Slovensko doma urobilo posledný krok a definitívne postúpilo na EURO 2024 do Nemecka

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Slovensko doma urobilo posledný krok a definitívne postúpilo na EURO 2024 do Nemecka

Aktualizované
Slovensko si zahrá na európskom šampionáte 2024 v Nemecku.
Slovensko si zahrá na európskom šampionáte 2024 v Nemecku.TASR
Slovenská futbalová reprezentácia vyhrala vo štvrtkovom zápase proti Islandu a definitívne si zaistila postup na EURO 2024 do Nemecka. Pre národný tím to bude tretia účasť na európskom šampionáte a celkovo štvrtá na vrcholnom podujatí, keďže v roku 2010 absolvovala aj majstrovstvá sveta.

Slovensko - Island 4:2

Zverenci trénera Calzonu nastúpili s Gyömbérom na poste pravého obrancu. Hráč talianskej Salernitany dostal šancu po tom, čo stálica národného tímu Pekarík nemohol zasiahnuť pre trest za žlté karty. V útoku bola trojica Schranz, Boženík a Haraslín. Stretnutie sa začalo zaujímavými momentmi. Najskôr Boženík išiel do súboja sklzom proti gólmanovi súpera, ale neuspel. Na druhej strane sa pošmykol Dúbravka, no útočiaci futbalista nebol pri lopte včas.

Island sa síce poriadne dostal do šestnástky Slovenska až v 18. minúte, ale bol z toho prvý gól. Center Palssona hlavou poslal k ľavej žrdi mladý útočník Orri Oskarsson, ktorý vyhral súboj s klubovým spoluhráčom Vavrom a Dúbravka už nedokázal zareagovať - 0:1. Išlo o prvé zakončenie hostí v zápase. Zakrátko na druhej strane ihriska spadol v šestnástke Kucka, penalta sa nepískala.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Flashscore

Slováci boli lepším a aktívnejším tímom, nedarilo sa im prekonať defenzívny blok a dlho nepomáhali ani rohové kopy, ale jeden sa predsa podaril. Center Haraslína poslal hlavou z hranice malého vápna do siete Juraj Kucka - 1:1. Vsietil svoj trinásty zásah za národný tím a proti Islandu sa presadil aj v druhom stretnutí aktuálnej kvalifikácie. VAR potom preveroval pád Dudu v pokutom území. Hlavný arbiter Pawson si všetko išiel pozrieť sám na pred monitor a nariadil penaltu. Sám faulovaný Ondrej Duda si loptu postavil na biely bod, poslal ju po trávniku k pravej žrdi a aj keď Olafsson nebol ďaleko, tak hrací predmet mu cez ruku prešiel do siete - 2:1. 

Po prvom polčase "sokoli" vyhrávali. Skóre zvýšil hneď na začiatku druhého dejstva krásnou akciou Lukáš Haraslín, ktorý si dvakrát zasekol obrancu Palssona, poslal ho "do bufetu" a technicky trafil presne k žrdi - 3:1.

Hodnotenie hráčov základných zostáv.
Hodnotenie hráčov základných zostáv.Flashscore

Štvrtý raz síce Tehelné pole rozjasal Boženík, no loptu dostal za bránkovú čiaru z ofsajdu. Skvelú formu potvrdil Haraslín svojím druhým gólom. Ten bol podobný, tentoraz vystrelil spred pokutového územia a opäť mieril k ľavej žrdi - 4:1. Opora pražskej Sparty zaznamenala bilanciu 2+1. Takto gólový zápas ešte tréner Calzona na lavičke Slovenska nezažil. Kucka bol takisto takmer dvojgólový, ale krásnu ranu pod brvno vytesnil Olafsson.

Slováci následne trochu pustili do hry aj Island a ten pred 21 540 divákmi druhý raz skóroval po rohovom kope. Lopta spadla na malom vápne a od striedajúceho mladíka Andriho Gudjohnsena sa odrazila do brány, pričom tento útočník skóroval po príchode z lavičky prvým dotykom s loptou - 4:2. Nič to ale nemenilo na tom, že v Bratislave mohli vypuknúť postupové oslavy.