Leverkusen má na dosah zápis do histórie. Napodobní Al Ahly či Preston North End?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Leverkusen má na dosah zápis do histórie. Napodobní Al Ahly či Preston North End?
Dokážu futbalisti Leverkusenu neprehrať celú sezónu?
Dokážu futbalisti Leverkusenu neprehrať celú sezónu? AFP
Bayer Leverkusen Xabiho Alonsa (42) v sezóne 23/24 stojí na pokraji slávy. Od rekordného ročníka bez prehry v rámci tímu z TOP 5 európskych líg ho teoreticky delí už len 11 zápasov. Zo 42 stretov, ktoré doteraz v prebiehajúcej sezóne odohrali, vyhrali 37, päť remizovali. A žiadny neprehrali.

Farmaceuti môžu v nedeľu prvýkrát vo svojej histórii vyhrať Bundesligu, keď nastúpia proti Werderu Brémy. Okrem toho majú pred sebou odvetu štvrťfinále Európskej ligy s West Hamom. V prvom dueli uspeli 2:0 a 25. mája sa vo finále Nemeckého pohára stretnú s druholigovým Kaiserslauternom.

Ak zostane ich bilancia v zostávajúcich zápasoch vo všetkých troch súťažiach bezchybná, stanú sa prvým mužstvom, ktorý v domácej súťaži aj v európskych súťažiach neprehrá počas celého roka.

Je to scenár, ktorý by na začiatku sezóny predpovedal len málokto, ak vôbec niekto, keďže nemecký gigant Bayern Mníchov získal posledných 11 ligových titulov a žiadny bundesligista nedokázal dokončiť ročník bez toho, aby aspoň raz neprehral.

V histórii športu po celom svete sa mnohým tímom podarilo odohrať celú ligovú sezónu bez prehry, ako napríklad "neporaziteľnému" Arsenalu Arséna Wengera 2003/2004, no dosiahnuť to vo viacerých súťažiach je niečo výnimočné.

Športové oddelenie agentúry AFP priblízilo tri mužstvá, ktorým sa podarilo ukončiť ročník naprieč viacerým súťažiam bez jedinej prehry. 

Al Ahly

Egyptský gigant Al Ahly vyhral v sezóne 2004/2005 ligu a Ligu majstrov CAF bez jedinej prehry, ale o skompletizovanie treble ho pripravilo až vyradenie v Egyptskom pohári po zlyhaní v osemfinále. 

V spomínanom ročníku skončilo mužstvo v lige s neuveriteľným náskokom 31 bodov pred druhým Enppi SC a nevyhrali len dva z 26 zápasov. Dominantné double umocnilo víťazstvo v semifinále Ligy majstrov CAF nad úhlavným rivalom Zamalekom s konečným skóre 4:1.

Preston North End

Musíme sa preniesť do 19. storočia, aby sme si mohli priblížiť tento príklad z Anglicka. A to rovno k vzniku anglickej ligy v roku 1888.

V sezóne 88/89 získal Preston North End ligový a pohárový double, keď v 22 ligových zápasoch neprehral a vo finále FA Cupu zvíťazil 3:0 nad Wolverhamptonom Wanderers na londýnskom Kennington Oval.

Johor Darul Ta'zim

Malajzijský Johor Darul Ta'zim v sezóne 2023 zavŕšil neporaziteľnosť ziskom štyroch trofejí. V domácej lige a pohári, ktoré sa hrali od februára do decembra 2023, vyhralo mužstvo neuveriteľných 37 z 38 zápasov na ceste za ziskom Superpohára, Piala Malaysia Cupu, FA Cupu a ligového titulu.

Bohužiaľ, ich domáca dominancia sa nepremietla do väčších výziev ázijskej Ligy majstrov, kde síce vyhrali tri skupinové zápasy, ale rovnako tri prehrali.