Druhé EURO v histórii. Dojatý Šeško a Kek zdôrazňujúci obnovu v slovinský futbal

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Druhé EURO v histórii. Dojatý Šeško a Kek zdôrazňujúci obnovu v slovinský futbal

Benjamin Šeško je s piatimi gólmi najlepším strelcom Slovinska v kvalifikácii.
Benjamin Šeško je s piatimi gólmi najlepším strelcom Slovinska v kvalifikácii.Profimedia
Útočník Benjamin Šeško (20) sa v rozhovore pre webovú stránku UEFA po pondelkovom postupe Slovinska na ME 2024 priznal k slzám. Slovinsko sa na Eure predstaví len druhýkrát, predtým na ňom hralo len v roku 2000. Tréner Matjaž Kek (62) si myslí, že hráči obnovili vieru v miestny futbal.

"Nedokážem opísať svoje emócie. Pár minút po zápase som sa rozplakal pre tú váhu okamihu. Je to neuveriteľné, nikdy na to nezabudnem. Najmä preto, že sme krajina, ktorá sa na záverečné turnaje nedostáva tak často. Už sa neviem dočkať, keď si zahrám na Eure," povedal Šeško.

Slovinci v priamom súboji o postup na šampionát zdolali Kazachstan 2:1. Šeško prispel k triumfu úvodným gólom z penalty. "Bolo to veľmi stresujúce, hrali sme veľký zápas a veľa sa toho okolo mňa dialo. Bolo to ťažké, ale povedal som si, že to zvládnem. Vystrelím kam chcem a lopta skončí v sieti. A to sa aj stalo," povedal 20-ročný útočník bundesligového Lipska.

Dvojmiliónová krajina sa doteraz zúčastnila na troch turnajoch a zakaždým vypadla v skupinovej fáze, vrátane majstrovstiev sveta 2002 a 2010. Súčasný tréner Matjaž Kek, ktorý sa k národnému tímu vrátil v roku 2018, doviedol Slovincov na majstrovstvá sveta pred 13 rokmi.

"Cítime obrovskú radosť a hrdosť. Myslím si, že sme zaslúžene postúpili. Ďakujem Slovincom za neuveriteľné množstvo pozitívnej energie v posledných mesiacoch. Tejto generácii, ktorá bola takmer označená za stroskotancov, sa to vyplatilo. Obnovili vieru v slovinský futbal. Slovinsko dnes dýchalo ako jedna krajina a to je na tom to najkrajšie," citovala Keka na tlačovej konferencii agentúra Ekipa24.

Víťazstvom nad Kazachstanom sa Slovinsko priblížilo na rozdiel jedného bodu Dánsku, ktoré vďaka lepšiemu vzájomnému skóre ovládlo skupinu H. V "háčku" boli aj Fínsko, Severné Írsko a San Maríno.

"Od momentu vylosovania skupiny bol cieľ jasný. Som presvedčený, že to bude nový impulz pre slovinský futbal. Ďakujem hráčom, vedeniu a slovinskému zväzu, ktorý nám veril a umožnil mi viesť mužstvo päť rokov, čo je v Slovinsku, pravdepodobne, rekord," povedal 66-ročný Kek.

Slovinci sa mená svojich súperov v skupine na Eure dozvedia 2. decembra. Už teraz je isté, že sa vyhnú Česku, Holandsku, Slovensku a Škótsku, keďže všetci sú v treťom výkonnostnom koši.