Flashscore Focus: All Blacks či Oranje. Prečo si niektoré tímy nectia národné farby?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Flashscore Focus: All Blacks či Oranje. Prečo si niektoré tímy nectia národné farby?

Taliani hrávajú tradične v modrých dresoch, Nemci v bielych.
Taliani hrávajú tradične v modrých dresoch, Nemci v bielych.Profimedia
Sedíte doma na gauči, pozeráte futbal a zrazu sa vás manželka alebo deti, ktoré možno šport až tak veľmi nesledujú, spýtajú: Kto sú červení? A kto sú tí bieli? Počas medzištátnych zápasov sa nemusia toľko pýtať, pretože v hornom rohu obrazovky vidia španielsku vlajku a tipnú si, že Španieli hrajú v červenom a bieli sú Angličania. Ale aj počas reprezentačnej prestávky vás otázky o farbe dresov môžu zaskočiť. Pripravte sa spolu s Flashscore Focus na otázky, prečo sú Taliani "Squadra Azzurra", prečo Holanďania hrajú v oranžových dresoch alebo prečo vidíme Nemcov v tradičných bielych.

All Blacks: Dresy slávnejšie než vlajka

Začnime netradične s rugby. Ktorý iný národný tím je známy svojimi farbami viac ako "All Blacks", finalisti nedávnych majstrovstiev sveta v ragby? Novozélandskí ragbisti sa ako tí, ktorí sú oblečení celí v čiernom, začali objavovať na titulných stránkach novín pri svojej ceste na prvý zámorský turnaj v Anglicku v roku 1888. Napriek tomu je zdokumentované, že v zápasoch proti Austrálii v roku 1884 mali Novozélanďania oblečené tmavomodré dresy.

Dôvod zmeny farby na turnaji v Európe historici zatiaľ presne neodhalili. Viac ako akýkoľvek kultúrny alebo symbolický význam sa však ponúka čisto praktický dôvod. Novozélanďania predpokladali, že Škóti budú hrať v modrých dresoch, Angličania v bielych a Walesania v červených. Pri čiernej farbe mali takmer stopercentnú istotu, že sa so žiadnym súperom nepopletú.

Okrem čiernych dresov je neodmysliteľným symbolom novozélandských ragbistov maorský vojnový tanec Haka.
Okrem čiernych dresov je neodmysliteľným symbolom novozélandských ragbistov maorský vojnový tanec Haka.Profimedia

Farby novozélandskej vlajky sú modrá, biela a červená. Jej súčasťou je aj takzvaný Union Jack, zmenšenina vlajky Spojeného kráľovstva, ktorá pripomína historické väzby na britskú korunu. Jedným z ďalších možných dôvodov, prečo si Novozélanďania zvolili inú farbu ako jednu z britskej trikolóry, je, že chceli zdôrazniť nezávislosť svojej krajiny od Spojeného kráľovstva.

Označenie "All Blacks" pre novozélandských hráčov rugby bolo prijaté koncom 19. storočia, postupne sa rozšírilo do celého sveta a stalo sa ikonickým. Ako "All Blacks" sú známe aj novozélandské tímy z viacerých iných športov. Novozélandskí futbalisti sú však "All Whites" a čierny dres je ich druhou voľbou.

Squadra Azzurra: Modrá je dobrá

Štvornásobní majstri sveta vo futbale a dvojnásobní majstri Európy, Taliani, sú na celom svete známi ako Squadra Azzura (Modrý tím). Modrú tradične nosia nielen futbalisti, ale aj iné talianske národné tímy v mnohých iných športoch. Športové združenia si túto farbu zvolili za svoju takmer okamžite po svojom založení, čím vzdali hold jednému z otcov zakladateľov zjednoteného talianskeho národa, Viktorovi Emanuelovi II.

Zjednotené Taliansko bolo založené v roku 1861 a on sa stal jeho prvým kráľom a zároveň čestným predsedom všetkých tamojších športových zväzov. Pochádzal zo savojskej dynastie, ktorej rodinnou farbou je modrá. Takzvaná savojská modrá je vyobrazená aj na talianskej prezidentskej štandarde.

Squadra Azzurra se raduje z výhry ve finále Eura 2020.
Squadra Azzurra se raduje z výhry ve finále Eura 2020.Profimedia

Bielo-čierny alebo zelený Die Mannschaft

Aj dresy ďalších futbalových gigantov, Nemcov, ktorí boli štyrikrát majstrami sveta a trikrát vyhrali ME, vychádzajú z histórie vzniku tohto národa. Podobne ako Taliansko, aj zjednotené Nemecko vzniklo v druhej polovici 19. storočia. Jednu z kľúčových úloh v tomto procese zohralo Prusko. Panovník Viliam I. Pruský bol po kapitulácii Francúzska vo francúzsko-pruskej vojne zvolený za prvého nemeckého cisára. Keď bol v roku 1900 založený Nemecký futbalový zväz, na počesť vládnucej dynastie prijal za svoje symboly pruskú orlicu a bielo-čiernu farebnú kombináciu.

Zaujímavá a s nemeckou vlajkou nesúrodá je aj častá farba druhej sady dresov, ktorú nosia nemeckí futbalisti, a to zelená. Často sa uvádza, že je to pocta írskemu národnému tímu za to, že ako prvý po druhej svetovej vojne odohral priateľský súboj s Nemeckom. Je to však omyl. Po prvé, Nemci odohrali svoj prvý povojnový zápas proti Švajčiarsku a po druhé, zelená farba dresov vychádza z loga Nemeckého futbalového zväzu (Deutscher Fussball-Bund).

Záplava tradičných bielych dresov nemeckých fanúšikov.
Záplava tradičných bielych dresov nemeckých fanúšikov.Profimedia

Oranje: Tradícia namiesto fádnych farieb vlajky

Holandská vlajka má najbežnejšiu farebnú kombináciu v kontexte celého sveta - pozostáva z vodorovných pruhov červenej, bielej a modrej. Pokiaľ ide o hlavnú národnú farbu, Holanďania majú jasno už od 16. storočia, keď sa Viliam I. Oranžský stal najvýznamnejšou postavou oslobodzovacieho boja proti španielskemu režimu. 

Samozrejme, oranžovú farbu si osvojilo aj národné futbalové mužstvo. Nazývajú sa "Oranje" (v holandčine jednoducho "oranžoví"), ale majú aj iné prezývky spojené s oranžovou farbou, napríklad "mechanický pomaranč" alebo "tulipány".

Nizozemští fanoušci jsou většinou k rozeznání velmi jednoduše.
Nizozemští fanoušci jsou většinou k rozeznání velmi jednoduše.Profimedia

Poverčiví modrí samuraji

Japonskí futbalisti sú známi ako "modrí samuraji". Modrá farba však nemá nič spoločné so samurajskou kultúrou ani japonskou štátnou vlajkou či inými štátnymi symbolmi. Existuje niekoľko verzií, prečo reprezentanti krajiny vychádzajúceho slnka hrajú najčastejšie v modrých dresoch, ale žiadna z nich nie je zaručene pravdivá a potvrdená. Jednou z najpravdepodobnejších možností je, že v 20. rokoch minulého storočia hralo japonské mužstvo na vtedajších majstrovstvách Ďalekého východu vo futbale v modrých dresoch.

Obliekli si ich preto, lebo mužstvo tvorili v drvivej väčšine hráči z Tokijskej univerzity. Futbal nebol v tom čase v Japonsku veľmi rozšírený a najväčšej obľube sa tešil medzi študentmi tejto univerzity, ktorej tím hral v modrých dresoch. Japonci potom aj na Letných olympijských hrách v roku 1936 nastúpili v modrej a po víťazstve nad favorizovanými Švédmi sa údajne z poverčivosti rozhodli dresy nemeniť.

Japonci a ich modré dresy.
Japonci a ich modré dresy.Profimedia

Vinotinto: Nech nie sme ako oni

V severnej časti Južnej Ameriky sú veľkými rivalmi (a nielen vo futbale) Venezuela, Kolumbia a Ekvádor. Všetky tri národy majú rovnaké farby - žltú, modrú a červenú. Venezuelčania sa chceli pri navrhovaní dresov futbalového tímu odlíšiť od svojich konkurentov. Vybrali si farbu dresov národnej gardy, ktorá je vínovo červená. Výraz pre červené víno - vinotinto - sa stal aj prezývkou národného tímu.

Venezuelskí fanúšikovia vo svojich národných farbách.
Venezuelskí fanúšikovia vo svojich národných farbách.Profimedia