Haller zabojoval s osudom a stal sa hrdinom. Reštartuje aj klubovú kariéru?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Haller zabojoval s osudom a stal sa hrdinom. Reštartuje aj klubovú kariéru?

Sebastien Haller oslavuje strelenie víťazného gólu vo finálovom zápase.
Sebastien Haller oslavuje strelenie víťazného gólu vo finálovom zápase.Profimedia
Finále Afrického pohára národov bolo pre neho veľmi dojímavé a po zápase si aj on, strelec víťazného gólu Pobrežia Slonoviny, musel z tváre utierať slzy. "O tejto chvíli sme snívali toľkokrát," povedal dojatý Sebastien Haller (29) po víťazstve nad Nigériou 2:1. "Celá krajina si tento triumf nesmierne zaslúži," dodala opora Borussie Dortmund a muž, ktorý pred rokom porazil rakovinu.

Aj so zraneným členkom

Hallerov víťazný gól v 81. minúte finále proti Nigérii zabezpečil tímu tretí triumf na africkom šampionáte a to v jeho vlastnej krajine. "Verili sme až do konca," zdôraznil 29-ročný hráč. "Spoluhráči ma nabádali, aby som zostal na ihrisku čo najdlhšie, aj vďaka nim som strelil gól," opísal po záverečnom hvizde.

Haller už v semifinále proti Kongu strelil rozhodujúci zásah, ktorý tímu zabezpečil účasť vo finále. "Bol to jeden z mojich hlavných cieľov, aby som na Africkom pohári národov dal zo seba všetko," prezradil. Pre zranenie vynechal celú skupinovú fázu a jeho členok stále nie je úplne v poriadku. Bol však oporou tímu v dôležitých zápasoch.

Nigéria - Pobrežie Slonoviny 1:2

Triumf Pobrežia Slonoviny sa ešte pred niekoľkými týždňami zdal nepredstaviteľný. Po dvoch prehrách (Nigéria a Rovníková Guinea) bol odvolaný tréner Jean-Louis Gasset a tím postúpil len vďaka výsledkom ostatných súperov. "Je to viac ako rozprávka," zdôraznil Gassetov nástupca Emerse Faé. "Snažím sa to všetko pochopiť."

Hallerov rozprávkový príbeh

Aj Haller môže o celom víťaznom turnaji hovoriť ako o rozprávke. Krátko po jeho prestupe z Holandska do Nemecka v roku 2022 mu totiž diagnostikovali rakovinu a futbal išiel bokom. Namiesto tréningov s Dortmundom strávil nasledujúce mesiace chemoterapiou a návrat na ihrisko sa zdal viac ako neistý.

Útočník vysoký 190 centimetrov však zabojoval. Vo februári 2023 oficiálne oznámil, že rakovinu porazil a postupne sa prepracoval späť do tímu BVB. Zdalo sa, že je opäť zdravý a v poriadku, no v posledný hrací deň bundesligovej sezóny ho postihla ďalšia komplikácia. Tentoraz futbalová.

Borussii stačilo na zisk titulu vyhrať doma nad Mainzom a všetko mohlo byť pripravené na veľké oslavy. A Haller k tomu takmer výrazne prispel, keby za stavu 1:0 pre súpera premenil v Signal Iduna Parku penaltu. Avšak minul...

Dortmund napokon iba remizoval 2:2, Bayern svojho súpera predbehol a titul na poslednú chvíľu oslavoval bavorský gigant. Haller ešte niekoľko minút po záverečnom hvizde frustrovane ležal na zemi.

Odvtedy sa jeho pozícia v čierno-žltom tíme nezlepšila, pred ním sú Niclas Füllkrug aj Youssoufa Moukoko. Africký pohár by však mohol opäť zmeniť smer jeho kariéry.