Calzona chváli chémiu medzi zväzom a tímom. Chce sa vyhnúť Taliansku a stále hrať na výhru

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Calzona chváli chémiu medzi zväzom a tímom. Chce sa vyhnúť Taliansku a stále hrať na výhru

Calzona priviedol Slovensko na EURO 2024.
Calzona priviedol Slovensko na EURO 2024.Reuters
Francesco Calzona (55) sa z predavača kávy dostal až na EURO 2024 a pred sobotňajším žrebom dúfa, že sa mu podarí vyhnúť rodnému Taliansku aspoň do vyraďovacej fázy.

Calzonovo Slovensko je pri žrebovaní v koši číslo tri, obhajcovia titulu z Talianska sú vo štvrtom. Kormidelník by bol radšej, keby sa na ME nepredstavil v rovnakej skupine ako tím Luciana Spallettiho, pod ktorého vedením v minulosti pracoval:

"Rád by som sa Taliansku v skupinovej fáze vyhol, je to silný súper a vedie ho jeden z najlepších trénerov na svete. Možno by to po prvom kole znamenalo, že sme dosiahli ďalší úspech."

Talian sa už vzoprel očakávaniam, keď priviedol Slovensko na EURO. Trénerský post prevzal v roku 2022, ku koncu vtedajšej sezóny Ligy národov, v ktorej skončili na treťom mieste skupiny výkonnostnej úrovne C.

"Najťažšie bolo dať dokopy 25-30 hráčov z minimálne 11 alebo 12 líg s rôznymi úlohami a mentalitou. Dostať ich všetkých k rovnakému mysleniu v krátkom čase bolo naozaj ťažké," vravel Calzona.

Konečná tabuľka skupiny J.
Konečná tabuľka skupiny J.Flashscore

V kvalifikačnej skupine prehrali Slováci len dva zápasy, obe prehry prišli proti Portugalsku. "Medzi všetkými zložkami, zväzom, personálom a hráčmi bola skvelá chémia. Vytvorili sme jeden blok s cieľom zvrátiť prognózy, ktoré nás nevideli ako favoritov. Som veľmi šťastný, ale najviac sa teším za Slovákov a SFZ," priznal kouč.

Calzonov úspech je o to pozoruhodnejší, že ide o jeho prvú úlohu hlavného lodivoda, keďže celú kariéru strávil ako asistent. S Mauriziom Sarrim pracoval v ôsmich rôznych kluboch vrátane Empoli a Neapolu, pod Vezuv sa vrátil v roku 2021 ako vtedajší asistent Spallettiho.

Z návratu k "Partenopei" mal radosť, ale keď sa ozvalo Slovensko, rozhodol sa, že je čas riskovať a ísť na vlastnú päsť. "Mám rád ťažké výzvy, komfortná zóna nie je pre mňa. Rád cítim adrenalín, nemohol som vedieť, ako to dopadne, ale stálo to za to," povedal šéf reprezentačnej lavičky.

Francesco Calzona s Marekom Hamšíkom na tréningu národného tímu
Francesco Calzona s Marekom Hamšíkom na tréningu národného tímuProfimedia

Príležitosť viesť Slovensko sa naskytla prostredníctvom bývalého neapolského hráča Mareka Hamšíka, najlepší strelec v histórii reprezentácie navrhol práve meno Calzonu. "Marek mi zavolal a opýtal sa ma, či mám záujem o rozhovor so zväzom. Spojil ma s nimi, stretli sme sa, porozprávali a spoznali, potom mi ponúkli zmluvu. Neapol bol mojou komfortnou zónou, kde ma všetci rešpektovali a nič som nechcel, ale ako som už povedal, mám rád výzvy," vysvetlil.

Pre Slovensko to bude tretia účasť na finálovom turnaji ME za sebou a ďalšou výzvou Calzonu bude pokúsiť sa dostať do vyraďovacej fázy, ako sa to podarilo v roku 2016. "Jediné, čo môžem povedať, je, že vždy budeme hrať na víťazstvo, ak sa to nepodarí, bude to len preto, že súperi budú lepší ako my," povedal Talian.

Cesta trénera je skutočne pozoruhodná. Pred 20 rokmi predával kávu, teraz je na pozícii reprezentačného trénera. "Bolo to fascinujúce, vďaka tomuto obdobiu som pochopil veľa vecí, bola to fantastická skúsenosť, na ktorú veľmi rád spomínam. Ešte stále mi niektorí zákazníci volajú a pýtajú si kávu," zaspomínal si.