Salah bude mať nového trénera aj v reprezentácii, Egypt prepustil Ruia Vitóriu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Salah bude mať nového trénera aj v reprezentácii, Egypt prepustil Ruia Vitóriu

Africký pohár národov spečatil osud viacerých kormidelníkov.
Africký pohár národov spečatil osud viacerých kormidelníkov.Reuters
Egyptská futbalová asociácia (EFA) ukončila spoluprácu s reprezentačným trénerom Ruiom Vitóriom (53). Portugalský kouč bol prepustený týždeň po sklamaní na Africkom pohári národov (APN), z ktorého vypadol už v osemfinále.

Vitóriova zmluva mala platiť až do majstrovstiev sveta 2026, ale nespresvedčivý výkon Egypta na kontinentálnom šampionáte, ktorý vyvrcholil prehrou v penaltovom rozstrele s Konžskou demokratickou republikou, predčasne ukončil jeho pôsobenie.

Smolou a obrovskou stratou pre národný výber bolo najmä zranenie Mohameda Salaha v druhom skupinovom vystúpení. Proti Ghane odohral útočník Liverpoolu iba prvý polčas, z ktorého si odniesol svalové problémy a do ďalšieho priebehu podujatia už nezasiahol. Skúsený kanonier tak po ohlásenom odchode Jürgena Kloppa spozná svojho nového šéfa aj v reprezentácii.

EFA uviedla, že na lavičke končí lodivod a aj celý jeho trénerský štáb. Zároveň oznámila, že Mohamed Youssef, bývalý kormidelník Al Ahly, ktorý v roku 2013 priviedol tamojší tím k titulu v africkej Lige majstrov, dočasne prevezme funkciu. "Asociácia si takisto preštuduje životopisy aj niektorých zahraničných trénerov," znelo vo vyhlásení.

Vitória bol vymenovaný za kouča Egypta v roku 2022, pričom zdedil mužstvo, ktoré sa spamätávalo z drastického poklesu formy. Ten nasledoval po ich finálovej účasti na turnaji niekoľko mesiacov predtým. Spočiatku to vyzeralo sľubne, keď reprezentácia ukázala výrazné zlepšenie v útoku a pohodlne si zabezpečila účasť na tohtoročnom podujatí v Pobreží Slonoviny. Taktiež vyhrala aj úvodné dva zápasy kvalifikácie na MS 2026.

Všetko sa ale zmenilo na stále prebiehajúcom APN, kde ich nádeje na zisk rekordného ôsmeho titulu ukončilo Kongo. Vitoria sa stal poslednou trénerskou obeťou turnaja, pred ním to boli alžírsky tréner Džamel Belmadi, gambijský Tom Saintfiet, ghanský Chrisa Hughton, tuniský Jalel Kadri, tanzánsky Adel Amrouche a kouč Pobrežia Slonoviny Jean-Louis Gasset.