Oslava najstaršej rivality. Southgate odmieta akékoľvek experimenty

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Oslava najstaršej rivality. Southgate odmieta akékoľvek experimenty

Southgate nepodceňuje žiadny zápas. Ani priateľský proti Škótsku.
Southgate nepodceňuje žiadny zápas. Ani priateľský proti Škótsku.Reuters
Manažér Gareth Southgate (53) povedal, že Anglicko nevyužije utorňajší priateľský zápas proti Škótsku pri príležitosti 150. výročia najstaršej rivality ako príležitosť na experimentovanie.

Nemôžeme sa zahrávať s ohňom

Southgateovi zverenci v sobotu v Poľsku remizovali s Ukrajinou 1:1, čo bola prvá strata bodov v ich kvalifikačnej kampani na Euro 2024. Výkon sa v niektorých kruhoch stretol s kritikou a vo forme hrajúce Škótsko bude pre Anglicko tvrdou skúškou v zápase pri príležitosti 150. výročia prvého medzinárodného futbalového stretnutia medzi oboma súpermi. Vôbec prvý duel odohrali v roku 1872.

"Musíme nájsť správnu rovnováhu medzi fyzickosťou, skúsenosťami, zistením o stave niektorých hráčoch, víťazstvom, dobrou hrou... Jednoducho zvyčajnými vecami, ktoré sa od nás očakávajú," povedal Southgate na tlačovej konferencii.

"Prvá vec je, že sa nemôžeme zahrávať s tímom, pretože hráme proti mužstvu najvyššej úrovne, ktoré bude v plnom nasadení a poskytne nám výzvu na naozaj vysokej úrovni. Nemôžeme príliš experimentovať, pretože by to bolo smiešne," dodal.

Škóti sú krok od Eura

Škótsko je na čele svojej kvalifikačnej skupiny s plným počtom 15 bodov a v prípade utorkovej remízy Nórska a Gruzínska si dokonca predčasne môže vybojovať účasť na finálovom turnaji. Anglicko sa so Škótmi naposledy stretlo vo Wembley v rámci odloženého turnaja Euro 2020, pričom hostia boli pri bezgólovej remíze lepší. Southgate uviedol, že súper sa neustále zlepšuje. 

"Myslím si, že v ten večer boli vynikajúci. Ako všetky tímy, keď pracujete dlhšie, získavate viac spoločných skúseností, prežívate spolu veľké noci, úspechy, sklamania," nadviazal.

"Vďaka tomu vyrástli a jednotliví hráči získali viac skúseností z veľkých zápasov. Sebavedomie im dodali niektoré veľké výsledky, najmä v ostatných súbojoch."

Anglicko si pred zápasom, ktorý sa nazýva "Zápas dedičstva 150. výročia", oblečie pamätný predzápasový top - dres s pôvodným erbom z prvého stretnutia Škótska proti Anglicku v roku 1872, ktoré sa skončilo 0:0. Odvtedy sa toto stretnutie hralo viac ako 100-krát, pričom Albion vyhral 48-krát a Škóti v 41 prípadoch.

Na otázku, ako si na rivalitu spomína Southgate, odpovedal: "Moja prvá spomienka je, ako niektorí z vašich kamarátov v roku 1977 vo Wembley brali bránky."

Bol to odkaz na dnes už neexistujúci súboj domácich medzinárodných majstrovstiev, ktoré vyhralo Škótsko a ktoré vyvolalo inváziu tartanovej armády na ihrisko. "Je to rozprávková hra. Je to skvelé. Viem, že je to rivalita a viem, že ľudia budú opatrní, keď prekročí hranice. Ide o skvelú športovú rivalitu a skvelý zápas," uzavrel lodivod Anglicka.