Opory kvalifikácie podľa Flashscore: Sparťanské oživenie i nečakaná produktivita z obrany

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Opory kvalifikácie podľa Flashscore: Sparťanské oživenie i nečakaná produktivita z obrany

Lukáš Haraslín mal zo Slovákov najvyššiu priemernú známku a zároveň aj najvyššie hodnotenie v jednom zápase kvalifikácie na EURO 2024.
Lukáš Haraslín mal zo Slovákov najvyššiu priemernú známku a zároveň aj najvyššie hodnotenie v jednom zápase kvalifikácie na EURO 2024.TASR/Flashscore
Kvalifikácia na EURO 2024 je z pohľadu slovenských futbalistov už len história. Tím okolo kapitána Milana Škriniara (28) vie aj to, že do žrebovania 2. decembra v nemeckom Hamburgu, ktoré rozhodne o zložení skupín na finálovom turnaji, pôjde z tretieho výkonnostného koša mimo iného i s Českom či Holandskom.

Flashscore Správy sa spätne obhliadli a na základe priemerných známok hráčov, ktoré počíta algoritmus podľa podaných výkonov, vám ponúkame päť najlepších Slovákov. Jedinou podmienkou na zaradenie do výberu bolo aspoň 360 odohraných minút (ekvivalent štyroch kompletných zápasov), spĺňalo ju dokopy 15 futbalistov.

Ako sa počítajú známky hráčov?

Ak by sme kritérium nepridali, do pätice by hravo prenikol Marek Hamšík, ktorý sa v júni vrátil do reprezentácie a pomohol v dôležitých zápasoch na Islande a v Lichtenštajnsku. Celkovo siedmi hráči dosiahli priemernú známku vo výške aspoň 7,0. Okrem nižšie uvedých reprezentantov to boli aj Denis Vavro a Norbert Gyömbér (obaja zhodne po 7,0).

Lukáš Haraslín - 7,8

Najvyššia známka v kvalifikácii: 9,9 proti Islandu

Proti každému zo súperov nastúpil len raz. Z júnového a októbrového reprezentačného zrazu ho odstavili zranenia, v poslednom dueli s Bosnou a Hercegovinou bol len na lavičke. Ktovie, ako by vyzerali jeho štatistiky, ak by sa objavil v zostave aj v týchto stretnutiach. Napriek tomu bol s tromi gólmi (očakávaný počet strelených gólov len 1,08!) najlepším strelcom Slovákov. Proti Islandu dal víťazný gól i poistku na 4:1, Kuckovi prihrával na vyrovnanie.

Pohodu si priniesol zo Sparty Praha, kde má po 11 zápasoch na konte sedem gólov a tri asistencie v českej lige. Rovnaký počet zásahov nazbieral aj minulý ročník, potreboval však na to 22 súbojov. Aj tam ukazuje konzistentnosť s priemernou známkou Flashscore 7,4. Pýta si prestup do väčšej súťaže?

V kvalifikácii pálil na bránu päťkrát, viac projektilov tohto typu vyprodukoval len Kucka (7). Cez súpera prešiel driblingom v 16 prípadoch, celkovo bol 12-krát faulovaný. Zdá sa, že reprezentácia v Haraslínovi našla potrebnú dávku útočnej agresivity, nebojácnosti a oživenia. Zostáva veriť, že to potvrdí aj o sedem mesiacov v Nemecku.

Dávid Hancko - 7,7

Najvyššia známka v kvalifikácii: 8,2 proti Bosne a Hercegovine

Ako jediný nastúpil do všetkých duelov, odohral takmer kompletnú minutáž (895 minút, striedal päť minút pred koncom septembrového súboja s Lichtenštajnskom). Najslabší výkon podal tri dni predtým doma proti Portugalsku (známka 6,4), inak zakaždým prekonal hranicu 7,1 a v troch prípadoch dokonca dosiahol známku aspoň 8,0 (celkovo bol podľa Flashscore päťkrát hráčom zápasu!).

Francesco Calzona v ňom našiel nečakanú produktivitu. Hancko asistoval Vavrovi na jediný zásah v júnovom súboji na pôde Lichtenštajnska, rovnakého súpera sám načal v domácej odvete už v prvej minúte. Favoritovi skupiny na Estádio do Dragão kontaktnou trefou riadne podkúril, aby potom znovu prihrával na víťazný zásah proti Luxembursku a vyrovnávajúci v záverečnom súboji skupiny.

Niet pochýb, že v lete po ňom budú pokukovať kluby z TOP 5 líg. Už teraz zvýšil svoju cenu podľa portálu transfermarkt.com od príchodu do Feyenoordu zo 4,5 milióna na 30 miliónov eur (naposledy aktualizované v októbri). Pred sebou má ešte dve tretiny sezóny s vyvrcholením na kontinentálnom šampionáte.

Znie to až neuveriteľne, ale naposledy fauloval ešte v júni na Islande (celkovo v kvalifikácii iba päť nedovolených zákrokov), následne sedem súbojov po sebe zvládol bez prehrešku. Vyhral 81 % defenzívnych súbojov (38 zo 47), čo ešte viac ukazuje jeho dominanciu. V Eredivisie hrá ľavého stopéra, v reprezentácii je však jeho mieste na ľavej strane defenzívy. Evidentne sa tam našiel. A čo je ešte lepšie, funguje to.

Juraj Kucka - 7,4

Najvyššia známka v kvalifikácii: 9,1 proti Islandu

Nikto nedokumentuje úspechy slovenského futbalu za posledných 15 rokov lepšie ako on. V kvalifikácii na MS 2010 síce nehral, ale reprezentačný debut si odbil ešte 19. novembra 2008. V Juhoafrickej republike bol v základnej zostave proti Taliansku i Holandsku. 

Stavebným kameňom reprezentácie sa stal až potom. Bol pri všetkých troch postupoch na EURO. Momentálne má 36 rokov, vo februári oslávi 37. narodeniny. Čas sa však zastaviť nedá a bude zaujímavé sledovať, či si predĺži reprezentačnú kariéru ešte aj o kvalifikačné boje na MS 2026.

Je bojovník na pohľadanie, ktorý nevypustí jeden stret s protivníkom. V kvalifikácii ich v defenzíve vyhral každé dva z troch (67,4 %), pravidelne dopĺňal ofenzívnu líniu a hrozil z druhej vlny. Predsa len na kreativitu sú v zostave iní.

Na Islande v júni premenil asistenciu Hamšíka na otvárací gól, proti rovnakému protivníkovi doma zaknihoval bilanciu 1+1, ktorú v celkovom zúčtovaní doplnil o prihrávku proti Bosne a Hercegovine. 

Ondrej Duda - 7,4

Najvyššia známka v kvalifikácii: 9,0 proti Islandu

Ďalší dôležitý člen slovenského stredu poľa. Zažil turbulentný štart do nového roka, keď definitívne opustil nemecký Kolín a odišiel do talianskej Verony. Tam sa opätovne dostal do základu, no záver sezóny mu ukončilo predčasne zranenie.

V reprezentácii bol oporou, z ôsmich možných súbojov, keď bol fit, bol osemkrát v základe. Góly vsietil Lichtenštajnsku a Islandu, v kvalifikácii pridal aj dve asistencie - v postupovom dueli na Tehelnom poli i v odvete s Portugalskom.

Úspešnosť všetkých prihrávok sa zastavila na 81,8 percentách, v prípade driblingov to bolo 59 %. Zdá sa, že kombinácia Lobotka - Duda - Kucka, teda spolupráca hráčov, ktorí hrajú, respektíve kedysi hrali v talianskej Serii A, je pod talianskym koučom kľúčová. A to ešte v dvoch júnových dueloch pomáhal pri jeho absencii ďalší bývalý hviezdny z Apeninského polostrova - Marek Hamšík. Symbolika.

Martin Dúbravka - 7,1

Najvyššia známka v kvalifikácii: 8,0 proti Portugalsku 

Priemernú známku mu zhoršil zápas s Islandom (5,6). Päť čistých kont, sedem inkasovaných gólov (z toho štyri proti Portugalsku) a 29 úspešných zákrokov. Svoje miesto prepustil Marekovi Rodákovi až v záverečnom dueli skupiny.

V pamäti utkvie najviac jeho one-man show v Portugalsku. Štatistika očakávaných inkasovaných gólov (xCG) sa vyhupla na číslo 4,83, 34-ročný gólman inkasoval iba trikrát, raz z toho z penalty. Za deväť stretnutí pokazil len tri prihrávky na krátku vzdialenosť.

Je veľká škoda, že ako on, tak ani Rodák v Premier League nechytajú a sú iba tímovými dvojkami. Na druhej strane teší fakt, že ak si oblečú národný dres, tak sa pod ich hernú činnosť klubová neaktivita nepodpíše. Aj preto sa začína skloňovať "Hecov" odchod z Newcastlu niekam, kde by jeho skúsenosti a schopnosti ocenili vyššou porciou minút.

Derby s Českom v skupine nehrozí. Slováci budú pri žrebe ME 2024 v treťom koši