Postup na EURO by bol pre Polievku splneným snom. Čas útočníkov ešte len príde, tvrdí

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Postup na EURO by bol pre Polievku splneným snom. Čas útočníkov ešte len príde, tvrdí
Reprezentácia znamená pre Polievku veľa.
Reprezentácia znamená pre Polievku veľa.TASR
Slovenskú futbalovú reprezentáciu delí od vytúženého postupu na EURO iba jeden bod. Hráči s dvojkrížom na hrudi by chceli splniť cieľ už vo štvrtkovom stretnutí s Islandom a veľkú motiváciu pociťuje aj kanonier banskobystrickej Dukly Róbert Polievka (27), ktorý v rozhovore pre náš portál odkryl atmosféru v kabíne a hovoril aj o tlaku na pozícii hrotového útočníka.

Ak Slováci uspejú na Tehelnom poli proti Islandu, budú sa vôbec po prvýkrát tešiť z postupu na ME na domácej pôde. Hoci majú "sokoli" k dispozícii aj nedeľné stretnutie na pôde Bosny a Hercegoviny, o všetkom chcú mať jasno už vo štvrtok. Dôležitosť blížiaceho sa stretnutia si uvedomuje aj momentálne najlepší strelec Niké ligy (spoločne s Dávidom Ďurišom zo Žiliny) Polievka.

"Je to pre nás obrovská motivácia. Postúpiť doma by bolo o to krajšie. Chceme sa o to pobiť a v zápase podať čo najlepší výkon," konštatoval na úvod rozhovoru jeden zo šiestich hráčov z najvyššej slovenskej súťaže v nominácii trénera Calzonu.

Island bude náročným súperom, aj v prvom zápase hral doma dobre. Čo očakávate od tohto tímu v Bratislave?

"Očakávame podobný duel, aký sme odohrali u nich. Máme ich dobre zanalyzovaných, nejaké veci sme si už pozreli a vieme, že to bude ťažký súper, ktorý hrá veľmi agresívne. Budeme sa im snažiť vštepiť našu hru a diktovať tempo. Pevne verím, že sa nám to podarí a vyhráme."

Na Tehelnom poli by malo byť vypredané. Čo by ste chceli odkázať fanúšikom?

"Veľmi sa tešíme. Pamätám si, že v prvom kvalifikačnom zápase v Trnave bolo možno len 2 000 ľudí a bol som trošku sklamaný, veď sa mi splnil sen a absolvoval som prvý štart v reprezentácii. Som veľmi rád, že som si 'prešiel' národným výberom tak, že sa dožijeme aj naplneného štadióna. Je to pre mňa obrovská motivácia. Vážime si každého jedného diváka, ďakujeme im za to, že sa vrátili na štadióny a že reprezentáciu ženú dopredu za lepším výkonom. Určite ich budeme potrebovať."

Ako by ste zhodnotili doterajší kvalifikačný cyklus?

"Máme to rozbehnuté dobre, myslím si, že podávame dobré výkony. Samozrejme, mohli sme mať o dva body viac, ale zatiaľ môžeme byť spokojní. Chýba však už len čerešnička na torte, hoci posledný krok býva najťažší, toho sme si vedomí. Chceme ho zvládnuť a splniť si sen."

V drese banskobystrickej Dukly.
V drese banskobystrickej Dukly.Profimedia

Základom každého úspechu je dobrá kabína. Aká atmosféra panuje v tíme?

"Je to tak, dobrá kabína je základ. U nás ju nájdete. Nálada je skvelá, u chalanov cítiť, že chceme nadviazať na posledné zápasy a tímovosť. Dobrá nálada, ktorá panovala počas posledných zrazov, je tu aj teraz. Túžime ju preniesť na ihrisko a ukázať ľuďom, že sme dobrý kolektív a kvalitu na postup máme. Verím, že sila mužstva sa ukáže, budeme sa o to biť."

Vo štvrtok môžete zažiť azda najväčší úspech kariéry. Čo sa hráčovi odohráva pred tak dôležitým duelom v hlave?

"Za svoj vrchol kariéry považujem aj to, že som v reprezentácii a počas kvalifikácie som bol na každom zraze. Veľmi si to vážim. Ak by sa mi podarilo postúpiť na EURO, bol by to splnený sen a niečo, čo sa môže v kariére podariť len máloktorému hráčovi, obzvlášť zo slovenskej ligy. Budem makať a bojovať tak, aby som národnému tímu pomohol a udržal sa v ňom čo najdlhšie. Vydám zo seba maximum."

Útočníci v reprezentácii sú vystavovaní snáď najväčšej kritike. Niekedy mám pocit, že je to "najnevďačnejší post" v tíme. Aj na vašu adresu sa popísalo všeličo. Akým spôsobom sa vyrovnávate s tlakom verejnosti?

"Vnímam to, pretože žijem na Slovensku. Každý týždeň musím odpovedať na podobné otázky novinárov, čítať rôzne články, navyše sa stretávam s ľuďmi, ktorí mi adresujú veľa kritiky. Je to náročné. Snažím sa s tým bojovať, ale je to ich názor, neberiem im to. Som vďačný za to, že môžem hrať futbal a že mám okolo seba ľudí, ktorí mi prajú, zažívajú tieto veci spolu so mnou a dávajú mi veľa sily na to, aby som všetko zvládol. Beriem to tak, ako to je."

"Viem, že hrotový útočník je v reprezentácii veľmi náročný post. Snažíme sa s tým bojovať tak, ako najlepšie vieme. Nazdávam sa, že čas útočníkov ešte len príde a góly začneme dávať, či to už budem ja, alebo niekto iný. V jednom momente sa to zlomí a ľudia nakoniec zmenia názor. Budem bojovať, dovtedy sa snažím príliš si to nepripúšťať, som predovšetkým vďačný, že tu môžem byť."

Polievka patrí medzi kone trénera Calzonu.
Polievka patrí medzi kone trénera Calzonu.TASR

Existuje vysnený súper, s ktorým by ste si v prípade postupu chceli na ME zahrať?

"Povedal by som, že Portugalsko, ale keďže sme sa s nimi stretli už v kvalifikácii, bol by som rád, ak by sme si zahrali s Anglickom. Ich futbal je jedným z najlepších na svete."