Rozuzlenie kvalifikácie o EURO: V baráži môžu číhať aj Taliani, Slovensku stačí bod

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Rozuzlenie kvalifikácie o EURO: V baráži môžu číhať aj Taliani, Slovensku stačí bod

Taliansku opäť hrozí, že sa nedostane na veľký turnaj.
Taliansku opäť hrozí, že sa nedostane na veľký turnaj.Profimedia
Z 24 miesteniek na EURO 2024, ktoré sa budúci rok uskutoční v Nemecku, má zatiaľ svojich majiteľov len deväť. O väčšine štartového poľa sa rozhodne v záverečnom bloku zápasov v novembri. Okrem hostiteľskej krajiny zatiaľ získali istotu Belgicko, Francúzsko, Portugalsko, Škótsko, Španielsko, Turecko, Rakúsko a Anglicko. Blízko k účasti medzi elitu starého kontinentu má aj Slovensko. Aká je situácia v jednotlivých skupinách tesne pred koncom?

Skupina A

Španieli a Škóti už majú istotu postupu. Napriek tomu môžu na EURO postúpiť štyri tímy z tejto skupiny. Gruzínsko, ktoré je momentálne na štvrtom mieste, už má ako víťaz jednej zo skupín Ligy národov C istú účasť v marcovej baráži a bez šance nie sú ani Nóri. Musia však obhajovať tretie miesto v tabuľke (ich posledný zápas je v Škótsku, zatiaľ čo Gruzínsko čakajú duely so Škótskom a Španielskom) a zároveň dúfať, že Srbi si v skupine G zabezpečia priamy postup, čím by sa Haalandovi a spol. uvoľnilo miesto v play-off.

Aktuálna tabuľka skupiny A.
Aktuálna tabuľka skupiny A.Flashscore

Skupina B

Vicemajstri sveta z Francúzska sa už môžu tešiť na záverečný turnaj. Holandsko skončí druhé, v poslednom kole mu stačí vyhrať na pôde outsidera z Gibraltáru. Ich domáci zápas proti Írsku však bude oveľa zaujímavejší. Ak to Oranjes zvládnu, posunú miesto v play-off Grékom a čo je najkurióznejšie, takisto samotným Írom, ktorí sú šesť bodov za bitkou o postup. Vyhovuje im však, ak si Holanďania zabezpečia postup priamo a baráž prenechajú iným.

Aktuálna tabuľka skupiny B.
Aktuálna tabuľka skupiny B.Flashscore

Skupina C

Skupinu s určitosťou vyhrá Anglicko, o druhé miesto si to rozdajú tímy Ukrajiny a Talianska. Zhodou okolností na seba narazia v atraktívnom stretnutí v samom závere kvalifikácie a žlto-modrí musia po prehre 1:2 na San Sire vyhrať minimálne o dva góly. Ak však mužstvo Squadry Azzurry nezíska tri body v Severnom Macedónsku, bude mu stačiť aj remíza. Hoci Macedónci stále môžu získať šesť bodov a prípadne sa vyrovnať Ukrajine, majú proti nej horšie zápasy. Taliani majú istotu minimálne miesta v play-off.

Aktuálna tabuľka skupiny C.
Aktuálna tabuľka skupiny C.Flashscore

Skupina D

Turci už oslavujú priamy postup, ďalej pôjde Wales alebo Chorvátsko. Oba tímy majú teraz 10 bodov, pričom Chorváti majú lepšiu východiskovú pozíciu. V tomto kvalifikačnom bloku si skomplikovali život prehrami proti Turecku a Walesu, na istotu potrebujú získať šesť bodov, ale majú papierovo ľahký žreb. Najskôr cestujú do Lotyšska a potom privítajú Arménsko. Wales sa predstaví v Arménsku, následne hrá doma s Tureckom. Arménsko je stále v hre, ale musí poraziť oboch svojich súperov.

Aktuálna tabuľka skupiny D.
Aktuálna tabuľka skupiny D.Flashscore

Skupina E

Aktuálnemu lídrovi Albánsku stačí na postup remíza doma s poslednými Faerskými ostrovmi, takže sa prakticky môže radovať. Česi si môžu dovoliť prehrať v Poľsku, ak potom doma porazia Moldavsko. Na druhej strane, Poliaci musia v zostávajúcom zápase proti Česku získať tri body a dúfať, že Moldavsko prehrá s Albánskom a vyhrá v Olomouci, alebo oba zápasy remizuje. Šilhavého tím postúpi aj s dvoma remízami, ak Moldavsko stratí body s Albánskom.

Aktuálna tabuľka skupiny E.
Aktuálna tabuľka skupiny E.Flashscore

Skupina F

Belgicko a Rakúsko už nikto nemôže zosadiť z postupových miest. Momentáne tretí Švédi sú jediní z pätice bez šance na postup do Nemecka. Na druhej strane majú šancu Azerbajdžan a dokonca aj posledné Estónsko. Prvý tím sa musí spoliehať na to, aby si Grécko, Kazachstan alebo Luxembursko zabezpečili priamy postup na šampionát a tým pádom by sa dostali do barážovej pozície. Estónsko je s jediným bodom šiesty najhorší tím celej kvalifikácie, ale môže sa dostať do baráže, ak z úrovne A Ligy národov unikne priamy postup na EURO aspoň štyrom hráčom, čo je dosť pravdepodobné.

Aktuálna tabuľka skupiny F.
Aktuálna tabuľka skupiny F.Flashscore

Skupina G

Jedna zo štyroch skupín, ktorá ešte nemá žiadneho postupujúceho. Jej riešenie je však veľmi jednoduché - ak vedúci Maďari získajú tri body vo svojom poslednom kvalifikačnom vystúpení doma proti Čiernej Hore, pôjdu na EURO spolu so Srbmi. Bez ohľadu na výsledok spomínaného zápasu im postup zaručí bod v poslednom domácom zápase proti Bulharsku. Na druhej strane Čierna Hora potrebuje poraziť Litvu a vyhrať nad Maďarskom, s ktorým na domácej pôde remizovala. Trojbodové víťazstvo v Bulharsku posunie do Nemecka aj Maďarov.

Aktuálna tabuľka skupiny G.
Aktuálna tabuľka skupiny G.Flashscore

Skupina H

Pred utorňajším programom bola táto skupina azda najzamotanejšou zo všetkých, pričom ju pomohli rozlúsknuť víťazstvá Dánov a najmä Slovincov v Severnom Írsku a Kazachstanu vo Fínsku. Začneme zo štvrtého miesta. Fíni stratili nádej na priamy postup, ale majú istotu baráže. Na to sa môžu spoľahnúť Kazachovia, ktorí ešte môžu postúpiť priamo, ak budú proti San Marínu stopercentní a Slovinsko zároveň nevyhrá v Dánsku. Potom im bude stačiť výhra v Severnom Írsku alebo proti Slovinsku.

Aktuálna tabuľka skupiny H.
Aktuálna tabuľka skupiny H.Flashscore

Skupina I

Na poradie má veľký vplyv odloženie stretnutia Izraelu, ktorý zastihla vojna a UEFA jeho zápasy odložila na november. Rumuni a Švajčiari, ktorí teraz vedú pred tretím Izraelom o päť, resp. štyri body, si nemôžu byť ničím istí, keďže ich najbližší prenasledovateľ môže získať až 12 bodov, navyše doma vyzvú oboch svojich súperov. Okrem toho môžu počítať s trojbodovým zlepšením svojho konta v Andorre. Teoretickú šancu má aj Kosovo, ale tá je skôr v teoretickej rovine.

Aktuálna tabuľka skupiny I.
Aktuálna tabuľka skupiny I.Flashscore

Skupina J

Silní Portugalci pôjdu do Nemecka ako jeden z veľkých favoritov. Spolu s Francúzskom ešte nestratili ani bod, navyše odohrali o dva zápasy viac ako "galský kohút". Za nimi ďalej smerujú Slováci, ktorých oslavy na úkor Luxemburska spustí akákoľvek remíza v zostávajúcich dvoch zápasoch, doma s Islandom alebo v Bosne. Tá už má istotu miesta v baráži, rovnako ako (v prípade postupu Slovákov) Luxembursko. Island potrebuje na priamy postup získať tri body zo Slovenska aj Portugalska, a ak postúpi Ukrajina, bude mať aspoň baráž.

Aktuálna tabuľka skupiny J.
Aktuálna tabuľka skupiny J.Flashscore