Alonso bol vždy stratég. Lahm verí, že jeho bývalý spoluhráč si vyberie správny klub

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Alonso bol vždy stratég. Lahm verí, že jeho bývalý spoluhráč si vyberie správny klub

Alonso (vľavo) a Lahm (vpravo) spoločne oslavovali v máji 2017.
Alonso (vľavo) a Lahm (vpravo) spoločne oslavovali v máji 2017.AFP
Podľa dlhoročného krajného obrancu Bayernu Mníchov Philippa Lahma (40) bolo vždy jasné, že z jeho spoluhráča Xabiho Alonsa (42) sa stane skvelý tréner. Hráč, ktorý vo svojej kariére nikdy nedostal červenú kartu, tiež verí, že súčasný kormidelník Bayeru Leverkusen si vyberie svoje ďalšie pôsobisko správne.

Nielen inteligentný hráč, ale aj človek

Lahm v súčasnosti pracuje ako riaditeľ tohtoročných majstrovstiev Európy, ktoré sa budú hrať v Nemecku. Práve v tamojšej Bundeslige kraľuje Leverkusen, ktorý vedie jeden z najžiadanejších trénerov súčasnosti Alonso.

"Xabi Alonso bol vždy stratég. Už keď hrával, dalo sa predpokladať, že sa z neho stane skvelý tréner," povedal Lahm v rozhovore pre agentúru AFP. Obranca so 113 reprezentačnými štartmi pôsobil po boku Alonsa v Bayerne tri roky, pričom obaja skončili v lete 2017.

V honbe za titulom majú farmaceuti pred Bayernom 10-bodový náskok a bez jedinej prehry sa dostali do semifinále Nemeckého pohára a prebojovali sa aj do štvrťfinále Európskej ligy, kde sa stretnú s West Hamom.

Niet divu, že meno 42-ročného Španiela sa spája s návratom do jeho bývalých klubov Bayernu či Liverpoolu. Oba tímy budú mať v lete určite voľné miesto na trénerskom poste. Lahm je presvedčený, že Alonsova inteligencia sa preniesla z ihriska do novej práce a pomôže mu v rýchlom kariérnom raste.

"Xabi bol nielen inteligentný hráč, ale je aj inteligentný človek, takže si myslím, že si dobre premyslí, kam by mohli viesť jeho ďalšie kroky. Otázkou zostáva, či je teraz správny čas na odchod z Leverkusenu alebo až neskôr. Som si istý, že vo svojej trénerskej kariére bude trénovať ešte väčšie kluby ako Leverkusen. Teším sa na to, kam zamieri," dodal majster sklzov s tým, že sa rád pozerá na futbal, ktorý Alonsov tím predvádza.

Vie, ako chce hrať

Keď Alonso v októbri 2022 prevzal Leverkusen, ktorý sa proti predpokladom pohyboval blízko zóny zostupu, mal len málo osobných trénerských skúseností. "Dodal tímu sebavedomie, silu a stabilitu, pretože má jasnú predstavu o tom, ako chce hrať," má jasno taktiež Lahm. "Pozná svojich hráčov, ich silné a slabé stránky. Preto sa Leverkusenu tak darí," myslí si rodák z Mníchova.

Španiel ako hráč získal tituly v Anglicku, Nemecku a Španielsku a so Španielskom vyhral majstrovstvá sveta i Európy. Za ten čas navyše pracoval pod vedením viacerých legendárnych trénerov vrátane Pepa Guardiolu, Carla Ancelottiho, Rafu Beníteza či Vicente del Bosqueho - čo neuniklo Lahmovej pozornosti.

"Učil sa od tých najlepších. Vždy mal špičkových trénerov. Na medzinárodnej a klubovej scéne podával výkony na najvyššej úrovni," uviedol Nemec. "Mal jasný plán a svoju cestu si vybral strategicky. Nebolo to tak, že videl ponuku z top klubu a okamžite na ňu kývol. Chcel sa učiť, vždy pozná svoj cieľ," uzavrel Lahm.