útočníka Cuauhtémoca Blanca. Ide o veľmi jednoduchý, ale z pohľadu obrancov o to nečakanejší manéver, pri ktorom sa hráč zastaví, nechá k sebe priblížiť sa dvoch obrancov, uchopí loptu medzi členkami a preskočí medzi dvojicou súperov. Blanco svoj trik prvýkrát použil v úvodnom zápase majstrovstiev sveta vo Francúzsku 1998, v ktorom sa jeho Mexiko stretlo s Južnou Kóreou.

Okochova prešliapovačka

Nigérijčan Jay-Jay Okocha bol úžasný driblér. Najviac ho preslávila špecifická prešliapovačka, po ktorej však nešiel do protismeru, ako to robí väčšina futbalistov pri vykonávaní tohto úkonu, ale pokračoval opäť v pôvodnom smere svojho pohybu.

Okocha tento trik používal často a vykonával ho s absolútnou presnosťou. Vďaka nemu sa stal nočnou morou obrancov, a hoci tento rok oslávil 50. narodeniny, vo svete o ňom vďaka "jeho" prešliapovačke stále často počujeme.

Ronaldova zasekávačka

Na niekoľkých vyššie uvedených videách slávnych trikov ste mohli vidieť Lionela Messiho, ktorý zvládne viacero z nich, možno všetky. Podobne je na tom aj jeho veľký rival v boji o pomyselný titul najlepšieho futbalistu súčasnosti - Cristiano Ronaldo.

Portugalčan sa dokonca dostal do nášho zoznamu futbalových inovátorov. Zásluhu na tom má unikátna zasekávačka, ktorú vo svojej hre veľmi často používa. "Ronaldo chop" spočíva v tom, že hráč vo vysokej rýchlosti dokáže zaseknúť loptu za svoju stojacu nohu do protipohybu brániaceho oponenta.

Robinsonáda

Takto sa už viac ako sto rokov nazývajú skvelé zákroky brankárov. Zvyčajne ide o dlhý skok k žrdi, ktorým brankár vytlačí zdanlivo nechytateľnú strelu mimo brány. Slávne zákroky gólmanov sú takto označované hlavne v strednej Európe, najmä v Českej republike, Rakúsku a Maďarsku.

Korene tohto termínu siahajú k turné futbalového klubu Southampton FC v roku 1901, počas ktorého anglický brankár Jack Robinson očaril svojimi zákrokmi hráčov súpera a divákov v Prahe, Viedni a Budapešti.

Brankár Jack Robinson
Brankár Jack RobinsonSaintsplayers.co.uk

Prestup "na Bosmana"

Niektorí hráči síce na ihrisku nezažiarili, ale ich mená sa do histórie futbalu zapísali tučným písmom. Jedným z takýchto príkladov je príbeh Belgičana Jeana-Marca Bosmana. Keď mu v roku 1990 vypršala zmluva v belgickom klube RFC Liège, o jeho služby prejavil záujem Dunkerque, tím z druhej francúzskej ligy.

Liège, Belgický futbalový zväz a dokonca aj UEFA však boli proti a prestup mu neumožnili. Bosman sa rozhodol najať si právnikov a zažalovať klub, národnú a európsku futbalovú organizáciu za obmedzovanie pracovnej slobody. Prípad sa ťahal dlhých päť rokov. Európsky súdny dvor napokon v roku 1995 rozhodol v jeho prospech, čo bol prelomový moment pre celý futbalový svet. Odvtedy môžu hráči po vypršaní zmluvy bezplatne prestúpiť do iných klubov.

Beckhamovo pravidlo

Podľa Davida Beckhama by určite mohol byť pomenovaný špecifický štýlu kopu, ktorý používal pri zahrávaní štandardiek. Jeho meno nesie množstvo komerčných produktov vrátane parfumov a iných komodít. "David Beckham" je obrovská značka, ktorá presahuje hranice športu. Pomenované je po ňom aj jedno pravidlo. "Beckham Rule" vzniklo príchodom slávneho Angličana do severoamerickej futbalovej ligy v roku 2007.

Major League Soccer (MLS) mala dovtedy platový strop podobný tomu v NHL, ale Beckham bol taká hviezda, že svojimi požiadavkami sa do limitu nezmestil. Preto boli kvôli nemu regule súťaže upravené. V súčasnosti môže mať každý tím MLS maximálne troch hráčov, ktorých plat presahuje maximálnu povolenú sumu.