Kvalifikácia na EURO 2024: Poslednú miestenku získali Chorváti, 21 účastníkov už je jasných

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Kvalifikácia na EURO 2024: Poslednú miestenku získali Chorváti, 21 účastníkov už je jasných
Aktualizované
Na koho sa môžu fanúšikovia v Nemecku tešiť?
Na koho sa môžu fanúšikovia v Nemecku tešiť?Profimedia
Majstrovstvá Európy 2024 bude od 14. júna do 14. júla hostiť Nemecko. Ktorých 24 krajín sa na turnaji predstaví a aká bola ich cesta kvalifikáciou?

Nemecko

Nemci ako usporiadatelia európskeho šampionátu nemuseli prejsť kvalifikáciou.

PIATOK 13. OKTÓBRA

Belgicko

Belgicko si podľa očakávania zabezpečilo postup veľmi rýchlo, pričom sa počas kvalifikácie spoliehalo najmä na výkony svojho robustného kanoniera. Romelu Lukaku strelil deväť zo 16 gólov národného mužstva, čo z neho robí momentálne najlepšieho strelca kvalifikačného cyklu.

Portugalsko

Portugalci na čele s Cristianom Ronaldom, autorom siedmich gólov, to počas kvalifikácie nemali ťažké. V siedmich doteraz odohraných zápasoch strelili neuveriteľných 27 presných zásahov, čo je najviac zo všetkých tímov snažiacich sa dostať na ME. Domáce víťazstvo 9:0 nad Luxemburskom si určite zapamätajú. Postup spečatili v Porte triumfom nad Slovenskom.

Francúzsko

Na budúcoročnom šampionáte v Nemecku nebudú chýbať ani nedávni vicemajstri sveta Francúzi. Hoci Mbappého a spol. čakali v skupine súperi ako Holandsko, Grécko a Írsko, účasť si zabezpečili už po šiestich zápasoch, počas ktorých inkasovali iba jediný raz.

NEDEĽA 15. OKTÓBRA

Španielsko

Skupina A je z pohľadu postupu uzavretá ako prvá. Španieli ako topfavorit síce v úvode zaváhali so Škótmi, v odvete ich však porazili a dva zápasy pred koncom slávia spoločnú účasť na záverečnom turnaji.

Škótsko

Pred štartom kvalifikácie sa zdalo, že "ostrovania" budú bojovať o druhú priečku s Nórskom a Gruzínskom, ale tieto krajiny nechali ďaleko za sebou. Nakoniec z toho ešte môže byť aj prvé miesto v skupine A.

Turecko

V skupine, ktorej je účastník aj Chorvátsko, sa postup Turecka ako prvého príliš neočakával. Pred záverečným súbojom v "déčku" však majú Turci šesťbodový náskok na Wales a Chorvátsko, ktorých ešte čaká vzájomná bitka.

PONDELOK 16. OKTÓBRA

Rakúsko

Rakúšania sú po Belgicku druhým tímom, ktorý postúpil zo skupiny F. Do Nemecka sa kvalifikovali vďaka víťazstvu 1:0 v Azerbajdžane, o ktorom rozhodol striedajúci Marcel Sabitzer z penalty. Rakúska reprezentácia sa na Eure predstaví po tretí raz za sebou a celkovo štvrtýkrát v histórii, pričom jej najväčším úspechom bolo ôsme miesto na poslednom turnaji v roku 2021.

UTOROK 17. OKTÓBRA

Anglicko

Zverenci trénera Garetha Southgatea sa do Nemecka dostali po domácom víťazstve 3:1 nad Talianskom v repríze finále posledných majstrovstiev Európy. Pre Anglicko pôjde o štvrtý európsky šampionát v rade. Je celkovo deviatou krajinou, ktorá sa na záverečnom turnaji predstaví. 

ŠTVRTOK 16. NOVEMBRA

Maďarsko

Istotu účasti európskeho šampionátu v roku 2024 si zabezpečil aj južný sused Slovenska. V súboji s posledným tímom skupiny G to v Sofii od 78. minút vyzeralo na výhru domácich Bulharov. V siedmej minúte nadstaveného času však prišlo spasenie v podobe vlastného zásahu Petkova, ktorý poslal maďarský tím na EURO. Zverenci Marca Rossiho už neskončia horšie ako na druhom mieste.

Slovensko

Mužstvu Francesca Calzonu stačil na prienik do európskej smotánky iba bod. V 17. minúte domáceho duelu s Islandom ich však od tejto ambície vzdialil Oskarsson. Následne ale prišla štvorgólová pasáž Slovákov, ktorú predelila polčasová prestávka. Gudjohnsen v 74. minúte síce znížil na 2:4 z pohľadu hostí, ale postup už hostiteľovi stretnutia neunikol.

PIATOK 17. NOVEMBRA

Albánsko

Prvým postupujúcim zo skupiny E, v ktorej figurujú aj českí futbalisti, sa stala reprezentácia Albánska. Na záverečný turnaj do Nemecka ju poslala remíza 1:1 v Moldavsku, vďaka ktorej majú "orli" isté minimálne druhé miesto. Na európskom šampionáte sa predstaví druhýkrát v histórii a premiérovo od roku 2016.

Dánsko

Dáni si účasť na kontinentálnych majstrovstvách zaistili vďaka domácemu víťazstvu 2:1 nad Slovinskom, triumf semifinalistom posledného Eura vystrelil po zmene strán Thomas Delaney. Pred posledným vystúpením v skupine stráca tretí Kazachstan na lídra štyri body, čím mu teda nemôže vziať postup.

SOBOTA 18. NOVEMBRA

Holandsko

Holanďanov poslala na záverečný turnaj výhra 1:0 nad Írskom, ktorú zariadil už v 12. minúte po rýchlom brejku Wout Weghorst. Majstri Európy z roku 1988 od svojho triumfu chýbali na záverečnom turnaji iba v roku 2016. Na minulom šampionáte podľahli v osemfinále českej reprezentácii.

Švajčiarsko

Švajčiarom stačila na postup na tretie majstrovstvá Európy v rade domáca remíza s Kosovom. Výber z krajiny helvétskeho kríža mal kolo pred koncom kvalifikácie v skupine o dva body menej ako vedúce Rumunsko, na tretí Izrael si však vybudoval nedostižný náskok piatich bodov.

Rumunsko

Rumuni potvrdili postup triumfom 2:1 nad Izraelom v dueli, ktorý sa pre vojnový stav v Izraeli konal v maďarskom Felcsúte. Medzi európskou elitou sa víťazný tím predstaví po osemročnej pauze.

NEDEĽA 19. NOVEMBRA

Srbsko

Srbsko sa na majstrovstvá Európy kvalifikovalo prvýkrát v histórii, v záverečnom zápase skupiny G mu na to stačila domáca remíza 2:2 s Bulharskom, ktorá mu zaistila druhé miesto za Maďarskom. Na ME si zahrá premiérovo od vzniku samostatného štátu v roku 2006, na šampionáte v roku 2000 ešte štartovalo ako Srbsko a Čierna Hora.

PONDELOK 20. NOVEMBRA

Česko

Český národný tím začal kvalifikáciu výborne, keď doma zdolal Poľsko 3:1. Nasledovala však séria zápasov, v ktorých Česi nečakane stratili body - remíza v Moldavsku či zisk jedného bodu v dvojzápase s Albánskom. Postup na EURO si zverenci Jaroslava Šilhavého vybojovali až v poslednom zápase skupiny proti Moldavsku, ktoré v Olomouci zdolali 3:0. V posledných týždňoch kritizovaný a končiaci Šilhavý doviedol národný tím na EURO druhýkrát (2020, 2024), čím vyrovnal počin Karla Brücknera (2004, 2008).

Čítajte viac: Českí futbalisti pôjdu na EURO s novým trénerom

Slovinsko

Budúcoročné majstrovstvá Európy budú pre Slovinsko zároveň prvými ME od roku 2000. Tím, ktorý sa v kvalifikácii spoliehal najmä na výkony Benjamina Šeška, si postup zabezpečil až v poslednom zápase skupiny, keď v priamom súboji o druhú priečku zdolal Kazachstan 2:1.

Taliansko

Obhajcovia titulu z Talianska mali s kvalifikáciou na záverečný turnaj nečakané problémy, keďže si účasť v Nemecku zabezpečili až v poslednom dueli proti Ukrajine, v ktorom vybojovali remízu 0:0. Taliani sa na majstrovstvách Európy predstavia ôsmykrát za sebou.

UTOROK 21. NOVEMBRA

Chorvátsko

Ako posledné si zaistilo priamu vstupenku medzi európsku smotánku Chorvátsko. Tretí tím posledného svetového šampionátu obsadil v skupine D druhé miesto za víťazným Tureckom. Zverenci trénera Zlatka Daliča čakali na istotu postupu do posledného zápasu, v ktorom doma zdolali 1:0 Arménsku.