Vášeň, identita, emócie. Spájajú ich futbalové muraly

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Vášeň, identita, emócie. Spájajú ich futbalové muraly

Maradonovi patrí viac ako jedna nástenná maľba
Maradonovi patrí viac ako jedna nástenná maľba Profimedia
Mural art je moderný umelecký smer, ktorý zahŕňa vytváranie malieb na stenách vo verejných priestoroch. Najčastejšie ide o veľkoformátové obrazy cez steny celých domov. Od pouličného umenia a graffiti sa muraly líšia tým, že sa zvyčajne vytvárajú legálne, na objednávku, s jasným zámerom majiteľov priestoru, ktorý zdobia. Muraly sú čoraz rozšírenejším fenoménom verejného priestoru v súčasných mestách na celom svete. Ich témou je veľmi často ďalší veľký fenomén - futbal. Práve preto sú témou nového Flashscore Focusu.

Symbol vášne - Boh Neapolu

Diego Maradona, podobne ako ďalší hráči, ktorí sú považovaní za najlepších v histórii, je veľmi častým "vzorom" futbalových muralov. Pre svoju slávu je zobrazený na mnohých miestach doma v Argentíne, po celom svete a osobitné, výsadné postavenie má v talianskom Neapole.

Práve v južnom Taliansku strávil Maradona najúspešnejšie obdobie svojej kariéry v rokoch 1984 až 1991. S tímom získal dva tituly (1987 a 1990) a pre Neapol a jeho obyvateľov je modlou. Mnohé jeho podobizne v uliciach mesta opäť "ožili" tento rok, keď jeho nasledovníci po dlhých 33 rokoch vyhrali talianske Scudetto.

Diego Maradona je neodmysliteľne spätý s Neapolom.
Diego Maradona je neodmysliteľne spätý s Neapolom.Profimedia

Premena priestoru - nová výzdoba ligy a mesta Miami

Nástenné maľby sa často používajú na velebenie neestetických stien a múrov v mestskej zástavbe. Vďaka pouličnému umeniu sa môžu dovtedy nevzhľadné budovy a uličky premeniť na príjemné a zaujímavé priestory a získať úplne novú atmosféru. V tomto prípade však nový život v lete 2023 nedostal len tento dom v Miami, ale celé mesto, resp. celá severoamerická liga Major League Soccer.

Reč je, samozrejme, o príchode Lionela Messiho, ktorý si okamžite podmanil súťaž a miestnych futbalových fanúšikov. Prestup do Interu Miami bol oficiálne potvrdený 15. júla 2023. Tento mural, ako aj ďalšia vlna eufórie sprevádzajúca jeho príchod do USA, vznikla ešte pred oficiálnym podpisom zmluvy (Fotografia zachytávajúca maľbu v Miami je z 10. júla).

Lionel Messi si začína podmaňovať Miami.
Lionel Messi si začína podmaňovať Miami.Profimedia

Národná identita - egyptský faraón

Futbalové muraly často dotvárajú a posilňujú identitu, hrdosť a príslušnosť. Nezriedka na úrovni celého národa. V tomto prípade sú nástenné maľby nielen umeleckým dielom, dizajnovým prvkom mestského prostredia, ale aj zrkadlom miestnej kultúry a národa.

Dobrým príkladom hráča, ktorý má pre svoj národ nenahraditeľnú hodnotu s dosahom ďaleko presahujúcim šport, je Egypťan Mohamed Salah, ktorého podobizne zdobia steny snáď každého egyptského mesta.

Salah je egyptský národný hrdina.
Salah je egyptský národný hrdina.Profimedia

Komunita a inšpirácia - z parížskeho predmestia po národný klenot

Futbalové nástenné maľby často vznikajú na miestach, odkiaľ futbalové hviezdy pochádzajú a kde vyrastali. Diela odkazujú na hrdosť miesta na to, že "vychovalo" takéhoto hráča, na druhej strane na samotný klenot, ktorý nezabúda na svoj pôvod. Často ide o slumy alebo inak znevýhodnené oblasti daných miest.

Muraly futbalových hviezd tak majú za cieľ i motivovať miestnu mládež, že aj napriek zdanlivo zložitej situácii treba veriť vo svoje sny. Príkladom je Bondy, jedna zo štvrtí neslávne známeho parížskeho predmestia, a miestny rodák Kylian Mbappé. Tento mural nechala vytvoriť spoločnosť Nike. Okrem vyššie uvedených motivácií je teda pre ňu aj dobrou reklamou.

Kylian Mbappé môže inšpirovať mnohých.
Kylian Mbappé môže inšpirovať mnohých.GlobalStreetArt.agency.

Kreatívna reklama - Adidas Fresco

Niekedy je primárnym a hlavným cieľom muralu práve reklama. To však neznamená, že takáto nástenná maľba nemôže byť krásna a dodať verejnému miestu šmrnc. V roku 2006, pri príležitosti MS vo futbale v Nemecku, si spoločnosť Adidas objednala skvelú reklamnú fresku na strope staničnej budovy v Kolíne nad Rýnom.

Dielo vychádzajúce zo slávnej Michelangelovej fresky zo Sixtínskej kaplnky zobrazovalo najznámejších futbalistov, ktorí nosili nemeckú značku, a lopty Teamgeist, s ktorou sa hralo na šampionáte.

Umelecké dielo podľa Michelangelovej slávnej fresky zo Sixtínskej kaplnky.
Umelecké dielo podľa Michelangelovej slávnej fresky zo Sixtínskej kaplnky.AdAge.com

Zachytenie okamihu - dvaja kohúti na jednom smetisku

Futbalové nástenné maľby zobrazujú slávnych hráčov, ich gestá, často aj slávnych trénerov alebo dokonca fanúšikov. Niekedy je však hlavným motívom zachytenie okamihu. Takéto obrazy sprostredkúvajú emócie momentu všetkým okoloidúcim. Špeciálne je v tomto smere zobrazenie dvoch veľkých ofenzívnych súperov, keď proti sebe stáli v drese odvekých mestských rivalov.

Romelu Lukaku (vtedy Inter) verzus Zlatan Ibrahimovič (vtedy AC Miláno) a ich mural priamo pred štadiónom Giuseppeho Meazzu alebo San Siro (každý z milánskych rivalov nazýva spoločný štadión inak). Maľba zobrazuje oboch útočníkov pri ich hádke počas milánskeho derby v januári 2021, kde sa do seba okrem slov opreli aj hlavami. Obaja v zápase skórovali, Zlatan bol vylúčený a Inter nakoniec vyhral 2:1. Obraz vytvoril neznámy umelec v noci len niekoľko dní po tomto derby.

Súboj dvoch gigantov na San Sire.
Súboj dvoch gigantov na San Sire.Profimedia

Vyjadrenie úcty a priestor na hanobenie - raz obdivovaný, potom nenávidený

Táto nástenná maľba Marcusa Rashforda bola vytvorená v Manchestri v roku 2020. V okolí mesta vzniklo niekoľko podobných. Všetky boli určené na počesť charitatívnej činnosti anglického útočníka. Inicioval (a naďalej podporuje) množstvo takýchto aktivít. Väčšina z nich sa zameriava na problematiku hladujúcich detí z chudobných rodín.

Rashfordove podobizne v uliciach Manchestru sa však zo dňa na deň (konkrétne 11. júla 2021) zmenili z miesta, ktoré oslavovalo Rashforda, na priestor na vyjadrenie hnevu voči nemu. Marcus v ten večer vo finálovom zápase Anglicka na EURO 2021 proti Taliansku nepremenil pokutový kop. Taliani sa vo Wembley stali majstrami Európy.

Hráčov mural bol poškodený vandalmi, ktorí ho posprejovali nenávistnými grafitmi vrátane rasistických. Následne sa maľba opäť stala miestom, kam mnohí Angličania prišli podporiť Rashforda.

Podobizeň Marcusa Rashforda zaplavili správy.
Podobizeň Marcusa Rashforda zaplavili správy.Profimedia