Dôvera v strelcov, kľúčoví obrancovia i faktor Alonso. Päť dôvodov, prečo má Leverkusen titul

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Dôvera v strelcov, kľúčoví obrancovia i faktor Alonso. Päť dôvodov, prečo má Leverkusen titul
Leverkusen môže oslavovať titul.
Leverkusen môže oslavovať titul.Profimedia
Neverkusen už neexistuje. Bayer Leverkusen získal prvý nemecký titul v klubovej histórii. Doviedol ho k nemu tréner Xabi Alonso (42), ktorý prevzal tím v minulej sezóne na predposlednom mieste. Teraz oslavuje prvú trofej s klubom. Čo k tomu španielskeho kouča a Bayer priviedlo?

Faktor Xabi Alonso

Učil sa od Guardiolu, Ancelottiho, Mourinha a Beníteza, a keď k tomu pridá poznatky z bohatej kariéry v Liverpoole, Reale Madrid a Bayerne, je Xabi Alonso jedným z najlepších trénerov v Európe.

V októbri 2022 prevzal Leverkusen v spodných vodách Bundesligy. Bayer bol vtedy po ôsmich kolách predposledný. Chvíľu si nové spojenie k sebe hľadalo cestu, aby nakoniec Španiel ukončil sezónu dvojmesačnou sériou bez prehry a vytiahol tím do európskych pohárov.

Alonso je hlavným architektom úspechu.
Alonso je hlavným architektom úspechu.Profimedia

V lete okamžite vložil Leverkusen svoju tvár, farmaceutov od augusta nikto nezastavil. Stále sú neporazení naprieč všetkými súťažami a sú v hre o trofej ako v Nemeckom pohári, tak i Európskej lige. Alonsova ligová úspešnosť v tejto sezóne je 91 %. Vyhral 25 z 29 zápasov.

Španielsky rukopis sa navyše prejavil takým spôsobom, že sa o jeho služby uchádzali Liverpool a Bayern Mníchov - kluby, ktoré od leta hľadajú nového trénera. Ani jeden z gigantov však svojho bývalého hráča nezíska. Alonso potvrdil, že zostane lodivodom Bayeru aj v nadchádzajúcej sezóne.

Dôvera v strelcov

Na dominanciu sú potrebné góly. A Leverkusen ich strieľa. Keď bol Patrik Schick mimo hry, túto úlohu prevzal Victor Boniface, ktorého nemecký klub v lete priviedol z belgického Unionu SG.

V 18 dueloch strelil nigérijský reprezentant 11 gólov a pridal deväť asistencií. Potom ho na niekoľko týždňov vyradilo zranenie.

Leverkusen nebol odkázaný iba na jedného hráča.
Leverkusen nebol odkázaný iba na jedného hráča.Flashscore

Bayer sa však opäť mohol spoľahnúť na uzdraveného Schicka, ktorý v 14 zápasoch strelil päť gólov.

Oprieť sa mohol aj o ďalších hráčov. Stredopoliar Florian Wirtz pridal k 10 asistenciám 11 gólov a doplnil tak úderné duo strelcov. Mimoriadny potenciál majú i wingbekovia Alejandro Grimaldo (9 gólov) a Jeremie Frimpong (8 gólov).

Úderné posily

O akvizícii Victora Bonifacia sme sa už zmienili. Leverkusen zaňho zaplatil vyše 20 miliónov eur. Dnes je jeho hodnota minimálne trojnásobná, ak nie štvornásobná. Pre klub je však nepredajný. Je dôležitou súčasťou Alonsovho tímu. Okamžite sa vypracoval na útočníka číslo jeden. Štýl Bayeru mu dokonale sadol.

Grimaldovi sa v Leverkusene darí.
Grimaldovi sa v Leverkusene darí.Flashscore

Lúpežou za bieleho dňa bol príchod Alejandra Grimalda z Benficy, ktorý prišiel do Nemecka ako voľný hráč po vypršaní zmluvy. Dokonale zapadli aj Granit Xhaka a Jonas Hofmann, ktorí do tímu priniesli potrebné skúsenosti a navyše ich podporili kvalitnými výkonmi.

Paradoxne, najdrahšia posila takú hrôzu nenarobila - Nathan Tella stál Leverkusen takmer 25 miliónov eur, no do základnej zostavy sa neprepracoval.

Úspech celého tímu

Nie je bežné, aby tím, ktorý bojuje o ligový titul a hrá európske poháre, dokázal rotovať zostavou tak dobre, ako to urobil Leverkusen.

Okrem troch remíz (Mönchengladbach 0:0, Dortmund a Stuttgart 1:1) a tesných víťazstiev v Augsburgu i proti Unionu strelili zverenci Xabiho Alonsa v každom ligovom zápase dva alebo viac gólov. Je vidieť, že všetci chápu hernú filozofiu, a to prináša úspech. Aj keď niektoré víťazstvá sa zrodili až v samom závere a často v posledných sekundách duelov.

Sedem hráčov strelilo v tejto sezóne päť a viac gólov a piati hráči Bayeru majú na konte aspoň šesť asistencií, čo dokazuje, že k úspechu klubu prispieva takmer celé mužstvo.

Rozdiel v obrane

V 29 stretnutiach inkasoval Leverkusen len 19 gólov. Hoci sa o tom až tak veľa nehovorí, keďže Leverkusen je považovaný za vysoko ofenzívny tím, obrana je tiež jednou z jeho silných stránok.

V TOP 5 najvyťaženejších hráčoch sezóny má Leverkusen hneď troch obrancov. Sú to krajní wingbekovia Alejandro Grimaldo a Jeremie Frimpong - obaja predvádzajú výborné výkony, až sa ich budúcnosť začala spájať so slávnymi klubmi z Európy.

Leverkusen obdržal v Bundeslige zatiaľ len 19 gólov.
Leverkusen obdržal v Bundeslige zatiaľ len 19 gólov.Flashscore

Spolu s nimi patrí medzi najvyťaženejších mužov i Jonathan Tah, ktorý stojí na čele trojice stopérov. Edmond Tapsoba za ním nezaostáva. Piero Hincapié a Odilon Kossounou si delia zvyšné minúty.

Úlohu zohráva aj obranca Josip Stanišić, ktorého si Leverkusen požičal z Bayernu, pričom práve proti Bavorom podal jeden z najlepších výkonov korunovaný gólom.