Anglicko nevyhralo v Taliansku viac ako 60 rokov. Southgate chce prelomiť kus histórie

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Anglicko nevyhralo v Taliansku viac ako 60 rokov. Southgate chce prelomiť kus histórie

Southgate počas tlačovej konferencie pred duelom s Talianskom.
Southgate počas tlačovej konferencie pred duelom s Talianskom.Reuters
Gareth Southgate (52) vyzval svojich hráčov, aby definitívne zabudli na prehru vo štvrťfinále majstrovstiev sveta a vo štvrtok triumfovali na pôde Talianska. Prvým zápasom Southgateových zverencov od vypadnutia s Francúzskom v Katare je stretnutie s majstrami Európy v Neapole. Dve futbalové mocnosti ním začínajú kvalifikáciu na EURO 2024.

Anglicko neporazilo Taliansko na talianskej pôde od roku 1961, posledné víťazstvo nad "Azzurri" dosiahlo v priateľskom zápase hranom vo Švajčiarsku pred 11 rokmi.

"Je to typ zápasu, ktorý musíme začať vyhrávať. V určitom období sa nám to darilo, ale musíme to robiť pravidelne. Nevyhrali sme tu od roku 1961 a to je ďalší kus histórie, ktorý musíme prelomiť. Tento tím podobné veci v minulosti už dokázal," poznamenal anglický kouč.

Prehľad zápasu Taliansko - Anglicko

Southgate po vypadnutí s Francúzskom zvažoval odchod, ale rozhodol sa pokračovať pri mužstve, ktoré je považované za jedno z najlepších za posledné desaťročia.

Posledných päť vzájomných meraní síl medzi Talianskom a Anglickom.
Posledných päť vzájomných meraní síl medzi Talianskom a Anglickom.Flashscore

Päťdesiatdvaročný kouč naznačil, že kvalifikácia na EURO 2024 predstavuje nový začiatok. Anglicku bude chýbať vo forme hrajúci útočník Manchestru United Marcus Rashford, ktorý bol z nominácie vyradený pre zranenie.

"To, čo sme urobili v minulosti, je nepodstatné, pretože musíme mať pokoru a začať odznova. Je to skvelý zápas na to, aby sme sa do toho pustili."

Mohol by to byť historický večer pre kapitána Harryho Kanea, ktorý má na konte rekordných 53 reprezentačných gólov rovnako ako Wayne Rooney. Rekord už mohol držať sám, keby pri prehre s Francúzskom premenil penaltu.

Taliansko, ktorému sa nepodarilo kvalifikovať na majstrovstvá sveta, si vo štvrtok pripomenie zosnulého Gianlucu Vialliho špeciálnym odkazom na svojich dresoch. Vialli, ktorý bol súčasťou trénerského štábu Roberta Manciniho, zomrel v januári vo veku 58 rokov na rakovinu.

"Bude to veľmi emotívne. Je to prvý zápas, ktorý odohráme od Lucovho úmrtia. Mali sme veľké šťastie, že bol naším spoluhráčom a kolegom. Je nesmrteľný, takíto ľudia nám budú vždy blízki," priznal Mancini.