Z Ligy majstrov na úplné dno za 10 rokov: Kríza štyroch futbalových bášt

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Z Ligy majstrov na úplné dno za 10 rokov: Kríza štyroch futbalových bášt
Ajax na podobnú situáciu nie je zvyknutý.
Ajax na podobnú situáciu nie je zvyknutý.AFP
Na začiatku sezóny 2013/14 hrali Ajax, Bazilej, Lyon a Schalke v Lige majstrov, najväčšej európskej futbalovej súťaži. Po desiatich rokoch sa ocitli na dne ligových súťaží svojich krajín, pričom Nemcom dokonca hrozí pád do tretej ligy.

Vo futbale úspech netrvá večne a koleso šťastia sa môže otočiť veľmi rýchlo. Možno práve táto nepredvídateľnosť z neho robí jeden z najatraktívnejších športov na svete. Ak sa vrátime o 10 rokov späť, Ajax, Bazilej, Lyon a Schalke boli mužstvami, s ktorými sa v európskom futbale muselo počítať. Pýšili sa pravidelnou účasťou v kontinentálnych súťažiach a súpermi. Dnes je situácia úplne iná a každý z týchto štyroch klubov prechádza krízami, ktoré ich dostali na dno svojich líg.

Ajax

Prípad holandského giganta je možno paradigmatický. V Holandsku bol zvyknutý dominovať, v minulej sezóne  mu ligový titul ukradol Feyenoord. Odchod dôležitých mien z kádra (ÁlvarezKudusTimber) nebol riadne ošetrený, vedenie klubu bolo po odchode Marca Overmarsa oslabené a hazard s trénerom Mauriceom Steijnom, ktorý už bol prepustený, nevyšiel.

V 11 súťažných zápasoch vyhral tím len dva. V Eredivisie nevyhral od prvého duelu a nachádza sa v zóne zostupu (hoci majú dva zápasy k dobru). V sezóne 2013/14 skončili v skupine Ligy majstrov za Barcelonou a AC Miláno a v Európskej lige boli vyradení Salzburgom v osemfinále, ale vyhrali ligu.

Postavenie Ajaxu v tabuľke Eredivisie.
Postavenie Ajaxu v tabuľke Eredivisie.Flashscore

Bazilej

Úpadok švajčiarskeho giganta sa začal už pred časom. Od roku 2017, keď si zabezpečili ôsmy titul v rade, sa švajčiarskemu celku nepodarilo dostať na vrchol tamojšej ligy. Obrovská prehra s Young Boys (1:7), teraz novou futbalovou veľmocou krajiny, v roku 2018 odštartovala úpadok poznačený bojmi medzi vedením a trénermi.

K atmosfére prispela aj pandémia COVID-19, počas ktorej futbalisti tvrdili, že na nich bol vyvíjaný tlak, aby sa vzdali platov. V roku 2021, so stále horšími výsledkami, bol dokonca suspendovaný kapitán Valentin Stocker a hádka s prezidentom Bernhardom Burgenerom sa skončila odchodom manažéra.

Bazilej už vo Švajčiarsku nedominuje
Bazilej už vo Švajčiarsku nedominujeAFP

Kontrolu nad klubom prevzal David Degen, ktorý sa teraz snaží postaviť švajčiarskeho giganta na nohy, ale začiatok sezóny bol hrozný. Po desiatich zápasoch tím vyhral len jeden zápas a v lige ja samom spodku. Z EKL ho vyradil Tobol z Kazachstanu.

V sezóne 2012/13 skončili Švajčiari v základnej skupine LM na treťom mieste za Chelsea a Schalke, ligu však vtedy vyhrali. Vo štvrťfinále Európskej ligy ich vyradila Valencia.

Lyon

Dominanta francúzskeho futbalu na začiatku storočia (so siedmimi titulmi za sebou v rokoch 2002 až 2008) je vo vážnom úpadku. Po sezóne, v ktorej sa im po tejto mimoriadnej sérii nepodarilo získať titul, klub opustili jeho hlavné hviezdy (Juninho a Karim Benzema) a odvtedy sa snaží obnoviť rovnováhu.

Ročník 2019/20 sa ukázal ako sezóna, v ktorej sa po zisku niekoľkých titulov a pravidelnej účasti v európskych súťažiach všetko začalo rúcať. Deviate miesto znamenalo, že sa tím nedostal do kontinentálnych pohárov, bola to najhoršia sezóna klubu od roku 1997.

Problémy Lyonu sa stupňujú
Problémy Lyonu sa stupňujúAFP

V nasledujúcom roku doviedol Peter Bosz mužstvo k štvrtému miestu a určitému oživeniu, ktoré však trvalo len krátko. Príchod amerického podnikateľa Johna Textora v roku 2022 sa zdal byť niečím, čo by mohlo situáciu nadobro zmeniť, ale nebolo to tak. 

Klub opäť absentuje v európskych súťažiach, v Ligue 1 je teraz až na 18. mieste bez víťazstva po deviatich dueloch. V sezóne 2013/14 vypadol z Ligy majstrov až vo vyraďovacej fáze (Real Sociedad), ale skončil vo štvrťfinále Európskej ligy (porazil ho Juventus). V tom roku obsadili v Ligue 1 piate miesto.

Schalke

Jeden z najväčších klubov nemeckého futbalu sa zmieta vo vážnej finančnej kríze a po krátkom návrate do Bundesligy v minulej sezóne, v ktorej sa mu nepodarilo vyhnúť ďalšiemu zostupu, uviazol v druhej lige.

Pandémia COVID-19 bola pre klub obzvlášť komplikovaná a ocitol sa na pokraji bankrotu. S narastajúcimi dlhmi a drasticky nižšími príjmami sa vedenie rozhodlo stanoviť platový strop vo výške 2,5 milióna eur ročne, čo malo za následok pokles kvality kádra.

Prvý zostup sa uskutočnil 20. apríla 2021. Aby toho nebolo málo, vo februári 2022 klub Prišli "Die Knappen" o zmluvu s Gazpromom, svojím hlavným investorom, v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu. 

Návrat Schalke do Bundesligy trval len jednu sezónu
Návrat Schalke do Bundesligy trval len jednu sezónuAFP

V posledný hrací deň sezóny 2022/23 bol potvrdený zostup z Bundesligy a teraz má klub na konte dve víťazstvá v 10 zápasoch. V tabuľke mu patrí 16. miesto so siedmimi bodmi, päť bodov od zóny zostupu. Ročník 2013/14 pre nich znamenal vypadnutie v osmeifnále Ligy majstrov, keď ich porazil Real Madrid (9:2 v súčte zápasov). V lige vtedy skončili na treťom mieste.