Pekarík pred kľúčovým duelom v Luxembursku: Pozeráme sa na seba a náš výkon

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Pekarík pred kľúčovým duelom v Luxembursku: Pozeráme sa na seba a náš výkon

Slovákov čaká zlomový krok.
Slovákov čaká zlomový krok.Profimedia
Napriek piatkovej prehre s Portugalskom majú slovenskí futbalisti postup na ME 2024 vo vlastných rukách. Ak v pondelok zvíťazia na luxemburskej pôde priameho konkurenta v boji o druhé miesto skupiny J, vzdialia sa mu pred záverečným asociačným termínom na rozdiel piatich bodov.

Po októbri ostane v hre už len šesť bodov. Slovákom by za predpokladu, že Bosna a Hercegovina nezdolá Portugalsko, stačilo v novembri ukoristiť v dvoch dueloch už len bod a možno ani ten.

Zverenci Francesca Calzonu musia hodiť za hlavu súboj v Porte, v ktorom prehrali s favorizovaným Portugalskom o gól. Zlepšený výkon v druhom polčase by však pre nich mohol byť návodom, ako sa prezentovať v Luxemburgu.

"Veľká škoda prvého polčasu, Portugalcom sme darovali veľa priestoru. Boli sme pod veľkým tlakom a dvojgólové vedenie súpera bolo úplne zaslúžené. Druhá polovica už bola z našej strany úplne iná. Plnili sme, čo od nás tréner chcel už predtým," vravel obranca Peter Pekarík a dodal:

"Ukázali sme veľa dobrého a pri troche šťastia z toho mohol byť zlatý bod. Nepodarilo sa nám ho získať, ale na výkone z druhého polčasu určite musíme stavať v troch ďalších zápasoch, ktoré nás čakajú."

Mužstvo v sobotu popoludní absolvovalo dvojhodinový letecký presun z Porta. Doobeda mali hráči vyťažení v zápase regeneračný tréning, náhradníci trénovali normálne. Seriózna príprava na ďalšieho súpera sa začala v nedeľu, keďže na hotel v Luxemburgu dorazila výprava až vo večerných hodinách. 

"Každý z nás pozná situáciu v tabuľke. Vieme, že nás čaká veľmi ťažký a možno kľúčový duel. Verím, že nadviažeme na posledné výkony. Luxembursko mnohí podceňovali, ale je to kandidát na postup zo skupiny a spravilo veľký progres. Pozeráme sa však na seba a na náš výkon," uviedol 36-ročný hráč berlínskej Herthy.

Podcenenie Luxemburska by sa naozaj nemuselo vyplatiť. So súperom z Beneluxu, ktorý sa v rebríčku FIFA nachádza o 37 miest nižšie, Slováci v prvom stretnutí aktuálneho kvalifikačného cyklu remizovali v Trnave 0:0. Staršieho dátumu je prípravný súboj z februára 2011, v ktorom sa v luxemburskom hmlovom opare zrodilo víťazstvo domácich 2:1.

Posledné duely Luxemburska so Slovenskom.
Posledné duely Luxemburska so Slovenskom.Flashscore

Vo zvyšných štyroch zápasoch už Slovensko dokázalo tohto oponenta prevýšiť. Pamätný je triumf 4:2, ktorým spečatilo postup na ME 2016 vo Francúzsku. "Už v Trnave ukázali, že chcú hrať rýchly a kombinačný futbal. Majú veľmi dobre poskladané mužstvo, rýchlostné a fyzicky dobre pripravené typy hráčov. Nebudú len brániť a vyrážať do rýchlych kontier, ale snažiť sa hrať futbal," vymenoval Pekarík silné stránky protivníka.

Zápas na Stade de Luxembourg (kapacita 9 385 miest) má úvodný výkop v pondelok 16. októbra o 20:45. V priamom prenose ho odvysiela RTVS. Rozhodcovia sú zo Španielska, hlavným bude José María Sánchez Martínez.