Nováčikovia v národnom tíme. Kto môže zažiť debut?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Nováčikovia v národnom tíme. Kto môže zažiť debut?
Zažije Leo Sauer debut v seniorskom národnom tíme?
Zažije Leo Sauer debut v seniorskom národnom tíme?Profimedia
Slovenskú futbalovú reprezentáciu čakajú prípravné zápasy proti Rakúsku a Nórsku, v ktorých by mohli zažiť debut až šiesti hráči. Flashscore Správy sa pozreli na nich detailnejšie.

Henrich Ravas

Ravas sa do národného tímu dostal premiérovo v novembri 2022, keď bol nominovaný na prípravné stretnutia proti Čiernej Hore a Čile, ale stále nedostal šancu naskočiť do zápasu. Za Martinom Dúbravkom a Marekom Rodákom je jasnou trojkou.

Tešiť ho môže aspoň to, že v očiach trénera Calzonu je stále preferovanejším než Dominik Greif, ktorý má za sebou výborné strety v drese Malorky. Pomohol jej postúpiť do finále Copa del Rey. Ravas v januári prestúpil do amerického klubu New England Revolution, za ktorý odchytal šesť súťažných stretnutí a trikrát si udržal čisté konto.

Sebastián Kóša

Mladý obranca patrí k najväčším slovenským talentom. Po zranení Šatku i Vavra aj on dostáva spoločne s Bartošom na poslednú chvíľu možnosť debutovať v seniorskej reprezentácii. Stále iba dvadsaťročný stopér nastúpil už na 89 zápasov v Niké lige a patrí medzi najvyťažovanejších hráčov Trnavy, ktorá bojuje o druhé miesto v tabuľke.

Kóša a jeho posledné čísla.
Kóša a jeho posledné čísla.Flashscore

Kóša už v decembri 2022 obdržal pozvánku od trénera Calzonu na zraz, ktorý mal za úlohu, aby taliansky tréner videl čo najviac mladých hráčov. Smerom do budúcnosti je rodák z Nových Zámkov určite výrazne zaujímavým futbalistom pre národný tím Slovenska.

Marek Kristián Bartoš

Obranca Podbrezovej bol už niekoľkokrát medzi náhradníkmi, teraz sa premiérovo dostal do mužstva. V minulej sezóne sa stal členom najlepšej zostavy Niké ligy. Je iba druhým hráčom, ktorý počas pôsobenia v drese železiarov dostal pozvánku do seniorskej reprezentácie. Prvým bol v roku 2017 obranca Ján Krivák.

Bartoš počas aktuálnej sezóny odohral 22 zápasov, v ktorých strelil štyri góly a pridal dve asistencie. Nastúpil na 1 880 minút, má vysokú percentuálnu úspešnosť súbojov (52,9 %). Tréner Roman Skuhravý ho po postupe cez Slovan Bratislava v Slovnaft Cupe označil za najlepšie brániaceho hráča tímu.

Matúš Kmeť

Pozícia pravého obrancu je smerom do budúcnosti otvorená, a tak majú v národnom tíme šancu zabojovať o svoje miesto viacerí hráči. Veľmi zaujímavo sa javí napríklad aj Peter Kováčik z Podbrezovej, ale tréner Calzona aktuálne dáva šancu Kmeťovi z Trenčína. 

Pohľad na Kmeťove čísla.
Pohľad na Kmeťove čísla.Flashscore

Prvú pozvánku dostal v októbri minulého roka. Z lavičky sledoval stretnutia proti Portugalsku aj Luxembursku. Na novembrovom zraze chýbal, teraz sa vracia a dá sa očakávať, že v prípravných stretnutiach si bude môcť odkrútiť premiérové minúty. Do kariet mu však nehrá fakt, že s Trenčínom bude na jar bojovať iba v dolnej šestke.

Tomáš Rigo

Mladý stredopoliar podáva po letnom príchode do Ostravy kvalitné výkony a z kategórie U21 plynulo prešiel až do seniorského tímu, kde by mohol zažiť svoj debut. Stredový futbalista má smerom do budúcnosti veľký prepoklad na to, aby sa stal plnohodnotnou súčasťou národného mužstva.

Stále má iba 21 rokov a pred sebou celú kariéru, v ktorej mu môžu takéto skúsenosti pomôcť. Tréner Calzona aj jeho nomináciou deklaruje, že chce káder omladiť. Bývalý futbalista Slavie Praha počas aktuálneho ročníka českej najvyššej súťaže strelil tri góly a na dva asistoval.

Dominik Hollý

Pôvodne stredový hráč bol veľmi aktuálnou témou v závere prestupového obdobia, keď ho chcel z Trenčína získať napríklad aj Slovan Bratislava, avšak Hollý sa rozhodol prestúpiť do českého Jablonca, kde zatiaľ odohral tri zápasy a zaknihoval jednu asistenciu.

Navyše má stále iba 20 rokov a rovnako ako Rigo môže byť budúcnosťou národného tímu. Proti Rakúsku a Nórsku by mohol získať cenné skúsenosti. Zaujímavé bude sledovať aj to, kde bude jeho pozícia na ihrisku, nakoľko za AS nastupoval aj ako útočník.

Leo Sauer

Iba osemnásťročný krídelník je považovaný za najväčší slovenský talent. Ukazuje, že jeho prestup zo Žiliny do Feyenoordu bol veľmi vhodnou voľbou, nakoľko v holandskom klube postupne dostáva čoraz viac príležitostí. V aktuálnej sezóne nastúpil do deviatich stretnutí Eredivisie, strelil jeden gól a pridal tri asistencie.

Ďalšie dva štarty pridal dokonca v skupinovej fáze Ligy majstrov. Od začiatku kalendárneho roka 2024 síce odohral za prvý tím Feyenoordu len 41 minút, no Calzona mu verí. Prvý raz ho nominoval v októbri minulého roka, na premiérové minúty nateraz čaká. Príprava je ideálnou možnosťou, ako to zmeniť.

Naturalizovaní reprezentanti Slovenska