Leverkusen sa ženie za bundesligovým titulom a neporaziteľnosťou, Alonso tímu verí

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Leverkusen sa ženie za bundesligovým titulom a neporaziteľnosťou, Alonso tímu verí
Tréner Alonso svojmu tímu dôveruje.
Tréner Alonso svojmu tímu dôveruje.AFP
Bayer Leverkusen, ktorý v nedeľu hostí Werder Brémy, delí od zisku premiérového titulu v Bundeslige jediné víťazstvo. Zverenci Xabiho Alonsa (42) však majú pred sebou ešte jeden cieľ - neporaziteľnosť. To sa v nemeckej lige doteraz nikomu nepodarilo. Pre Alonsa a jeho tím je dôležité, aby najprv urobili posledný krok a titul oslávili najlepšie pred svojimi fanúšikmi už v nedeľu.

Alonso vyhral Bundesligu ako hráč trikrát v drese Bayernu Mníchov a vždy mohol vtedajšieho manažéra Pepa Guardiolu obliať pivom, čo je v nemeckom futbale tradícia. Na otázku, či očakáva rovnaké zaobchádzanie, tréner Leverkusenu na tlačovej konferencii novinárom povedal: "Nepremýšľal som o tom. Najlepšie je byť spontánny, ale som na to pripravený."

"Nie je to naša jediná šanca, ale, samozrejme, že chceme vyhrať," zdôraznil Alonso smerom k nedeľňajšiemu zápasu s Brémami. "Fanúšikovia si už zaslúžia niečo oslavovať," doplnil s tým, že si myslí, že Bayern v sobotu Kolínu nepodľahne a Stuttgart zvládne duel s Frankfurtom. V opačnom prípade by Bayer oslavoval titul už pred ich výkopom.

Jonas Hofmann by sa tomu tiež rád vyhol. "Keď sa vôbec prvýkrát v histórii stanete nemeckým šampiónom, nechcete to rozhodne oslavovať doma na gauči. Navyše v ruke s pohárom vody, deň pred zápasom vášho tímu. Jednoducho, nemôžete nechať emócie naplno vrieť, ak nie ste spolu v partii, s ktorou ste takýto úspech dosiahli. Oveľa krajšie je to oslavovať spolu. Preto budem v sobotu fandiť Bayernu a Stuttgartu," povedal pre agentúru DPA.

Alonso uviedol, že jeho tím, prezývaný Neverkusen, pretože v rozhodujúcich momentoch histórie vždy zlyhal, sa svojej povesti nezľakne. "Musíme sa sústrediť na našu hru, veriť v naše kvality a mentalitu."

Nečakaný hrdina Andrich

V kádri Leverkusenu je hneď niekoľko mien, ktoré výrazne prispeli k doterajšej skvelej sezóne. Jedným z nich je Robert Andrich. Nemecký stredopoliar pred Alonsovým príchodom ani zďaleka nedosahoval svoj potenciál.

Teraz má však na dosah tri trofeje (DFB-Pokal, Bundesliga, Európska liga) a prvýkrát bol povolaný do nemeckej reprezentácie. "Myslím, že to ani neviem opísať. Asi by som sa z toho zrútil," povedal 29-ročný stredopoliar pre podcast Einfach Mal Luppen. "To, čo sme tento rok dokázali, si uvedomím až po skončení ročníka na dovolenke," dodal.

Neporaziteľnosť ešte nikto nedosiahol

Ak by sa Alonsovým zverencom podarilo dotiahnuť zisk majstrovského titulu, stále majú o čo hrať. V lige sú šesť stretov pred koncom stále neporazení. V prípade, že by sa im podarilo ukončiť ročník v tomto duchu, boli by prví, ktorí by to dokázali.

V rozhovore, ktorý vo štvrtok uverejnil nemecký magazín Kicker, kapitán Leverkusenu Lukáš Hradecký uviedol, že ak jeho tím v nedeľu porazí Brémy, určite nepoľaví vo svojom úsilí.

Zostávajúci program Leverkusenu.
Zostávajúci program Leverkusenu.Flashscore

"Chceme vytvoriť niečo špeciálne. Nám nestačí len vyhrať majstrovský titul," prezradil fínsky reprezentant so slovenskými koreňmi. "Po nedeli zostáva už len päť duelov, bola by škoda to nedokončiť," myslí si.

Leverkusen víťazstvom 2:0 nad West Hamom vo štvrťfinále Európskej ligy predĺžil svoju neporaziteľnosť vo všetkých súťažiach na 42 zápasov. V Bundeslige má momentálne na konte 76 bodov. Bayern a Dortmund skončili v minulej sezóne so 71 bodmi po 34 zápasoch, pričom Mníchovčania získali titul vďaka lepšiemu gólovému rozdielu.