Bude to veľmi ťažký šampionát, každý nás chce zosadiť z trónu, hovorí Mané

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Bude to veľmi ťažký šampionát, každý nás chce zosadiť z trónu, hovorí Mané
Mané a jeho Senegal budú obhajovať prvenstvo.
Mané a jeho Senegal budú obhajovať prvenstvo.AFP
Senegalský kapitán Sadio Mané (31) má viesť svoju krajinu za obhajobou titulu na Africkom pohári národov. Podľa jeho slov je však skupina s Gambiou, Kamerunom a Guineou veľmi náročná.

Povedal to krátko pred štartom šampionátu, ktorý má svoje úvodné stretnutie na programe už v sobotu 13. januára. "Hlavne zápas proti Kamerunu bude veľmi ťažký, ale nemôžeme podceniť ani ďalších súperov," nechal sa počuť dvojnásobný najlepší futbalista Afriky. "Ani jeden duel nebude jednoduchý, no máme kvalitu, aby sme sa dostali ďaleko," doplnil.

Senegal a Kamerun sa prvýkrát na záverečnom turnaji stretli pred 34 rokmi, keď sa tešili Maného krajania, lenže odvtedy má navrch druhý tím. Ten totiž dvakrát ovládol vzájomné súboje vo štvrťfinále a takisto vo finále počas roku 2002. Súboj proti Gambii bude pre senegalské mužstvo na podujatí premiérovým.

Mané zároveň priznal, že obhajoba bude veľmi náročná: "Podľa mňa bude cesta za triumfom náročnejšia ako naposledy, pretože postúpili tie najlepšie tímy," narážal na fakt, že sa kvalifikovalo 15 najvyššie umiestnených afrických krajín z rebríčka FIFA.

Z najlepšej dvadsiatky chýbajú iba Gabon, Uganda a Benin. Listina účastníkov ponúka až 12 predošlých víťazov vrátane rekordného sedemnásobného majstra z Egypta. "Neviem si predstaviť kvalitnejšie zastúpenie. Budú tam všetci giganti a každý z nich sa nás bude snažiť zosadiť z trónu," uvedomuje si.

Mané vyhral MS klubov, Ligu majstrov či Premier League, všetko v drese Liverpoolu, ale žiadny z týchto úspechov sa podľa neho nevyrovná tomu, keď dva roky dozadu v Yaoundé dvíhal nad hlavu trofej pre víťaza Afrického pohára národov.

"Bol to špeciálny úspech, sníval som o ňom už od detstva. Naša výhra mala masívny vplyv na všetkých Senegalčanov," dodal. Tamojšia reprezentácia v posledných rokoch vyhrala aj kontinentálne šampionáty v kategóriách do 17 a 20 rokov.

Po ďalšom úspechu túži Kamerun. Pätnásobný šampión, teda druhý najúspešnejší tím Afriky, nebude môcť počítať s brankárom Andrém Onanom, ktorý v sobotu nastúpi za Manchester United proti Tottenhamu, ale v konečnej nominácii trénera Rigoberta Songa figuruje.

Do Pobrežia Slonoviny však necestuje Eric Maxim Choupo-Moting z Bayernu, v ofenzíve sa má činiť dvojica Karl Toko Ekambi a Vincent Aboubakar. Guinea dúfa, že jej ofenzívna hviezda Serhou Guirassy sa dá zdravotne dokopy a bude môcť nastúpiť.