Bundesliga má po 11 rokoch nového šampióna. Leverkusen spečatil premiérový triumf

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Bundesliga má po 11 rokoch nového šampióna. Leverkusen spečatil premiérový triumf
Hráči Leverkusenu spečatili historicky prvý majstrovský bundesligový titul.
Hráči Leverkusenu spečatili historicky prvý majstrovský bundesligový titul.TASR
História je prepísaná. Farmaceuti potrebovali na potvrdenie prvého majstrovského primátu tri body. Zverenci Xabiho Alonsa (42) ich získali pred svojimi fanúšikmi proti Werderu Brémy v nedeľnej dohrávke 29. kola. V BayArene vyhrali jednoznačne 5:0.

Leverkusen - Brémy 5:0

Domáci začali ideálne. V polovici prvého dejstva si postavil loptu na biely bod Boniface a jedenástym zásahom v ročníku otvoril skóre stretnutia. Leverkusen pokračoval v aktivite. Hostí prakticky do ničoho nepúšťal. O tom, že môže predčasne oslavovať titul, sa pričinil v 60. minúte aj Xhaka, keď ťažil z práce Bonifacea. Dominanciu potvrdil o osem minút na to Wirtz. Domáce tribúny sa nevedeli dočkať záverečného hvizdu. V 83. minúte ich preto potešil druhým gólom v zápase Wirtz. Aby toho nebolo málo, tak v pamätnom dueli skompletizoval v samom závere svoj hetrik.

Štatistika zápasu.
Štatistika zápasu.Opta by Stats Perform

Bundesliga tak päť kôl pred koncom spoznala po 11 rokoch, počas ktorých dominoval mníchovský Bayern, nového šampióna. Farmaceuti skončili päťkrát na druhom mieste - prvýkrát v roku 1997 a naposledy v 2011. Po dlhom čakaní dokázali urobiť vytúžený posledný krok k "nesmrteľnosti". Zároveň predĺžil svoju sériu neporaziteľnosti už na 43 stretnutí. V najvyššej nemeckej súťaži stále neprehral (25-4-0).

Majstrovské oslavy vypukli nielen po záverečnom hvizde, ale už pred výkopom. Zhruba desaťtisíc fanúšikov pripravilo svojim hrdinom pred príchodom na štadión vrelé privítanie klubového autobusu. Dokonca pomenovali jednu z ulíc na počesť šéfa lavičky Xabiho Alonsa"Xabi - Alonso - Allee".

Bayer je iba šiesty klub, ktorý vybojoval majstrovský primát v Nemecku v 21. storočí. Dominanciu Bayernu predtým narušila iba trikrát Borussia Dortmund (2002, 2011, 2012) a raz Werder Brémy (2004), VfB Stuttgart (2007) a VfL Wolfsburg (2009). V kádri oslavuje fínsky reprezentant so slovenskými koreňmi brankár Lukáš Hradecký, ale tiež českí futbalisti Patrik Schick, Adam Hložek a Matěj Kovář.