Podarilo sa nám niekoľko zázrakov, vyhlásil tréner Pobrežia Slonoviny Faé

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Podarilo sa nám niekoľko zázrakov, vyhlásil tréner Pobrežia Slonoviny Faé

Futbalisti Pobrežia Slonoviny sa môžu radovať z triumfu na Africkom pohári národov.
Futbalisti Pobrežia Slonoviny sa môžu radovať z triumfu na Africkom pohári národov.Profimedia
Podľa trénera Emersa Faého (40) sa futbalistom Pobrežia Slonoviny podarilo na ceste za triumfom na domácom africkom šampionáte niekoľko zázrakov. Po nedeľňajšom finálovom víťazstve 2:1 po obrate proti Nigérii pocítil mimoriadnu úľavu. Zlato si cení o to viac, že podľa neho boli po nevydarenom vstupe do turnaja blízko k poníženiu. Citovala ho agentúra Reuters.

Niekoľko obratov v play-off

Pobrežie Slonoviny vstúpilo do šampionátu víťazstvom 2:0, keď porazilo Guineu-Bissau, ale následne prehralo 0:1 s Nigériou a 0:4 s Rovníkovou Guineou, čo bola jeho najvyššia prehra v histórii a to ako doma, tak aj na africkom šampionáte. Bol to zároveň najvyšší debakel hostiteľskej krajiny v histórii turnaja. Vedenie miestnej federácie pre druhú prehru po sebe prepustilo trénera Jeana-Louisa Gasseta a nahradilo ho asistentom Faém.

"Sloni" boli posledným tímom, ktorý sa kvalifikoval do osemfinále. Vo vyraďovacej fáze najprv zdolali obhajcu zlata Senegal na penalty, potom Mali v predĺžení, Kongo a vo finále aj Nigériu. S výnimkou semifinále proti Kongu Faéovi zverenci v play-off vždy prehrávali.

Zázraky a úľava

"Je pre mňa ťažké si to teraz uvedomiť. Keď si v duchu prechádzam všetko, čím sme si prešli - ťažké chvíle, keď sme takmer vypadli a zápasy, v ktorých sme sa vrátili v posledných minútach - dokázali sme zázraky. Zároveň sa nám to podarilo aj preto, že sme napriek nepriazni osudu bojovali až do konca," povedal 40-ročný Faé.

Štatistika finále.
Štatistika finále.Flashscore

"Predovšetkým cítime úľavu po všetkých ťažkostiach. Boli sme blízko k poníženiu, ale keď sa nám naskytla druhá šanca, boli sme odhodlaní ju nepremárniť," povedal šéf lavičky, ktorý reprezentoval rodné Francúzsko v mládežníckych kategóriách, ale za Pobrežie Slonoviny už hral aj v seniorskej kategórii.

"Sloni" vo finále po prvom polčase prehrávali, lenže Franck Kessié a Sebastian Haller po zmene strán otočili skóre. "V polčase sme sa s hráčmi v šatni rozprávali o tom, že treba naďalej bojovať a dostať Nigériu pod tlak. Začali sme dobre, kontrolovali hru a vytvárali si šance. Stratili sme však koncentráciu a Nigéria napriek priebehu hry skórovala. Stále sme verili, že to môžeme otočiť, keďže súper vyzeral vyčerpane," zdôraznil Faé.

Pri svojich oslavách nezabudol ani na Gasseta. "Mal by byť spojený s víťazstvom," poznamenal bývalý stredopoliar Nantes, Nice a Readingu.

Flashscore známky pre obe základné zostavy.
Flashscore známky pre obe základné zostavy.Flashscore

Západoafrická krajina ovládla kontinentálny šampionát tretíkrát po triumfoch v rokoch 1992 a 2015. Organizátor turnaja vyhral turnaj prvý raz po 18 rokoch, naposledy sa radoval pred domácim publikom Egypt v roku 2006. Zhodou okolností v tom finále proti Pobrežiu Slonoviny hral v drese porazeného tímu Faé.

Nigéria - Pobrežie Slonoviny 1:2