Nemecko žije príbehom youtubera. Hertha mu dala šancu, dal penaltu a pomohol k postupu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Nemecko žije príbehom youtubera. Hertha mu dala šancu, dal penaltu a pomohol k postupu

El-Jindaoui absolvoval svoj profesionálny debut v pohári za Herthu BSC.
El-Jindaoui absolvoval svoj profesionálny debut v pohári za Herthu BSC.Profimedia
Predtým, ako nastúpil na ihrisko, ho považovali len za youtubera, ktorý sa chcel zviditeľniť a fanúšikovia Herthy ho mohli podozrievať, že ide o reklamný trik. Potom však influencer Nader El-Jindaoui (27) naozaj nastúpil na ihrisko a ukázal, že je výborný. Svojmu obľúbenému klubu dokonca pomohol presným zásahom do štvrťfinále domácej pohárovej súťaže.

Nader El-Jindaoui sa stal v Nemecku známym vďaka svojim videám na YouTube, kde jeho kanál odoberá 1,75 milióna ľudí. Na Instagrame ho sledujú dva milióny ľudí a na TikToku 2,6 milióna.

Bol to jeho vôbec prvý zápas v profesionálnom futbale, doteraz hrával v nižších súťažiach. Keď v lete prestúpil do slávneho berlínskeho klubu, počítalo sa s ním v B-tíme, ktorý hrá štvrtú najvyššiu nemeckú súťaž. El-Jindaoui však o svoju šancu tvrdo bojuje. Pred šiestimi týždňami mu Hertha dala šancu pripojiť sa k "A" tímu a po náročnej príprave aj možnosť okúsiť veľký futbal.

Penalta? Kopnem ju!

Minulú nedeľu sa prvýkrát predstavil v druhej lige pri víťazstve Herthy nad Elversbergom 5:1. Celých 90 minút však presedel na lavičke. Jeho chvíľa prišla v semifinále DFB pokalu proti Hamburgeru SV. Bežala 80. minúta zápasu a berlínsky klub doma prehrával 1:2.

El-Jindaoui naskočil na pravom krídle a nestratil sa. Držal loptu, pomohol vytvoriť tlak a v poslednej minúte druhého polčasu so spoluhráčmi oslavoval vyrovnanie. Hamburg síce odskočil, ale nakoniec to bol práve on, kto skvelou prihrávkou cez celé ihrisko založil akciu vedúcu k vyrovnaniu - tentoraz na 3:3 v poslednej minúte nadstaveného času.

To najdôležitejšie však malo ešte len prísť. O postupe medzi osem najlepších nemeckých tímov rozhodol penaltový rozstrel a bol to El-Jindaoui, kto sa postaral o tretí gól Herthy. "Najprv som chcel vidieť, kto chce ísť. Nie všetci sa však prihlásili. Tak som si povedal: 'Prečo nie? Vezmem to ja'. Je to jednoducho futbal. Samozrejme, tlak bol vyšší, ale nakoniec je to len futbal," prezradil.

Nováčik sa nemýlil, presnou strelou pod brvno udržal svoj tím v hre a po zaváhaní Hamburgu a góle Franka Reesa mohol oslavovať. "Nech mi nikto nehovorí, že tento chlapec nemá odvahu. Jednoducho zobral loptu a išiel. Vyžiadal si ju sám, to bolo skvelé. Rešpekt," komentoval dramatické momenty tréner Pál Dardai.

"Ešte som si to neuvedomil. Budem potrebovať niekoľko hodín, možno celú noc, aby som tomu uveril. Bojoval som o to celý život," rozplýval sa debutant v drese Herthy, ktorý sa po ihrisku Olympijského štadióna prechádzal s malou dcérkou Imani v náručí. Hoci išlo o súboj dvoch druholigových klubov, na tribúnach bolo 55 000 fanúšikov.

Som futbalista

Nader El-Jindaoui začal hrať futbal ako malý chlapec v Nord Wedding. Neskôr prešiel mužstvami Füchse Berlín, Tennis Borussia Berlín, Energie Cottbus a Chemnitz. Keď mal 19 rokov, pre epileptický záchvat a sériu zranení spôsobených liekmi na túto chorobu ho vyradil z kádra Chemnitz. A to bez toho, aby odohral jediný zápas v tretej lige, v ktorej klub pôsobil.

Odvtedy hrával v nižších súťažiach, ale stále sníval o veľkom futbale. "Futbal som hral celý život. Aj keď niektorí ľudia radi hovoria, že som sa do Herthy dostal preto, že som slávny... Ale ja som futbalista, len na sociálnych sieťach zdieľam kúsky svojho života," hovorí Nader El-Jindaoui. "Keď si ma vygooglite, píše sa tam futbalista. Tak to cítim."

Ešte nie je koniec

Zatiaľ nie je jasné, či bude aj naďalej súčasťou kádra slávneho berlínskeho klubu, hoci prvá skúška dopadla dobre. "Keď je s nami, trénuje ako o život. Dáva zo seba všetko, všetka česť," chváli rýchlonohého krídelníka maďarský tréner. Zároveň však dodáva, že ak sa ku kádru pripoja zranení hráči, pravdepodobne sa vráti do "béčka" hrajúceho štvrtú najvyššiu Regionalligu Nordost, kde sa mu v tejto sezóne celkom darí. V 13 zápasoch strelil dva góly a na ďalšie tri asistoval. "Rád by som s ním pokračoval v práci, ale nesmieme zabúdať ani na to, že by nemal zaberať miesto mladším hráčom," povedal Dárdai.

El-Jindaoui si prinajmenšom splnil sen. "Som dieťa z Berlína a spomienka na to, že som mohol hrať pred týmito fanúšikmi je niečo, čo si budem pamätať asi navždy. Bolo to to najlepšie, čo som v živote zažil," vyznal sa. Zároveň dúfa, že misia s tímom Herthy nebude mať iba jednu kapitolu: "Ešte som neskončil. Chcem nastúpiť a pomôcť tomuto tímu."

Hertha sa momentálne nachádza na 8. mieste druhej bundesligy, sedem bodov za pozíciou znamenajúcou postup medzi elitu. Patrí medzi posledných osem tímov v DFB Pokal a svojho súpera sa dozvie 10. decembra.

Prehľad zápasu Hertha - Hamburg 4:3 na penalty