Posledný priamy let do Nemecka stihli Chorváti. V play-off zabojuje Wales

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Posledný priamy let do Nemecka stihli Chorváti. V play-off zabojuje Wales
Futbalisti Chorvátska zvládli kľúčový súboj a budúci rok sa tak predstavia na európskom šampionáte v Nemecku.
Futbalisti Chorvátska zvládli kľúčový súboj a budúci rok sa tak predstavia na európskom šampionáte v Nemecku.Profimedia
Futbalisti Chorvátska sa prebojovali na ME 2024 v Nemecku. Vo svojom záverečnom zápase v kvalifikačnej D-skupine zdolali Arménsko 1:0 a udržali si druhé postupové miesto. V tabuľke skončili štyri body pred tretím Walesom, ktorému nestačila v utorok remíza 1:1 s víťazom skupiny Tureckom. O EURO bude bojovať v play-off.

Wales narazí v A-vetve na jedného z trojice Fínsko, Ukrajina, Island. Súpera určí žreb, ktorý sa uskutoční vo štvrtok 23. novembra. Semifinále play-off je na programe 21. marca, finále o päť dní neskôr.

Skupina B

Grécko - Francúzsko 2:2

Francúzi, ktorí mali už dávnejšie isté prvenstvo v B-skupine, stratili na záver kvalifikácie prvé body, keď remizovali v Grécku. "Les Bleus" poslal na konci prvého polčasu do vedenia Randal Kolo Muani, domáci však po prestávke v priebehu piatich minút otočili skóre. Najprv vyrovnal Anastasios Bakasetas a následne strelil druhý gól Grékov Fotis Ioannidis.

Tréner hostí Dider Deschamps vynechal zo základnej zostavy Kyliana Mbappeho, ktoré nechal oddychovať na lavičke. Do hry ho poslal až v 64. minúte a už po desaťminútovom pobyte na trávniku prihral Youssoufovi Fofanovi na gól, ktorý znamenal deľbu bodov. Antoine Griezmann nastúpil do svojho 84. medzištátneho stretnutia v rade. Francúzi nastrieľali v 10 zápasoch 34 gólov, čo je po roku 1953 (36 v ôsmich) druhý najvyšší počet v kalendárnom roku.

Gibraltár - Holandsko 0:6

Hostia od začiatku diktovali tempo hry a v 10. minúte ich do vedenia poslal Stengs, keď zužitkoval zisk lopty a následnú prihrávku od Joeyho Veermana. Wiefer a Jordan Teze v ďalších šanciach neuspeli. Prvý menovaný však skóroval v 23. minúte, keď hlavou usmernil do siete rohový kop Veermana. Podobne ako jeho spoluhráč z Feyenoordu Stengs, aj tento vysoký stredopoliar strelil svoj prvý gól za národný tím. Aj posledný zásah prvého polčasu pridal futbalista ostatného víťaza Eredivisie, Quilindschy Hartman perfektnou prihrávkou vyzval na skórovanie Teuna Koopmeinersa.

"Oranjes" si mohli dovoliť cez prestávku urobiť tri zmeny a do hry sa okrem iných dostali aj debutanti Thijs Dallinga a Jorrel Hato. Stengs pridal štvrtý gól v 50. minúte a v 62. minúte, keď Teze získal loptu pred pokutovým územím, Stengs po jeho prihrávke zavŕšil svoj hetrik. Povestného "kanára" spečatil v 81. minúte striedajúci Cody Gakpo.

Skupina D:

Chorvátsko - Arménsko 1:0

Chorváti vstupovali do duelu v Záhrebe s vedomím, že akékoľvek víťazstvo ich posunie na šampionát. Bronzoví medailisti z MS 2022 v Katare začali svoje ciele napĺňať v 43. minúte, keď sa po centri Bornu Sosu presadil hlavičkou Ante Budimir. Ten istý hráč po prestávke dokázal dostať loptu opäť do siete, ale predtým fauloval brankára a tak gól neplatil.

Domáci už ďalšie šance nevyužili, triumf 1:0 im však stačil na postup. Zápas viedol slovenský rozhodca Ivan Kružliak, ktorému na čiarach asistovali krajania Branislav Hancko a Ján Pozor, štvrtým rozhodcom bol Martin Dohál.

Wales - Turecko 1:1

Walesania vykresali iskierku postupových nádejí už v siedmej minúte. Williams sa šikovne uvoľnil na ľavej strane a z hranice šestnástky namieril presne k vzdialenejšej žrdi. Domáci vyzerali počas celého prvého polčasu oveľa sviežejšie ako turecká strana, ale vo finálnej fáze sa trápili a do konca polčasu si už nevytvorili žiadnu príležitosť na skórovanie. Na druhej strane mohol v 42. minúte vyrovnať Kerem Aktürkoglu. Útočník Galatasarayu sa dostal k lopte v pokutovom území a z voleja vyslal prudkú strelu, ktorá však minula bránu hostí.

Chvíľu po zmene strán sa po nebezpečnej prihrávke Altaya Bayindira pripomenul Brennan Johnson. Skóre sa nezmenilo ani krátko pred uplynutím hodiny hry, keď Danny Ward zastavil prudkú hlavičku Sameta Akaydina. V 70. minúte domácich zmrazil Yazici, ktorý premenil pokutový kop po spornom faule Bena Daviesa. Yusuf Sari potom takmer dokončil bleskový obrat Turkov. Bývalý hráč Marseille skúsil šťastie z diaľky, ale jeho strela sa len obtrela o brvno. Vincenzo Montella sa stal v novodobej histórii Turecka prvým lodivodom, ktorý neprehral ani v jednom z úvodných troch duelov na ihrisku súpera.

Skupina I:

V I-skupine bolo pred záverečnými stretnutiami taktiež rozhodnuté o postupujúcich, v šlágri medzi Rumunskom a Švajčiarskom tak už išlo iba o to, kto z dvojice sa stane víťazom skupiny. Zápas lepšie zvládli domáci, o ich triumfe rozhodol v 50. minúte Denis Alibec. Rumuni vyhrali skupinu s päťbodovým náskokom pred súperom, tretí skončil Izrael, ktorý na záver zvíťazil v Andorre. V ďalšom stretnutí skupiny si Bielorusko poradilo v Prištine s domácim Kosovom.

Rumunsko - Švajčiarsko 1:0

Andorra - Izrael 0:2

Kosovo - Bielorusko 0:1