Hagi sa po žrebe teší na Hrošovského, podľa Calzonu je favorit jasný

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Hagi sa po žrebe teší na Hrošovského, podľa Calzonu je favorit jasný

Aktualizované
Trojica reprezentačných kormidelníkov tímov v skupine E.
Trojica reprezentačných kormidelníkov tímov v skupine E.Profimedia
Slovenskí futbalisti sa na majstrovstvách Európy 2024 v Nemecku stretnú v základnej E-skupine s Belgickom, víťazom play off B-vetvy a Rumunskom. Prvý duel odohrajú zverenci trénera Francesca Calzonu (55) s Belgickom vo Frankfurte (pondelok, 17. júna), ďalší ich čaká v Düsseldorfe (piatok, 21. júna) a s Rumunskom sa stretnú vo Frankfurte (streda, 26. júna). Rozhodol o tom sobotňajší žreb finálového turnaja EURO 2024 v Hamburgu, ktorý je taktiež jedným z dejísk.

Slovenskú reprezentáciu ťahali z tretieho výkonnostného koša. V ňom boli aj Holandsko, Škótsko, Chorvátsko, Slovinsko a Česko. Tí teda automaticky nepripadali do úvahy ako súperi Slovenska v skupine. Na EURO 2024 je spolu šesť základných skupín (A-F), do osemfinále sa prebojujú prví dvaja z každej a štyri najlepšie tímy z tretích miest. Od osemfinále sa hrá vyraďovacím systémom na jeden zápas.

Finálový turnaj sa začne v piatok 14. júna o 21:00 otváracím súbojom v Allianz Arene, finále je na programe presne o mesiac 14. júla na Olympijskom štadióne v Berlíne. Stretnutia majstrovstiev starého kontinentu bude hostiť celkovo desať štadiónov v desiatich mestách (Berlín, Mníchov, Dortmund, Stuttgart, Gelsenkirchen, Frankfurt, Hamburg, Düsseldorf, Kolín, Lipsko).

"Na prvý pohľad vyrovnaná skupina, šancu na postup majú všetci jej účastníci. Dôležité bude pristúpiť ku každému zápasu sebavedomo a odvážne. Nepodceníme nikoho, ideme bojovať. Je to skupina, z ktorej sa chceme dostať do osemfinále. Slováci majú dynamických hráčov, ktorí veľa behajú. V Genku som hrával s Patrikom Hrošovským, teším sa na súboj s ním na ihrisku," komentoval žreb rumunský futbalista Ianis Hagi.

Rumuni cítia šancu postúpiť, čo deklaroval aj tréner Edward Iordănescu: "Cieľom je dostať sa ďalej. Budeme pokračovať v práci ako doteraz, máme svoju cestu, svoju šancu a spoločne, jednotne a sebavedomo sme ukázali, že môžeme dosiahnuť veľa krásnych vecí. Nebude to ľahké, bez ohľadu na to, ktorý tím postúpi z play-off. Sú to majstrovstvá Európy a všetky tímy sú tu kvalitné."

"Sú to dosť silné tímy, ale nie najsilnejšie. Pred žrebom som dúfal v skupinu s Portugalskom a Talianskom, nikdy sme s nimi nehrali. Sme si vedomí toho, kde sme, cieľom je však prechod cez skupinovú fázu," nadviazal na neho kapitán Nicolae Stanciu.

Víťaz turnaja získa na prémiách Európskej futbalovej únie (UEFA) osem miliónov eur. Každý postupujúci už teraz zarobil 9,25 milióna, za každé víťazstvo v skupinovej fáze si navyše môžu jednotlivé tímy prilepšiť o milión eur. V prípade remízy bude jeho zväzový aparát bohatší o 500 000 eur. Postup do osemfinále ohodnotila UEFA na 1,5 milióna, štvrťfinalisti zarobia ďalších 2,5 milióna a semifinalisti štyri milióny. Zdolaný finalista získa päť miliónov eur. Jeden tím tak môže zinkasovať maximálne 28,25 milióna.

"Na papieri sme možno favoriti skupiny. Futbal sa však hrá na ihrisku, nie na papieri. Pozrite sa napríklad na Slovensko, vo svojej skupine skončilo druhé za Portugalskom a prehralo iba s ním. V oboch prípadoch tesne," prezradil po žrebe kouč Belgičanov Domenico Tedesco.

Lodivod Slovákov Francesco Calzona bol spokojný, že jeho zverenci nenarazia na Talianov, ktorým sa chcel vyhnúť: "Skupina mohla byť ľahšia aj ťažšia, ale rozhodne sa na ihrisku. Favorit je jasný a treba rešpektovať aj ďalších súperov. Netreba však mať z nich strach. Mužstvá z play-off majú kvalitu, dve z nich dobre poznáme a videli sme, ako Ukrajina robila Talianom problémy až do poslednej minúty. Verím, že na ME prídeme pripravení."

Pre tímového manažéra Mareka Hamšíka išlo o prvú takúto skúsenosť: "Neželal som si topfavoritov. Pre mňa sú to Francúzi, Španieli a Portugalci. Možno by ma potešilo hrať proti domácim Nemcom, ktorí však majú na turnaji vždy silné mužstvo a asi bolo lepšie sa im vyhnúť. Celkovo spokojnosť, bolo úžasné sledovať žrebovanie naživo. Ťažko povedať, či je výhoda začínať proti Belgicku, ktoré je favorit. Necháme sa prekvapiť a uvidíme, ako prídu ostatné mužstvá pripravené," prezradil.