Nagelsmann je blízko reprezentačnej lavičky, Bayern tento krok odobril

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Nagelsmann je blízko reprezentačnej lavičky, Bayern tento krok odobril

Julian Nagelsmann je horúcim kandidátom na Flickovo miesto.
Julian Nagelsmann je horúcim kandidátom na Flickovo miesto.Profimedia
Nemecký futbalový zväz (DFB) zrejme odstránil prvú dôležitú prekážku pri angažovaní Juliana Nagelsmanna (36). "Nationalelf" hľadajú nástupcu po konci Hansiho Flicka (58), ktorý s mužstvom nedokázal zažehnať niekoľkomesačnú výsledkovú i hernú krízu.

Bayern Mníchov, z ktorého bol Nagelsmann v marci prepustený a stále má platný kontrakt do roku 2026, povolil 36-ročnému trénerovi prevziať národný tím. Informoval o tom denník Bild.

Otázne sú Nagelsmannove skúsenosti

Podľa dostupných informácií sa viceprezident DFB Hans-Joachim Watzke zaujímal o Nagelsmanna priamo u mníchovských funkcionárov. Otázkou zostáva, či Bavori, na základe svojich skúseností, považujú mladého kormidelníka za vhodného do funkcie šéfa reprezentačnej lavičky. Pripravenosť Nagelsmanna na tento post zostáva otázna.

Na trénerskej lavičke zatiaľ prevzal opraty Rudi Völler.
Na trénerskej lavičke zatiaľ prevzal opraty Rudi Völler.AFP

Po nedeľňajšom odvolaní Hansiho Flicka sa začína hľadanie jeho nástupcu. Počas priateľského zápasu proti Francúzsku bude Nemcov trénovať športový riaditeľ zväzu Rudi Völler spolu s Hannesom Wolfom a Sandrom Wagnerom. Nový reprezentačný tréner by mal byť vymenovaný pred októbrovou cestou národného výberu do USA.

Nemecká kríza

Majstri sveta z roku 2014 prežívajú náročné obdobie. Na ostatných dvoch turnajoch vypadli už v skupinovej fáze, na čo predtým neboli zvyknutí. Aktuálne sa ako usporiadateľ pripravujú na domáci európsky šampionát v roku 2024.  

Ostatné výsledky Nemecka
Ostatné výsledky NemeckaFlashscore

Od skupinového zlyhania na majstrovstvách sveta v Katare, Nemecko vyhralo iba jeden z ostatných šiestich duelov. Osudným sa 58-ročnému Flickovi stala vysoká prehra proti Japonsku (1:4).

Keď pôjdeme hlbšie, štvornásobní majstri sveta a trojnásobní majstri Európy zvládli iba tri z ostatných dvanástich zápasov. Nielen fanúšikom, ale aj funkcionárom došla trpezlivosť. 

Nepravdepodobný variant: Jürgen Klopp

Jürgen Klopp vedie "The Reds" od roku 2015 a pre vedenie Nemecka by bol číslom jeden, problémom sú ekonomické dôvody pri jeho dĺžke kontraktu (jún 2026, pozn.).

Zatiaľ v nepravdepodobnom prípade, ale ak by 56-ročný tréner prijal ponuku Nemeckého futbalového zväzu, Liverpool už urobil preventívne opatrenia a rozhodol sa pre súčasného lodivoda Bayeru Leverkusen a svojho bývalého stredopoliara Xabiho Alonsa (41).

Podľa anglickej tlače si španielsky tréner, ktorý pod vedením Rafaela Beníteza zdvihol nad hlavu trofej pre šampióna Ligy majstrov, zakomponoval do zmluvy s bundesligovým klubom opciu, ktorá mu umožňuje v prípade telefonátu z Anfieldu kedykoľvek ukončiť aktuálny kontrakt. 

Klopp má na Anfielde kontrakt do júna 2026
Klopp má na Anfielde kontrakt do júna 2026AFP

Ten pritom predĺžil len nedávno do júna 2026. "Farmaceutov" preberal v októbri minulého roka, keď bol tím po ôsmich kolách predposledný v nemeckej lige. Bayer sa zakrátko dostal na šieste miesto a zabezpečil si účasť v skupinovej fáze Európskej ligy.