Slovensko pozná súperov na ME. Zahrá si proti Belgicku, Rumunsku a tímu z baráže

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Slovensko pozná súperov na ME. Zahrá si proti Belgicku, Rumunsku a tímu z baráže
Aktualizované
Svet spozná zloženie základných skupín európskeho šampionátu.
Svet spozná zloženie základných skupín európskeho šampionátu.Profimedia
Slovenská futbalová reprezentácia spoznala súperov na budúcoročnom európskom šampionáte v Nemecku. Zverenci trénera Francesca Calzonu (55) si zmerajú sily s Belgickom, Rumunskom a víťazom B-vetvy play-off.

Belgičania sa spoliehajú na formu kanoniera Romelua Lukakua z AS Rím, ktorý bol najlepším strelcom kvalifikačných bojov. Účasť v Nemecku si zabezpečili prvým miestom v skupine F, keď v poslednom zápase zdolali Rakúsko 3:2. Rumuni skončili na čele svojej skupiny pred Švajčiarskom, keď získali o päť bodov viac a na ceste na EURO neprehrali ani jeden zápas.

Finálový turnaj sa začne v piatok 14. júna o 21:00 otváracím súbojom v Allianz Arene, finále je na programe presne o mesiac 14. júla na Olympijskom štadióne v Berlíne. Stretnutia majstrovstiev starého kontinentu bude hostiť celkovo desať štadiónov v desiatich mestách (Berlín, Mníchov, Dortmund, Stuttgart, Gelsenkirchen, Frankfurt, Hamburg, Düsseldorf, Kolín, Lipsko).

Slovensko si zahrá na tretích ME po sebe. Predvlani vypadli "sokoli" už v skupine, v roku 2016 sa prebojovali do osemfinále, kde nestačili na Nemecko.

Na žrebe reprezentovala Slovensko dvanásťčlenná delegácia v zložení prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik, generálny sekretár SFZ Peter Palenčík, viceprezident pre reprezentácie Karol Belaník, za A-tím tréner Francesco Calzona, manažér Marek Hamšík, technický vedúci Jakub Kojnok, tlmočník Pavol Farkaš, mediálna manažérka Monika Jurigová, riaditeľka medzinárodného a organizačného úseku Lenka Gazdíková. K výprave sa pripojili aj ďalší členovia trénerského štábu Gianluca Segarelli, Simone Bonomi a Alessandro Bulfoni.

Žreb základných skupín ME 2024:

Skupina A: Nemecko, Maďarsko, Škótsko, Švajčiarsko

Skupina B: Španielsko, Albánsko, Chorvátsko, Taliansko

Skupina C: Anglicko, Dánsko, Slovinsko, Srbsko

Skupina D: Francúzsko, Rakúsko, Holandsko, (Poľsko, Wales, Fínsko alebo Estónsko)

Skupina E: Belgicko, Rumunsko, SLOVENSKO, (Izrael, Bosna a Hercegovina, Ukrajina alebo Island)

Skupina F: Portugalsko, Turecko, Česko, (Grécko, Gruzínsko, Luxembursko alebo Kazachstan)

18:54 - Slovenskí reprezentanti sa ocitli v hrateľnej skupine, okrem Belgicka a Rumunska si zahrajú s jedným z tímov, ktoré zvládnu baráž - Izrael, Bosna a Hercegovina, Ukrajina alebo Island. Slovákov čaká s Belgičanmi prvý súťažný zápas v ére samostatnosti. S týmto súperom sa stretli doposiaľ trikrát len v príprave, naposledy vo februári 2013, keď prehrali 1:2. S Rumunskom to bude deviate vzájomné stretnutie, šieste súťažné a prvé od prípravného duelu v auguste 2013 (1:1).

18:48 - Skupinou smrti bude tentokrát "béčko". Španielsko bude v spoločnosti Chorvátska a Talianska, Albánsko bude obrovským outsiderom.

18:44 - Slovensko odohrá prvý duel 17. júna vo Frankfurte proti Belgicku.

18:41 - Otváracím stretnutím ME bude 14. júna duel domáceho Nemecka so Škótskom.

18:19 - Medzi velikánmi nájdeme mená ako Angelos Charisteas, Tomáš Rosický, Blaise Matuidi, Ricardo Quaresma, Sami Khedira, Wesley Sneijder, David Silva, Brian Laudrup a Steve McManaman.

18:15 - Na pódiu sa ukáže desať legiend spojených s týmto turnajom. Trofej pre šampiónov priniesol Gianluigi Buffon, ktorý reprezentuje úradujúcich majstrov z Talianska. Následne sa vyjadril, že očakáva vynikajúce zápasy a úžasné zápasy.

17:32 - Žreb ME je slávnosť so všetkým, čo k tomu patrí. Úsmevy na ňom rozdával aj Luciano Spalletti, tréner obhajcov majstrovského primátu.

17:22 - Slovensko sa pri losovaní nachádza v treťom výkonnostnom koši.

Rozdelenie výkonnostných košov.
Rozdelenie výkonnostných košov.@EURO2024