Lewandowski chce Poliakom vystrieľať piate EURO v rade, v ceste im stojí Estónsko

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Lewandowski chce Poliakom vystrieľať piate EURO v rade, v ceste im stojí Estónsko

Lewandowski sa pred barážou povzbudil v troch ostatných zápasoch dvomi gólmi a tromi asistenciami.
Lewandowski sa pred barážou povzbudil v troch ostatných zápasoch dvomi gólmi a tromi asistenciami.Profimedia
Záverečné play-off o letné EURO v Nemecku má síce tri vetvy, ale najväčšia pozornosť sa upiera na A-vetvu s papierovo najkvalitnejšími Poľskom a Walesom. Tím kapitána Roberta Lewandowského (35) čaká vo štvrtok Estónsko, Wales si zmeria sily s Fínskom.

Poliaci hrali kvalifikáciu vo vyrovnanej E-skupine, kde ich zaskočil víťaz skupiny Albánsko a k senzácii nemali ďaleko ani Moldavci. Poľsko nechýbalo na európskom turnaji od roku 2008 a jeho súper je jediný účastník baráže z D-divízie. Do play-off išli víťazi jednotlivých skupín Ligy národov a mali ju tvoriť po štyri tímy z každej z najlepších troch divízii (A, B, C).

V tej elitnej však boli k dispozícii len dva nekvalifikované tímy (Poľsko a Wales), a tak prišiel rad na najlepší tím z "déčka", čo je práve Estónsko. Jeho národný rekord v počet reprezentačných štartov môže vyrovnať Konstantin Vassiljev. Najvyšší počet odohratých duelov má momentálne Martin Reim (157).

Poľské posledné zápasy.
Poľské posledné zápasy.Flashscore

Poľsko je, pochopiteľne, veľkým favoritom vzhľadom na svoju palebnú silu a skutočnosť, že podľa rebríčka FIFA je o 93 miest vyššie ako jeho súper. V predchádzajúcich deviatich vzájomných stretnutiach prehralo iba raz (7-1-1). Pozitívnou správou pre šéfa estónskej lavičky Häberliho je, že jediné víťazstvo prišlo v poslednom stretnutí, hoci to bolo pred viac ako desiatimi rokmi v auguste 2012.

Poliaci neprehrali v zápase kvalifikácie ME na domácej pôde v 20 dueloch za sebou, naposledy nestačili v roku 2006 na Fínsko (1:3). S barážou má zase dobré skúsenosti Wales, ktorý sa týmto spôsobom prebojoval na MS 2022 v Katare – vtedy i teraz absolvoval oba zápasy doma. Celkový víťaz tejto vetvy sa pridá na ME do D-skupiny k Holandsku, Francúzsku a Rakúsku.

A-vetva, semifinále:

Poľsko - Estónsko (štvrtok, 20:45)

Wales - Fínsko (štvrtok, 20:45)