Derby Week: Modrá proti červenej, hviezdy proti komunite. To je futbalová bitka o Sydney

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Derby Week: Modrá proti červenej, hviezdy proti komunite. To je futbalová bitka o Sydney

Duely medzi súpermi z juhu Austrálie boli v posledných rokoch pomerne vyrovnané.
Duely medzi súpermi z juhu Austrálie boli v posledných rokoch pomerne vyrovnané.Profimedia / Flashscore
Futbal je z hľadiska popularity športov v Austrálii na druhú koľaj za rugby, austrálskym futbalom, netballom, kriketom a dokonca aj plávaním a cyklistikou. V rámci austrálskej futbalovej (soccerovej) A-League sa však odohrávajú zápasy, v ktorých je atmosféra porovnateľná s najväčšími bitkami v najlepších európskych ligách. Aspoň to tvrdí legenda Juventusu Alessandro Del Piero (49), strelec historicky prvého gólu v derby medzi Sydney FC a Western Sydney Wanderers.

A-League, elitná futbalová súťaž "protinožcov", v ktorej v súčasnosti okrem 11 austrálskych tímov pôsobí aj novozélandský zástupca Wellington Phoenix, začala písať históriu v sezóne 2005/06. Medzi zakladajúcimi členmi bolo aj Sydney FC, ktoré sa stalo jej prvým víťazom. "Sky Blues", ako sa im podľa klubových farieb hovorí, neskôr získali ďalšie štyri majstrovské tituly. V tomto smere sú najúspešnejším tímom ligy a historickou jednotkou v Austrálii. Slovenských fanúšikov môže príbeh vývoja futbalu v tomto meste zaujímať najmä preto, že v tamojšom FC pôsobí reprezentant Róbert Mak.

Mestský rival Western Sydney Wanderers bol založený až v roku 2012. Dovtedy malo Sydney FC na futbal v meste doslova monopol. Keď bola založená A-League, uzavrelo s vedením súťaže exkluzívnu dohodu v rámci ligovej politiky "jedno mesto, jeden tím", ktorá zabránila vzniku ďalšieho rivala so sídlom v tomto meste. Dohoda platila na obdobie piatich rokov.

Hoci existovali tendencie vytvoriť mestského konkurenta, cesta do ligy bola legislatívne uzavretá. Už toto privilegované postavenie tímu FC predznamenávalo, že priamo v Sydney (metropolitnej oblasti s viac ako piatimi miliónmi obyvateľov) nie je každému po chuti. Keďže aglomerácia mala veľký potenciál, aby v nej pôsobilo viacero klubov, po vypršaní dohodnutého termínu skutočne vznikol nový.

Západ proti východu

Už názov Western Sydney Wanderers naznačuje, že klub sídli v západnej časti metropoly. Wanderers ("Tuláci") boli založení práve s cieľom integrovať a určitým spôsobom pozdvihnúť spoločnosť západného Sydney. Práve tá sa spolu s priľahlými predmestiami vyznačuje najväčšou kultúrnou rozmanitosťou v rámci celej Austrálie. Sústreďuje sa tu mnoho prisťahovalcov zo všetkých častí sveta.

Bývanie je tu podstatne lacnejšie ako v iných častiach mesta. Naopak, domov FC je priamo v centre, ktoré sa nachádza na východe pri ústí rieky Parramatta a pri morskom pobreží, čo je najlukratívnejšia oblasť. Jeden z dôvodov veľkej rivality oboch súperov teda spočíva v sociálno-kultúrnych rozdieloch medzi týmito časťami mesta.

Geografická poloha oboch klubov.
Geografická poloha oboch klubov.P3K / Google Maps

Obyvatelia západného Sydney si nenašli cestu k celku FC ani v časoch, keď v meste neexistoval žiadny iný ligový klub. Dôvodom je skutočnosť, že FC malo mať pôvodne svoj domovský štadión práve na západe. Majitelia klubu však čoskoro presunuli miesto konania zápasov do spomínaného bohatšieho mestského jadra. Keď potom vznikol klub Western Sydney Wanderers, nebolo pochýb, že si rýchlo získa srdcia drvivej väčšiny obyvateľov západnej časti mesta.

Obe časti a následne aj oba kluby a ich priaznivci sebou navzájom opovrhujú. Obyvatelia západnej časti a fanúšikovia tohto klubu sú ostatnými označovaní ako "Westies", pričom tento výraz má veľmi výrazný pejoratívny nádych. Silné napätie a nevraživosť medzi týmito pólmi Sydney sa (od roku 2012) preniesli aj na futbalové trávniky.

20 000 a Del Piero

Western Sydney vstúpilo do A-League v sezóne 2012/13. Prvé derby prišlo v októbri 2012, v 3. kole. Hralo sa na Parramatta Stadium, ktorý bol najprv krátko domovom klubu Sydney FC a ktorý sa stal domovom nového klubu Western Sydney. Prvé derby sledovalo z tribún takmer 20 000 divákov.

Okrem samotného boja bolo veľkou udalosťou na začiatku tejto ligovej sezóny podpísanie zmluvy s hviezdnym Talianom Alessandrom Del Pierom. Vedenie Sydney FC ho zlákalo do Austrálie po jeho slávnom pôsobení v turínskom Juventuse, aby tak trochu odvrátilo pozornosť od svojho vznikajúceho mestského rivala. Podpisom hviezdy svetového formátu (hoci na sklonku kariéry) chcelo posilniť svoj imidž veľkého a bohatého klubu.

Taliansky útočník bol koniec-koncov prítomný aj pri rozhodujúcom momente prvej bitky o Sydney. V druhom polčase sa postavil k zahrávaniu pokutového kopu. Skóroval, ale rozhodca nariadil opakovanú exekúciu, pretože Del Pierov spoluhráč vbehol do šestnástky predčasne. Druhý pokus brankár vyrazil, ale Del Pierovi sa dorážkou podarilo dostať loptu do siete. Hoci na trikrát, strelil prvý a rozhodujúci gól derby.

Z doterajšieho príbehu môžete mať pocit, že ide o zápas Dávida proti Goliášovi. Pomery a možnosti oboch klubov by tomuto prirovnaniu zodpovedali, ale výsledky nie. Western Sydney Wanderers sa po prehre v derby odrazili od dna. Hneď v nasledujúcom kole si pripísali prvú výhru a nakoniec si v sezóne pripísali 18 víťazstiev (z 27 kôl), vrátane odvetného víťazstva v druhom derby.

Derby v európskom štýle

Spanilá jazda "tulákov" zo západného Sydney im v prvej ligovej sezóne priniesla triumf v základnej časti. Majstrom A-League sa však stáva víťaz následného play-off. Wanderers napokon padli až vo finále. To, že nie sú žiadnym outsiderom, dokázali víťazstvom v ázijskej Lige majstrov v roku 2014, čím sa stali prvým a zatiaľ jediným austrálskym tímom, ktorý túto súťaž vyhral.

Derby v Sydney priťahuje (na pomery austrálskeho futbalu) obrovské davy divákov už od prvých dní. Prispieva k nim aj skutočnosť, že oba tímy teraz sídlia na krásnych a veľkých štadiónoch. Western Sydney Wanderers hrá od roku 2019 na štadióne Western Sydney Stadium (pod komerčným názvom CommBank Stadium) s kapacitou 30 000 divákov, ktorý stojí na mieste bývalého stánku Parramatta. Sydney FC postavilo novú arénu - Sydney Football Stadium (alias Allianz Stadium) pre 42 500 fanúšikov, ktorá bola otvorená v roku 2022.

Okrem vypredaných štadiónov stoja za skvelou atmosférou derby aj veľké fanúšikovské základne oboch klubov. Sú známe množstvom skandovaní a choreografií. Aj Del Piero a ďalší hráči s európskymi skúsenosťami sa nechali počuť, že duel sa v tomto smere vyrovná najexponovanejším zápasom najlepších európskych súťaží.

Allianz Stadium, nová aréna klubu Sydney FC, hostila napríklad aj zápasy tohtoročných majstrovstiev sveta žien. 2023.
Allianz Stadium, nová aréna klubu Sydney FC, hostila napríklad aj zápasy tohtoročných majstrovstiev sveta žien. 2023.sydneyfc.com

V posledných šiestich vzájomných zápasoch sa pravidelne striedal víťaz derby: WSW - SFC - WSW - SFC - WSW - SFC - WSW - SFC. Na rade je teda tím Western Sydney Wanderers, ktorý je po štyroch kolách A-League aktuálne na prvom mieste a ani raz neprehral. Sydney FC však hrá doma. Výkop zápasu je naplánovaný na sobotu 25. novembra o 9:45 SEČ.

Ďalšie derby týždňa

Piatok 24. novembra

Poľsko - I Liga (2. liga)

Arka Gdyňa - Lechia Gdaňsk

Derby Trójmiasta (Derby Trojmestia)

V severnom Poľsku na pobreží Baltského mora tvoria Gdaňsk, Gdyňa a Sopoty spolu takzvané Trojmestie. Gdaňsk a Gdyňa majú dva veľké kluby. Lechia a Arka tradične súťažia v najvyššej poľskej lige. Súčasné "Derby Trojmestia" je však druholigovým zápasom.

Sobota 25. novembra

Austrália - A-League

Central Coast Mariners - Newcastle Jets

F3 derby (Derby o diaľnicu F3)

Okrem derby v Sydney je v Austrálii na programe ešte jeden zápas futbalových rivalov. Stretnú sa tímy Newcastle Jets a Central Coast Mariners, ktoré sídlia v Gosforde, asi 70 km južne od Newcastlu a približne rovnako ďaleko severne od Sydney. Derby má názov podľa diaľnice, ktorá spája tieto tri mestá.

Severné Írsko - NIFL Premiership

Cliftonville - Crusaders

North Belfast derby (Derby o sever Belfastu)

Rivalita medzi klubmi severobelfastskými klubmi Crusaders a Cliftonville má korene v etnopoliticko-náboženskom konflikte v Severnom Írsku, ktorý trval od 60. rokov 20. storočia až do konca tohto storočia. Fanúšikovia Crusaders boli totiž priaznivcami unionistického hnutia a Cliftonville inklinoval skôr k írskej a nacionalistickej myšlienke.

Nedeľa 26. novembra

Holandsko - Eerste Divisie (2. liga)

Roda Kerkrade - Maastricht

Limburgse derby (Limburské derby)

Limburg je región na hraniciach medzi Belgickom a Holandskom. Limburské derby sa hrá v oboch častiach. Na belgickej strane je to súboj medzi KRC Genk a Sint-Truiden a v holandskom Limburgu sú najväčšími regionálnymi rivalmi Roda Kerkrade a Maastricht.

Rumunsko - Liga I

Dinamo Bukurešť - FCSB

Eternul derby (Večné derby)

Bukureštské kluby Dinamo a FCSB sú historicky dve najúspešnejšie rumunské veličiny. FCSB (a pôvodný klub s názvom Steaua Bukurešť, ktorým sa FCSB stal v roku 2017) sa stal majstrom 26-krát. Dinamo má na konte 18 titulov. V posledných rokoch však lige dominuje CFR Kluž.

Taliansko - Serie A

Juventus - Inter Miláno

Derby d'Italia (Derby o Taliansko)

Hoci zápas medzi Juventusom a Interom nie je mestským ani regionálnym stretnutím a oba kluby majú svojich hlavných mestských rivalov, ich súboj sa označuje ako Derby o Taliansko. Je to jeden z najväčších zápasov v krajine aj preto, že obe mestá - Turín a Miláno - sú veľkými hospodárskymi a politickými konkurentmi.