EURO 2024: Nie ako hráč, ale ako fanúšik. Slovanista Kankava odmietol nomináciu na EURO

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Nie ako hráč, ale ako fanúšik. Slovanista Kankava odmietol nomináciu na EURO

Kankava na archívnej snímke v reprezentačnom drese.
Kankava na archívnej snímke v reprezentačnom drese.AFP
Skúsený Jaba Kankava (38) bude na európskom šampionáte chýbať. Hoci jeho meno figuruje vo výbere francúzskeho trénera Willyho Sagnola (47), dva dni po zverejnení predbežnej nominácie ju stredopoliar Slovana Bratislava odmietol. Bez uvedenia bližších dôvodov na sociálnych sieťach uviedol, že do Nemecka nechce ísť ako hráč, ale ako obyčajný fanúšik. Gruzínsko bude druhým súperom Česka v skupine F, v ktorej sú aj Portugalsko a Turecko.

Pozvánku dostal, ale na šampionáte hrať nebude. Tridsaťosemročný veterán, ktorý bol desať rokov kapitánom národného tímu, prekvapujúco odmietol vrchol svojej kariéry.

"Chcem, aby náš tím dosiahol v Nemecku čo najlepší výsledok, aby sme mohli opäť oslavovať s našimi fanúšikmi, ako sme to robili po postupe v Tbilisi. Som šťastný, že som mohol byť súčasťou mužstva v semifinále a finále baráže a byť tak súčasťou historického úspechu Gruzínska," uviedol Kankava na svojom Instagrame.

Kankava a jeho ostatné sezóny v číslach.
Kankava a jeho ostatné sezóny v číslach.Flashscore

Ako sa zdá, po úspešných zápasoch Gruzínska proti Luxembursku (2:0) a Grécku (1:0), počas ktorých odohral síce iba šesť minút, dospel k dôležitému záveru. Práve na spomínané vystúpenia sa do reprezentácie vrátil po viac ako dvoch rokoch. Kankava sa v belasom drese naposledy na trávniku objavil v úvode apríla pri víťazstve 3:0 pod Dubňom. Bolo to jeho posledných 90 minút, následne chýbal v každom z ostatných šiestich duelov. 

"Dal som dlhšie voľno Jabovi Kankavovi. Už má dva týždne voľno a zajtra ho idem zavolať naspäť. Chýba mi ako človek aj ako hráč. Bol trošku vyhorený, unavený v hlave. Dostal voľno," naznačil možno dôvod nečakaného rozhodnutia skúseného futbalistu tréner Vladimír Weiss na tlačovej konferencii ešte 21. apríla po víťaznom súboji v Trnave (2:1).

Program Gruzínska pred Eurom i na ňom.
Program Gruzínska pred Eurom i na ňom.Flashscore

Kankava odohral 100 medzinárodných zápasov, v ktorých strelil desať gólov. Nečakaným rozhodnutím zrejme nadobro ukončil reprezentačnú kariéru. Viac štartov, 112, má na konte len jeho spoluhráč zo Slovana Guram Kašia, ktorý od neho prevzal kapitánsku pásku.

"Chcem vám povedať o rozhodnutí. Zrodilo sa po marcových zápasoch, pričom ak by som bol nominovaný, nešiel by som na šampionát ako hráč, ale ako obyčajný fanúšik. Chcem sa poďakovať trénerskému štábu za dôveru, ktorú mi v marci prejavil a tiež za to, že mi dôverovali pri nominácii. Cítim veľkú podporu zo strany tímu a fanúšikov," potvrdil rozhodnutie bez uvedenia ďalších dôvodov.